Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
3. köprüye garantili ihale
Boğaziçi’ne 3. köprü ve yeni çevre yolu için geçen yıl ağustosta yapılacakken “Aday firmalar projeyi inceleme süresi istediler” denerek ertelenen ihalenin yarın gerçekleşmesi bekleniyor...
İlgili meslek odaları, akademisyenler, aydınlar ve sivil toplum kuruluşlarından meydana gelen “3. Köprüye Karşı Yaşam Platformu” ihalenin yapılacağı Ankara’daki Karayolları Genel Müdürlüğü önünde aynı gün kitlesel eyleme hazırlanırken, ihale koşulları arasındaki “kâr garantisi” endişeyle karşılanıyor.
Şartnameye göre, köprü ve yolların yapım ve işletmesini belli süre için “yap-işlet-devret” yöntemiyle yüklenecek firma, geçişlerden öngördüğü geliri elde edemezse, toplanan ve beklenen rakamlar arasındaki farkı devlet ödeyecek. Böylece Boğaz’a ve ormanlara “kâr garantili rant köprüsü” ile bağlantı yolları inşa edilmiş olacak...
Köprü ‘boş’ kalacak!
Garipçe-Poyrazköy arasında tasarlanan 3. köprü projesindeki tüm karayolu bağlantıları ve yeni çevre yolu büyük oranda “orman”lardan geçtiğinden, İstanbul için tarihin en büyük doğal çevre kıyımına neden olunacağı akademik çalışmalarla kanıtlanmıştı.
Ayrıca gerek Marmaray’ın 1. ve 2. köprülerde yaratacağı yoğunluk azalmasıyla; gerekse İDO’nun Ambarlı-Bandırma arasında başlatacağı Ro-Ro seferleriyle ağır vasıtaların Avrupa-Asya geçişlerinde artık deniz yolunu yeğlemeleriyle 3. köprü gerekçelerinin de ortadan kalkacağı, her iki projenin resmi raporlarında açıkça vurgulanmıştı.
Hükümetin ise bunları gözetmeden ve Marmaray ile Ro-Ro seferlerinin başlamasıyla yaşanacak rahatlamayı “beklemeden” 3. köprü ve yollarını “olası zararlar ulusal bütçeden karşılanarak” ihale etmek istemesi, çevresel endişelere ekonomik kaygıları da ekliyor..
Son dönemlerde hemen her yıl “yapılacak” denilen ihalenin sürekli ertelenmesindeki başlıca nedenin ise yap-işlet-devret modeline müşteri olan firmaların yine Marmaray ve Ro-Ro gerçekleştiğinde köprünün “müşterisiz” kalmasından duydukları endişe olduğu söyleniyor...
Nitekim geçen yıl ertelenen ihale için Türkiye’den 7, Japonya’dan 4, Rusya’dan 2, İspanya, Avusturya ve İtalya’dan birer olmak üzere 16 firma şartname almışlardı. Bunlardan bazıları “vazgeçtiklerini” açıklarken, şimdiden “boş” kalacağı anlaşılan köprü için hükümetin “kâr garantisi”ne kimlerin aday olacakları merak ediliyor.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi