Nilgün Cerrahoğlu
Nilgün Cerrahoğlu nilgun@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

'Helal İnternet' Çağına Girerken

31 Mayıs 2011 Salı
\n

Türkiyeinternette filtre açılımlarınapupa yelken yol alırken, komşu İran helal internethamlesini kotarmanın yollarını arıyor.

\n

Filtreydi, sansürdü.. gibi ufak tefek(!) işlerle uğraşmak yerine İran, sorunu kökten halletmenin yolunu bulmuş: Ahmedinejad bundan böyle dört başı mamur bir helal internetprojesi hazırlıyor!

\n

Türkiyenin çiçeği burnundaki yeni filtre sisteminemodel oluşturan İran, halihazırda zaten sanal âlemde dünyanın en kısıtlayıcı ve en gelişmiş sansür araçlarını kullananülke olarak biliniyor

\n

İnterneti dikensiz gül bahçesine dönüştürmek iddiasını şimdi daha da ilerilere taşıyan komşumuz; dünyanın gerisinden tümüyle yalıtılmış,kapalı devre bir sistemgeliştirmenin yollarını arıyor.

\n

Dışarıyla irtibatı tamamen kesmeyi amaçlanan sistem, baştan sona İslami değerlere uygunbiçimde dizayn edilecek Ve bir yandan da tüketiciler içindaha ucuzpazarlanacakmış.

\n

‘İnternetin fişi çekiliyor!’

\n

Bunları, Wall Street Journaldaİran internetin fişini çekiyor/Iran vows to unplug internetbaşlığıyla yayımlanan bir haberde (28 Mayıs 2011) okudum.

\n

İranın böyle bir plan peşine düşmesinin iki temel nedeni var: Birincisi, Arap baharında yaşanan gelişmelerin öncüsü sayılabilecek 2009 Yeşil isyanında internetin oynadığı öncü rol

\n

Seçimde hile yaptığı iddia edilen Ahmedinejada karşı çok kapsamlı bir başkaldırı hareketiyle yollara dökülen üç milyonu aşkın gösterici, bilindiği gibi internetüzerinden örgütlenmişti

\n

Yeşil harekete katılan milyonlar,internetsayesinde hem sansürü delerek ana akım medyada yer almayan bilgilere ilk kez erişebilmiş; hem sisteme karşı mücadelelerinde bir başlarına olmadıklarınıöğrenerek korkularını yenebilmişve yönetimi gafil avlayan bir süratle örgütlenmiş; hem de mücadelelerini yurttaş gazeteciliğiadı verilen amatör videolar, bloglar, twitler, facebook sayfalarıyla dış dünyaya anı anına yetiştirebilmiş, ulaştırabilmişlerdi.

\n

İsyanın simgesine dönüşen 27 yaşındaki felsefe öğrencisi Nida Ağa Sultanın İran Besiçleri tarafından sokak ortasında infazını örneğin, dünyanın gerisi, anı anına denebilecek hızla internet ağlarını devreye sokan yurttaş gazeteciliğimarifetiyle öğrenmiş; gösterileri bastırmak adına kullanılan yöntemlerin acımasızlığına doğrudan tanık olmuştu.

\n

İran rejimin içyüzüne(!) yerkürenin bir daha işte bu şeffaflıkla tanık olmasını istemiyor. Ve kökten çözümnamına içerinin dışarıya, dışarının içeriye nüfuz edemeyeceği bir ulusal ağgeliştirmeyi amaçlıyor.

\n

‘Baskılar’ kullanıcılarla artıyor

\n

Tahranın dış etkilere kapalıbu helal ağprojesinin peşine düşmesinin diğer nedeni; internet kullanıcılarının önümüzdeki yıllarda ülkeyi boydan boya kapsayacak ölçüde yaygınlaşacak olması

\n

Başlangıçta yanlızca elitlerin kullandığı bir araç gözüyle bakılan internetin kitleselleşmesi, mollaları interneti hepten zapturapt altına almak hevesine yönlendiriyor!

\n

Baskıilekullanıcı sayısı artışıarasında, başka deyişle birdoğru orantıve bir yarış var

\n

Bizde olduğu gibi tıpkı; baskı”, kullanıcı sayısındaki artışın gerisinden değil, önünden gitmek istiyor. Ve tüm ülke sanal âleme bağlanmadan önce; her önleme başvurmak suretiyle, sistemi sıkı sıkıya mutlak denetim altına almayı hedefleyen yönetim, içeri hava sokacak tek delik bırakmamayı amaçlıyor!

\n

‘Molla 2.0’ Arınç’a da uyar mı?

\n

Peki internette böyle tam bir denetim mümkün mü?

\n

Referans aldığım WSJ makalesi, mutlak denetimin zor olduğunu; ancak tüm bu zorluklara rağmen, İranın elindeki her türlü imkânı seferber ederek bu yöne doğru çalıştığını belirtiyor.

\n

İran, dış dünyayla ticaret ve de diğer ilişkilerin önünü kesmemesi için internette ilk aşamada bir çifte yapıoluşturmayı düşünüyormuş.

\n

Çifte yapının dışa açık kanalları yalnız hükümet, büyük şirket ve bankaların; yabancılarla turistlerin hizmetinde olacakmış.

\n

Sıradan yurttaşlar ise yapının sadeceiç kullanımamaçlı kapalı devre-helalversiyonuyla yetinecekmiş.

\n

Bu paralel yapıuygulamasının ileriki tarihlerde yerini -tüm Müslüman âleminin izleyeceği!- bir helal internetebırakması umuluyormuş.

\n

İranın dehşet tasarısı, üstelik yalnız kendisiyle sınırlı değil...

\n

Mollalar; Müslüman ülkelerin ezcümle ilerde küresel köy ağlarındankopup, helal internete bağlanmalarını murat ediyorlar!

\n

İnternet dilinde buna artık herhalde molla 2.0adını verirler

\n

WSJnin haberini okurken; bu molla 2.0projesinin, Bülent Arınçla benzerlerinin kafalarına nasıl da birebir çakıştığını düşündüm ve ürperdim.

\n

İranlaşan Türkiyede bir gün,molla 2.0da görür müyüz?

\n

Ne dersiniz?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

‘Belle Époque’ bitti 8 Aralık 2024
Trump, Musk ve Zweig 1 Aralık 2024

Günün Köşe Yazıları