Anadolu'nun akademileri

29 Eylül 2011 Perşembe
\n

Battalgazi’yle birlikte Harput’u da tarihle iç içe ‘üniversite kenti’ yapalım

\n\n\n

\n\n\n

Malatyaya ikinci bir üniversite gerekiyor. Belki Battalgazi ilçemizdeki tarıma yönelik bölümleri üniversiteye dö-nüştürebiliriz.

\n

Bu sözler İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çiçeke ait. Önceki Rektör Prof. Dr. Fatih Hilmioğlunun unutulmaz hizmetleriyle gelişen üniversitemizde, Uluslararası Karaciğer Transplantasyonu Sempozyumuna katılan Vahap Muhtar, belli ki çok etkilendiği konuşmaları yazarken aktarmış. (Hürriyet, 11 Eylül 2011)

\n

Okurken hem sevindim hem düşündüm... Malatya için Battalgazi ne ise, komşusu Elazığ için de Harput odur. Her ikisi de bu kentlerimizin tarihsel geçmişlerini barındırırlar. Hatta Eski Malatya da denilen Battalgazinin halk arasındaki adı Aşağı Şeher, Harputun ise Bizim Harputtur...

\n

Acaba, Malatya ve Elazığ, sadece kendilerinin değil, ülkemizin uygarlık merkezleri olan Battalgazi ile Harputun üniversite yerleşmeleri olarak yaşamaları için ortak atılım içine giremezler mi? İnönü Üniversitesinin dileği, Fırat Üniversitesinin de hedefi olamaz mı?

\n

Dilerseniz önce Malatyadan başlayalım.

\n

‘Melita’dan bugüne

\n

Hitit yazıtlarında bal anlamındaki Maldia denilen Malatya yöresine, Urartular Melita demişler. MÖ 50lerde yaşayan Amasyalı coğrafyacı Strabona göre şimdiki Elazığ ile Fırat nehri arasında yer alan bölge, ünlü Asur Kraliçesi Semiramisin de ülkesidir.

\n

Bölgenin ilk çağ yerleşimi Aslantepede olmasına karşın, 4 km yakınındaki Battalgazi, MS 1inci yüzyılda Romalıların Melitene adlı karargâh yerleşimlerini kurmasıyla doğar Kentteki Roma surları da aynı dönemlerin ürünüdür.

\n

Arap egemenliğindeyken Horasan göçmenlerinin yerleştirilmesi nedeniyle Selçukluları bir Türk kenti olarak karşılayan Battalgazi, Osmanlı yıllarında da anıtsal ve sivil yapılarla bezenir.

\n

1838’de Osmanlı ordusunun kente yerleşerek kışlaması ise şimdiki Malatyanın doğuş nedenidir. Yerel halk yazın göç ettiği Aspuzu bağlarına sürekli yerleşerek yeni kenti oluşturur. Böylece terk edilen Battalgazi, bugün Malatyanın kültürel geçmişini barındıran ilçesidir.

\n

Battalgazide geçen aylarda mutlu günler yaşandı. Belediye Başkanı Selahattin Gürkanın çabalarıyla restore edilen tarihi bir binada İnönü Üniversitesi Meslek Yüksekokulu açıldı. Üniversitenin tanıtımında yüksekokulun hedefi için deniyor ki: Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda, ülkesine karşı görev ve sorumluluk bilincine sahip, çağdaş, akılcı, takım çalışmasına yatkın, bilgili ve becerikli teknikerler yetiştirmek.”

\n

Battalgazinin aynı hedefli bir üniversiteye evsahipliği yapması tarihi ilçenin bilim ve kültürle gelişmesine eşsiz katkılar sağlayacak.

\n

Elazığ’ın her şeyi

\n

Gelelim Harput ve Elazığa...

\n

Elazığ da Osmanlı ordusunun yine 1830larda şimdiki kentin bulunduğu mezrada karargâh kurmasıyla doğar. İlk mahalleleri Çarşı ile Sarayatik olan bu yeni kentimiz, Cumhuriyetin yatırımları ve Keban Barajının sağladığı olanaklarla gelişti.

\n

Yanı başında yükselen tepedeki görkemli kalesiyle ünlü Harput ise çağlar boyunca kültür ve ticaret kenti olmuş; Osmanlının sancak merkezi yaptığı, 4 bin yıllık bir yerleşmemiz..

\n

Tarih içinde Urartu, Hitit, Roma, İran, Bizans, Arap, Selçuklu, Artuklu, Moğol, Akkoyunlu, Safevi, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerini yaşayan kent, Mezopotamya ile Karadeniz (Giresun) arasındaki ana yolun üzerinde... Kesintisiz uygarlık birikimleriyle 19uncu yüzyılın en ünlü misyoner okullarına, felsefe ve edebiyat tarihine imza atmış düşünce ve fikir yaşamına, farklı inanç yapılarına evsahipliği yaptı.

\n

Elazığ folklorunun, müziğinin ve hemen tüm yerel halk geleneklerinin beşiği olarak zengin mimarisiyle de göz dolduran Harput, Cumhuriyet döneminde Elazığa bağlı bir belediye olarak yaşatılmasına rağmen, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra mahalleye dö-nüştü. Neyse ki Muhtar Feyzi Kahramanın çabalarıyla yaşama umudunu yitirmiyor..

\n

Son yıllarda, çok sayıda etkinlik ve eski yapılarının restorasyon projeleriyle Harputun metrukluktan kurtarılması için çareler aranıyor. Bunun için Fırat Üniversitesine bağlı birimlerin burada konumlanmaları da sıkça konuşulan dilekler arasında..

\n

Harputu tarihsel şaheserliğine yakışır çağdaş ve kimlikli bir yaşama yeniden kavuşturabilmek için, komşu ildeki Battalgazide başlatılan üniversite seferberliğinin örnek alınmasını diliyorum.

\n

Fırat Üniversitesi Devlet Konservatuarı desteğinde Elazığın Harput kökenli müzik zenginliğini yaşatacak; özellikle de edebiyat, felsefe, toplum bilimleri ve Anadolu uygarlıkları alanında Harputa akademik kimlik kazandıracak bir üniversite kenti yaratmak, sadece Elazığlıların değil, hepimizin ulusal dileği olmalıdır.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları