Fazıl Say'lara Saygı, Sevgi...

12 Haziran 2012 Salı
\n

\n

Fazıl Saya bir buçuk yıl hapis istiyorlarmış!..

\n

Önce bir soru; Tayyip Bey ve eşi, Fazıl Sayın bir konserine hiç gittiler mi? Bu soru yalnız Tayyip Beye değil, AKPnin yönetim kadrosuna biraz da!..

\n

Tam da Nâzım Hikmetin 49. ölüm yıldönümündeyiz. Dünyaya gururla sunduğumuz kaç sanatçımız var? Olanlar, olmak isteyenler korku içinde!.. Ya sıra bana da gelirse yarattığım yapıtlar, kazandığım dünyaca ün boşa gitmiş sayılırsa!..

\n

AKP kadrosu sanat, kültür, edebiyat alanlarında epeyce bilgisiz... Daha doğrusu ilgisiz!.. Önem vermiyor sanata edebiyata!.. Gidiyor bir heykel görüyor, beğenmiyor, yıktırıyor. Bir kitap gerçekleri açıklıyorsa, yazarını tutuklatıyor. Tiyatroda, resimde, müzikte, şiirde ne kadar önemli değerlerimiz varsa, bilmiyor, tanımıyor, daha açığı sevmiyor, anlamıyor...

\n

Bir de Atatürkün sofralarını düşünün! Günün en önemli yazarlarının, şairlerinin, sanatçılarının yer aldığı bir kültür ortamı... Atatürk, bir ülkenin sanatçıları için ne çok övücü sözler söylemişti, anımsıyorlar mı? Siz bakan, başbakan, mebus olabilirsiniz, ama sanatçı olamazsınız. Bu değerli insanlarımızı sevelim diyen kimdi?

\n

Başbakan Erdoğan bir zamanlar da bir yazarımıza Sen git bu ülkeden diyebilmişti. Ama o yazar gitmedi, her şeyi göze alarak kaldı, gereken uyarıları yapmayı sürdürdü. Bugün de aynı amaçla yazıyor, doğru yolu gösteriyor. Anlayana, anlayanlara...

\n

Fazıl Say çekip gitse!.. Bundan kim kazanır? En başta kendisi, kısa sürede dünya kültürünün önemli bir değeri sayılır. Bir Türk sanatçısı olarak dünyaca tanınması, sevilmesi hepimiz için bir onur olur.

\n

Ama sürekli gidip gezdiği Batı ülkelerinin sanat kültür çalışmalarından habersiz, operaya, baleye, tiyatroya adım atmamış, atmış olsa da hiç zevk almamış olan bir kişiye, bazı sorunları anlatmak gereksiz bir çaba mıdır?

\n

Sen git bu ülkeden dediği yazar gitmedi. Fazıl Say da gitmeyecek. Bu ülke yalnız Tayyip Bey takımının mı? İki seçim kazanması yeterli mi? Yarınki seçimde umulmamış biri çıkar AKPyi devirir. Bu ülkenin sahibi değildir, seçimde biraz fazla oy alan... Sanatı, kültürü, edebiyatı, uygarlığı, çağdaşlığı sevmeyen politikacı takımının saltanatı hiçbir zaman uzun sürmez. Bunu bir anlayabilseler, azıcık duyabilseler...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yağmurda Bir Gün 20 Mart 2014
Seçimlere Doğru 18 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları