Fahri Işık Eskişehir'deydi

08 Kasım 2012 Perşembe

‘Avrupa uygarlığı’nın, kültür köklerini ‘Anadolu’dan aldığı’ belgeleriyle anlatıldı

\n

Avrupa kültür tarihini Yunanistanla bütünleştirilen Hellen Uygarlığından başlatanlar, aslında yanıldıklarını, Hellenlerin özbeöz Anadolu halkıolduğunu duyduklarından beri kara kara düşünüyorlar.

\n

Çünkü Prof. Dr. Fahri Işık, özellikle arkeolojide önderlik yarışına giren Avusturya, Almanya vb. ülkelerdeki konferanslarında, Batı uygarlığının Anadoludan beslendiğini kanıtlarıyla açıklıyor.

\n

Bu gerçeği, Akdeniz bölgemizde yıllardır kazılar yönettiği Lykia ile Ege ve Anadolunun diğer bölgelerinden arkeolojik buluntulara dayanarak anlattığı için de ne Avrupalılar, ne de bizdeki Batıcılar Işıka yüksek sesle karşı çıkabiliyorlar

\n

1944’te Malatyada doğan, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinde Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgalın öğrencisi olan, doktorasını Bonn Üniversitesinde 1973te tamamladıktan sonra Erzurumdaki Atatürk Üniversitesinde ülkenin 3üncü Arkeoloji Bölümünü kuran, 88de, tarihteki Lykia Birliği ve Eyaletinin başkenti Pataradaki bilimsel kazıları başlatan, 1990da Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümünü, 92de Lykia Uygarlıkları Araştırma Merkezini kurarak Kibyra kazılarına önderlik eden, şimdi de Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde Burdur Arkeoloji Bölümünün kuruluşuna katkılarını sürdüren Fahri Işık, Eskişehirde Tepebaşı Belediyesince her ayın ilk cumartesi günü düzenlenen Kent ve Kültür Söyleşilerinin kasım ayı konuğu oldu...

\n

Zübeyde Hanım Kültür Merkezindeki söyleşiyi her yönüyle bir Anadolu sevdalısının ezber bozan açıklamalarını dinleyeceksinizdiyerek tanıtanların ne denli haklı olduğu daha ilk dakikalarda kanıtlanıyordu; çünkü Prof. Dr. Işık, Anlatacaklarım, bizde ve dünyada nice bilim insanının bile nedense konuşmaktan çekindikleri gerçeklerden ibarettir. Benim hayal ürünüm ya da yorumlarım değil, arkeoloji biliminin armağanlarıdırdiyor ve ekliyordu: Batı uygarlığının temeli Anadolu kültürleridir. Bunu önemsemeyen, sahip olduğumuz değerlerin ülkemiz için taşıdığı anlamı kavrayamayan bir tarih anlayışıyla ne yurdumuza, ne de cumhuriyetimize sahip çıkabiliriz.

\n

Mitos yerine bilim

\n

Çalışmalarını eşi Prof. Dr. Havva Işıkla omuz omuza sürdüren Fahri Işık, aralarında Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, ev sahibi Tepebaşı Belediyesi Başkanı Ahmet Ataç, üniversitelerden öğretim üyeleri, öğrenciler ve milletvekillerinin de bulunduğu kalabalık bir topluluğa yaklaşık 1.5 saat süren konuşmasında özetle dedi ki:

\n

Atina kaynaklı mitoslara dayandırılan Batılı savı, yani İonların MÖ 11. yyda Ege Göçleriyle Orta-Batı Anadoluyu savaşla Hellenleştiren Atinalılar olduğu ve böylece orada yaratılan Batı Uygarlığının da bir Hellen Uygarlığı olduğusavı, yenilerde gün yüzüne çıkan bir Mısır yazıtıyla geçerliliğini yitirmiştir. Belli ki İonların yaşadığı bu Anadolu toprağıDoğu Yunandeyimiyle Hellenleştirilemez; doğrusuAnadolu-İonyurdudur. Sonuçta o yerli Luvi toprağında, yerli biçimlerle yaratılan ve batıya, Hellasa taşınan, kimselerin dile getirmek istemediği çarpıcı bir çelişkiyle, kendi Hellen anayurt toprağında yeşeremeyen sanat biçimleri deYunanolamaz; Anadoluludur.

\n

Prof. Dr. Işık, arkeoloji dünyasının yanıtlamakla sorumlu olduğu soruları Eskişehirde şöyle yineledi: İonlar, hep savlandığı gibi, Anadoluya göçlerle gelen Atinalılarmıydı? Ya da daha yenilerde gün yüzüne çıkan göç öncesi bir Mısır yazıtındaki Büyük İonialılar olarak, birlikte yan yana betimlendikleri Luvilerve Mitanniler gibi, Anadolunun kadim halklarından mıydı?”

\n

Söyleşi sona erdiğinde, dakikalarca süren alkışların ardından düşündüm. 1930lardaki Ahlatlıbel kazılarında MÖ 3üncü bin yıla gidildiğini öğrenen Atatürk, arkeologlara teşekkür ederek Desenize biz beş bin yıldır bu topraklardayız demişti.

\n

Bu sözün anlamını ezber bozarakderinleştiren bir bilim insanımızın görüşleri, son zamanlarda pek ilgi gören tarih programlarında ne zaman yer alacak? Avrupanın temelindeki Anadolu gerçeğini, yedi düveli susturarak kanıtlayan arkeoloğumuza cumhuriyetin devlet ödülüacaba ne zaman verilecek?

\n

\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları