Gerçek 'İnsan' Olmak!

02 Ağustos 2011 Salı
\n

Hep aynı şeyleri yazmak mı? Aynı şeyler hep aynı kalırsa, kalıyorsa, kalacaksa!..

\n

Bıkkınlık verse de direnmeli mi, yoksa bu savaşımın sonu yok deyip bir yana çekilmeli mi?

\n

En beklenmedik kişiler bunu yaptılar. Yazmayı, söylemeyi, uyarmayı, aydınlatmayı bıraktılar. Köşelerine çekildiler. Belki olup bitenleri de seyretmekten vazgeçtiler. Bu dünyaya bir kez gelinir, iyisi mi yaşayabildiğimiz kadar sürdürelim mi diyorlar?

\n

***

\n

Doğrusu ben de çoktan bıktım elli altmış yıldır gazete köşelerinde insan denen yaratığın gerçek bir insan olması için uğraş vermekten.. İnsan diyoruz, ama insan nerde? Türk insanını yaratmak bir çaba işiydi. Her yerde, her alanda bir insan var gibi, ama gerçek insan ara da bul! Önce duyarlı, düşünme gücüne sahip, iyiyi kötüyü ayırt edebilen, kendini, özel çıkarını değil, çevresini, tüm toplumun bireylerini bir büyük mutlulukta toplamak isteyen insanı...

\n

***

\n

Akıl, herkeste var, ama o aklı kullanabilen az! Kuru akıl işe yaramıyor. İşin içinde duyarlılık olmalı. Ama kolay değil duygu denen o ele geçirmesi zor olanı yakalamak! Gerekli gereksiz gözyaşı dökmek de değil duyarlılık! Olaylara bakarken kendimizin dışına çıkabilmek... Kendine, dıştan bakıp yargılayabilmek..

\n

Bu nitelikler en çok bir toplumu yönetmeye kalkanlarda olmalı! Bir sorumluluk yüklenmişsin, sözlerinle, eyleminle, tutumunla milyonlara iyi ya da kötü yolu gösteriyorsun. Bir sorumluluk, ama bunu içtenlikli bir duyarlılıkla kanıtlayamazsan boşa gitmiş olur her şey.. Önce yüreğin olacak, önce gördüklerinden, toplumdaki yaşamalardan ya da yaşayamamalardan ders almayı bileceksin. Hepsi senin duyarlılığına bağlı..

\n

***

\n

Ben kimseyi, merhamete çağırmıyorum! Kendini tepede tutup başkalarını aşağılayarak duyarlı olunmaz... Merhamete gereksinme duymak, insanlıktan çıkmış bir çeşit köle, bir çeşit kul olmakla birdir. Duyarlı olmak, gerçek bir insan olabilmektir. Benim dediğim bu...

\n

***

\n

Duyarlı insan örneği mi? İşte görevlerinden ayrılan Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları!.. Silah arkadaşları aylardır hücrelerde, koğuşlarda yatarken görevlerini sürdürmenin doğru olmadığını gördüler ve bütün topluma bir duyarlılık örneği verdiler. Anlayanlara, duyarlı olanlara, size, bize, hepimize, hepinize!..

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yağmurda Bir Gün 20 Mart 2014
Seçimlere Doğru 18 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları