Bitmeyen Bir Savaş!

14 Mart 2013 Perşembe

Karanlıkla aydınlığın savaşı... İnsanlığın sonsuz savaşıdır o. Sonunda kim yenik çıkar?
Düşünülecek konu budur. İnsanın yaradılışından bu yana bitmez... Bu kavgadan üstün çıkan kim? Bilimden, sanattan, güzellikten yana olan mı?
Bir sonsuz karanlıkla yaşamak zorundayız. Bütün insanlık gibi... O zifiri karanlıkta, yine de iyi bir şeyler bulmaya, daha doğrusu sanki varmış gibi aramaya çalışıyoruz.
Bilgi mi, bilgisizlik mi, seçmek size bize kalmış, kolay değil. Her kişinin becerebileceği bir şey de değil. Önce bilgileri edinmek, sonra da ayrıntılarına girmek gerekli. Bu da insanların yetişme koşullarına bağlı. Okumuş yazmış kimi kişilerin TV’lerdeki konuşmalarını dinliyoruz. Karşılıklı tartışmalarda bir gerçek ortaya çıkıyor. O da çoğu bildiklerimizin, öğretilenlerin bir çeşit yanlış olduğunu sanmamız. Bizi sizi yanıltmak için okullar okumuşsunuz, üstün sonuçlar almışsınız. Artık yaşam savaşına atılacak güce sahipsiniz. Öyle sanıyorlar, bütün bilinen yıllar boyu öğrenimlerden geçmek bile yaşamın gerçeklerini anlamak için yeterli değil. Bilginler bile çoğu sorunların içinden çıkamazlar. Felsefecilerle şairlere, yaşamları boyunca
“gerçek nedir”i arayanlara sorsak da bir yanıt alamayız. Ne derler, bilinmeyenin karanlığı öyle üç beş kitap okumakla, üniversiteler bitirmekle ortadan kalkmaz. Ömrünü yaşamanın sırlarını araştırmakla geçiren uzmanlar, bilgeler bile umulmadık bir soru karşısında şaşkına dönerler. Bilimin sınırları yok da ondan, geniş mi geniş, derin mi derin bir alan bilim dediğimiz. Neresinden girersen gir, yarıda soluğun kesilir. İşte bunu bilmiyorum demek zorunda kalırsınız. Dün ezberlediğimiz gerçek, bugün bakmışsın değişmiş. Nasıl, niçin değişmiş, bir bilmece.
Ben niye bu konuyu ele alıyorum, bile bile gereksiz bir soru olduğunu. Bilim böyledir, gerçeği aramak, yorulana, bıkana kadar. Sonu yok aramanın, ille de o insan gerçeğini bulacaksın. Ama kim bulmuş ki, arayan çok, bulan yok. Ya bulduğunu sanan...
En iyisi bilgisizlik mi? Kendini aldatacağına vazgeç aramaktan! Karanlıkla aydınlığın kavgası sonsuza kadar sürüp gider. Kim ne demişse, kim ne yazmışsa, kim kendini herkesten üstün görmüşse, o da başka bir yalandır. Kısacası yalan bir dünyada yaşadığımızı bir türlü fark edemiyoruz? Okuduk yazdık, boşa mı? Bilim senin yeni aramalarını bekliyor. Sen ki yaşıyorsun, bilim de sanat da yaşayacak!

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yağmurda Bir Gün 20 Mart 2014
Seçimlere Doğru 18 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları