'Karikatürlü Ev' küreselleşiyor

18 Ekim 2012 Perşembe
\n

Belçika’daki uluslararası toplantıda tanıtılan ‘Ev’lere dünyanın ilgisi artıyor...

\n

\n\n\n\n\n

Cumhuriyet gazetesi çizerlerinden Kâmil Masaracının girişimleriyle değişik kentlerimizde yaygınlaşmaya başlayan Karikatürlü Evler bir süredir dünya karikatür çevrelerinin de ilgisini çekiyor. Çocuklara karikatür kurslarının verildiği evlerdeki sanat etkinlikleri arasına yabancı çizerlerin sergileri de ekleniyor; artık uluslararası buluşmaların gündeminde Türkiyenin Karikatürlü Evleri yer alıyor

\n

Önceki yıldan bu yana Karaburun, İskenderun, Milas ve Küçükkuyuda açılan, son zamanlarda da Eskişehir-Tepebaşı ve Ayvalıkta mekânları belirlenerek açılış hazırlıkları yapılan Karikatürlü Evler ilk kez yurtdışında tanıtıldı.

\n

6-9 Eylülde Belçikanın Kruishoutem kentindeki Avrupa Karikatür Merkezinde 4üncüsü yapılan Dünya Karikatür Müzeleri Toplantısına Türkiyeden Milas Turhan Selçuk Karikatürlü Ev adına Kâmil Masaracı ve Ruhan Selçuk, Eskişehirdeki Atilla Özer Karikatür Evi adına da Vicdan Özer ile Deniz Çil katıldı Toplantıda temsil edilen diğer ülkeler ise Amerika, Bulgaristan, Polonya, Hollanda, Portekiz, Mısır, Lüksemburg, Sırbistan, İsrail, Azerbaycan ve Belçikaydı.

\n

Bu toplantıları, Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesinin geçen yıl aramızdan ayrılan emektar müdürü Prof. Atila Özer 2009 yılında başlatmıştı. İzleyen yıllarda ise İran (Tebriz-2010) ve Sırbistan (Zemun-2011) ev sahipliğini üstlenmişti.

\n

Belçikadaki buluşmada, bundan sonraki toplantıların Prof. Özerin doğum günü olan 3 Nisanlarda yapılması kararı da alındı.

\n

Anlamlı Konuşmalar

\n

Bu vefaya teşekkür eden eşi Vicdan Özer açıklamasında özetle şunları söyledi:

\n

Prof. Özer dünya karikatür müzelerinin birbirlerini tanımalarını, bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarını ve bunun için buluşmalarını çok arzu ediyordu Hatta yayımlanmış Karikatür Müzeleri diye kitabı vardır. Böyle bir buluşmayı 2009 yılında on ülkenin müze yöneticilerini Eskişehirde bir araya getirerek hem birbirlerini tanımalarını, hem de sorunlarının konuşulmasını gerçekleştirmişti. Bu toplantılar her yıl bir ülkede tekrarlanarak artık gelenekselleşti.

\n

Kâmil Masaracı da Merhaba Gülen Düşünce diyerek başladığı Belçika toplantısındaki konuşmasında, Turhan Selçuk Karikatürlü Ev için demişti ki:

\n

Tahmin ediyordum ki dünyada, biliyordum ki ülkemde bazı çocuklar ve gençler karikatür çizmek istiyorlardı. Bunların bir kısmı yeteneklerinin farkında, bir kısmı da değildi. Çizmek için kime ve nereye başvuracaklardı? Gene tahmin ediyordum ki dünyada, biliyordum ki ülkemde, unutulan sanatçılar vardı. Onların hatırlandığı yerlere gereksinim vardı. Ve bu yerleri ziyaret etmek isteyen birçok insanın beklediğini de biliyordum. (...) Şimdi orada Milaslı çocuklar ve gençler karikatür çiziyor. Asla asık suratlı bir dünya istemiyorlar. Anne ve babalarının da yüzleri gülüyor. Yani tüm Milaslılar gülüyor Ziyaretçiler Turhan Selçukun karikatürleriyle buluşuyor; onun düşlediği dünyayla tanışıyor. Milaslılar dünyamıza bir tebessüm yolluyor.

\n

Sergi Değişimi

\n

Belçikada konferanslar, sergiler ve tartışma oturumlarıyla gerçekleşen toplantının sonuç bildirgesinde ise diğer sanat dallarındaki gibi karikatürün de sınırları ortadan kaldıran gücü olduğu vurgulanarak bu buluşmanın amacının tüm dünyadaki karikatürlü ev ve müzelerinin işbirliğini ve bilgi paylaşımını geliştirmek olduğu açıklandı.

\n

Nitekim farklı ülkelerden çizerlerin karma ya da kişisel eserlerinin, buluşmaya katılan diğer ülkelerde sergilenmesine yönelik programlar yapılırken aynı amaca yönelik1. Dünya Savaşı Karikatürleri sergisi ile Ödüllü Belçikalı Çizerler sergisinin de en kısa sürede Türkiyedeki Karikatürlü Evlerde ülkemiz izleyicilerine sunulmasına da karar verildi.

\n

Adları geçen sergiler Milas Turhan Selçuk Karikatürlü Evden başlanarak ülkemizdeki diğer Karikatürlü Evleri de ziyaret edecekler...

\n

İlgi Artıyor

\n

Belçika toplantısıyla birlikte evrenselleşmeye başlayan Karikatürlü Evlerde, çocukların atölye çalışmaları büyük ilgi görüyor. Her sergi, bulunulan kentte yankı uyandırıyor. Yerel, ulusal ve uluslararası karikatür yarışmalarıyla dünya çizerleri bu evlerle tanışmış oluyor. Kültür ve sanat söyleşileriyle kentin düşünce ortamına katkıda bulunuluyor.

\n

Çoğu kültür mirası niteliğindeki binalarda belediyelerce gerçekleştirilen bu Evler, heykel, resim fotoğraf gibi diğer sanat dallarındaki sergi ve etkinliklere de kucak açıyor. Gülmece ağırlıklı kitaplıklar herkesin yararlanmasına sunuluyor. Hedeflenen çalışmalar arasında her yaştan ulusal ve uluslararası karikatürist buluşmaları ile çizgi roman ve çizgi film atölye çalışmaları da önemli yer tutuyor..

\n

Dileğimiz, karikatürlü evlerin ülkemizin tüm bölgelerinde yaygınlaşması; insanlığa esenlik kazandıracak gülen düşüncenin kuşaktan kuşağa aktarılması..

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları