İzmir 'koruma'yı ödüllendiriyor

15 Kasım 2012 Perşembe

Kent kimliği için her yıl düzenlenen ‘Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri’ 10 yaşında

\n

Çağdaş kent kavramının tarihsel mirasın korunması anlamına da geldiğini hâlâ kavrayamayanlar var. Tarihi Kentler Birliği üyeleri ise bunu yaşama geçirme yarışı içindeler.

\n

İzmir Büyükşehir Belediyesi bu yarışta ödül alan projeleriyle yetinmiyor; geçmişi yaşatan diğer çalışmaları da ödüllendiriyor.

\n

Bu yıl 10 yaşına basan Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödüllerinin anlamını Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu şöyle özetliyor: Çabalarımızın ortak paydasında, geçmişe saygının bizi geleceğe güvenle taşıyacağı düşüncesi var. İzmir layık olduğu kent kimliğini bu girişimlerle yakalayacaktır.

\n

Basın açıklamasında da ödüllerin amacı için deniyor ki; Kültürel ve mekânsal mirasa hak ettiği saygının gösterilmesi..

\n

İşte bu hedefin en başarılı çalışmalarını saptamak üzere kolları sıvayan Seçici Kurul, başvuran 36 eserden 18ini ödüle değer buldu. Mimar, şehir plancısı, sanat tarihçisi ve arkeologlardan oluşan Seçici Kurulda bu yıl Doç. Dr. Neriman Şahin Güçhan, Doç. Dr. İpek Özbek Sönmez, Yrd. Doç. Dr. Rüçhan Bubur, Yrd. Doç. Dr. Ela Çil, Yrd. Doç. Dr. Hayat Zengin, Öğr. Gör. Dr. Mehmet Nezih Aytaçlar ve Sibel Marmasan görev aldı.

\n

Ödüllerin Tarihi Yapıda Yaşam dalında Bedriye Gülay Beşikçi Evi (Basmane), Hidayet Kurt Evi (Foça), Nazmiye Arabacı Evi (Y. Foça), Kubbeli Bakkal (Menemen), Figen Miman Evi (Güzelbahçe), Köprübaşı Fırını (Urla) ve Nevzat-Muhlise Koçer Evi (Bayındır) seçildi.

\n

Restorasyonun gizi

\n

Özgün İşlevin Değiştirildiği Esaslı Onarımdalındaki tek ödülü ise Alsancaktaki İzmir Atatürk Lisesinin eski lojmanınıMüze Binasına dönüştüren restorasyonuyla mimar Salih Seymen aldı. Yapımcısı da Ayşe Aytül Yaşarol.

\n

Seymen başarılarının sırrını anlatırken diyor ki: Uygulamanın en anlamlı yanı, restorasyonun mutlaka çok para gerektirdiği anlayışının tersinin kanıtlanması. Çünkü zengin bir işverenle değil, kaynak buldukça giderleri karşılayabilen vakıfla çalıştık. Koruma gönül işi, sevgi işi Harap bir yapıyı tarihsel hizmetini kutsayarak özgün kimliğiyle ayağa kaldırmak için yaşamınızı onunla paylaşmanız şart. Restorasyon süresince aklımız hep ondaydı; gündemimizde başka konu yoktu. Ben de kendimi artık Atatürk Lisesi mezunu sayıyorum.

\n

Fotoğraf sanatçıları Yusuf Tuvi ve Birol Sönmezin Basmane Oteller Sokağı sergisi; Tanzer Güvenin Her Semt Bir Tarih belgeseli; Yaşar Ürükün İğne Deliğinden İzmir”, Ali Canın Eski Kartpostallarda Ayasuluğ/Efes”, İlhan Pınarın Kilizmandan Kızılbahçeye Tarih İçinde Güzelbahçe kitapları; Hakkı Kesirli yönetimindeki İzmir Life dergisi ile Neşet Öztekinin kent kültürüne kazandırdığı araştırmaları, “Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı dalında ödüllendirildiler.

\n

Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik Ödüllerini ise Yaratıcı Çocuklar Derneği İzmir Gönüllü Temsilciliğinin Seramik Yapıyorum Kültür Projesi; Gültepe Kıbrıs Şehitleri İlköğretim Okulu öğrencilerinin Konak Arkeoloji Müzesindeki Yaratıcı Drama çalışması ve Özel Karşıyaka Piri Reis İlköğretim Okulu Arkeoloji Kulübünün İzmir Gezi Rehberi kazandılar.

\n

Tüm ödül alanları ve büyükşehir belediyesini kutlarken, çalışmanın diğer yerel yönetimlerimize de örnek olmasını diliyoruz.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları