AVM'lerin 'Deprem Raporu'

24 Haziran 2012 Pazar
\n\n\n

Bugün pazar... Kim bilir kaç yüz bin kişi, belki de milyonlar, eskisi gibi deniz kıyılarına, plajlara, mesire yerlerine gitmek yerine, kısaca AVM denen alışveriş merkezlerini dolduracaklar.

\n

Kentin tarihten gelen çarşıları ile geleneksel pazar yerlerinde insan insanaalışveriş yapmayı çoktan unutan sözde modern yaşamheveslileri, reyonların önünde elde arabayla dolaşıp ceplerinde ve kredi kartlarında ne varsa tüketmeyi tatili değerlendirmekkabul edecekler.

\n

Yine tarihi çarşılarımız ile geleneksel pazarlarımıza tatil günü açma yasağı getiren, ama AVMlerin gece yarılarına kadar açık kalabilmeleri için her türlü yasal güvenceyi sağlayan sözde muhafazakâr siyasetçilerimiz de yarattıkları deli dolu kalabalığa bakıp diyecekler ki: Halkımızın geliri iyi, keyifler yerinde, yaşasın alışveriş dünyası..”

\n

Bizler ise Ey bre gafillerdiye başlayıp bakın şu hayran olduğunuz ABde bile artık AVMler kent dışına çıkarılıyordiye süren feryat figan seslenişimizde yine yalnız kalacağız.

\n

Kolomb Amerikaya vardığında yüz yaşında olan Kapalıçarşımızda açılan Anadolu Çarşılarından Fotoğraf Sergisini bile merak edip görenimiz acaba kaç kişidir?

\n

Cesur bir araştırma

\n

İşte bu duygularla, AVMlerin çoğalan değil terkedilmeleri gereken sömürü hangarları olduğunu kim bilir kaç kez yazmış bir mimar olarak, okuduğum bilimsel bir çalışmanın haberi karşısında şapkam olsaydı havaya fırlatacaktım.

\n

2010’da YÖK onayıyla kurulan İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM), sadece ve sadece bilimin ışığında çalışan bir akademik kurum olarak bakın ne diyor:

\n

Afetlerden sonra yara sarmak yerine afetlerden önce tedbir almak amacıyla hareket eden AFAMın genel koordinatörü Yrd. Doç Dr. Kubilay Kaptan ve ekibinin yaptığı araştırma önemli bir gerçeği ortaya çıkardı. Büyükşehirlerimiz başta olmak üzere hızla yaygınlaşan AVM bağlılığı toplumu tehdit eden bir tehlikeye dönüşebilir.

\n

Neden mi? Asla tahmin edemezsiniz; devamını okuyalım:

\n

Binlerce insanın aynı anda alışveriş ve yaşam merkezlerinde zaman geçiriyor olması, olası bir doğal afette büyük bir felakete dönüşebilir. Yapılan araştırmalar, özellikle İstanbulda bulunan AVMlerde gerçekleşebilecek yangın, deprem, sel gibi doğal felaketlerde yeterli hazırlığın ve teknik donanımın olmadığını ortaya koyuyor.

\n

Uzun ve ayrıntılı raporun izleyen bir paragrafını daha aktarayım:

\n

Yapıların proje aşamasından itibaren güvenlik konusunda yeterince donanımlı olmadığı ve bir felaket karşısında tahliye sırasında bile yapılması gerekenler için personelin yeterince eğitimli olmadığı belirlenmiştir.

\n

Yetkilileri uyaran AFAM, bir an önce gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ve oluşacak önemli durumlarda insanların rahat ve güvenli şekilde tahliye edilebilmesinin sağlanması gerektiğini de belirtiyor.

\n

İstanbul genelinde sade birkaç AVMnin gereken özelliklere sahip olduğunu belirlemiş. Yaygın eksikliklerin bazıları bakın neler:

\n

- Dolap, kitaplık ve rafların yapısal destekle tehlikesiz hale getirildiği AVM sayısı sadece 3; tedbir alınmayan AVM sayısı ise 48.

\n

- Binaların planları doğal felaketlere göre tasarlanmamış.

\n

- Yukarı doğru açılan kapılarda düşmeyi önleyecek güvenlik sistemi sadece 1 AVMde bulunurken, 50sinde böyle bir sistem yok!

\n

- 11 AVMde yangın söndürme donanımlarının önünde engel bulunmakta iken 40 AVMde bulunmamakta

\n

Ne diyelim? Siyasetçiler hâlâ AVM açılışlarını gösteriye dönüştürmeye devam edebilirler; ama bizlerin hiç mi aklı yok?

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları