Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Ruşen Keleş'le Eskişehir'deydik
Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in “mucizevi” başarılarıyla “çağdaş yaşam”ın tüm gereklerini fazlasıyla yerine getirerek adını dünyaya duyuran kentimiz Eskişehir’deyiz.
Gelecekte eminim ki “efsanevi” olarak anılacak yerel yönetim çalışmalarına Büyükşehir’le omuz omuza vererek zengin katkılarda bulunan Tepebaşı Belediyesi’nin, her ayın ilk cumartesi düzenlediği “Kent ve Kültür Söyleşileri”nde aynı çağdaş yaşam için bilinmesi gerekli “kent bilim” ilkelerinin tartışmasız en birikimli öğretmeni, SBF’nin emektarı ve sayısız valimizi “kentleşme” bilgileriyle donatan Prof. Dr. Ruşen Keleş’le birlikte.
Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’ndeki etkinlikte “Hocaların hocası”ndan “öğretmesi” istenilen konu ise “Yerel Yönetimler ve Demokrasi”ydi... Belediye Başkanı Ahmet Ataç öğretmenini şöyle takdim ediyordu:
“Şehirciliğimizde her yeri betonlaştıran yanlış politikaların doğrusunu bilen ve anlatan, çoğu siyasetçilerin onu değil, rantçıları dinlemeleri yüzünden yaşadığımız çarpık yapılaşmayı ise yıllardır bıkmadan, usanmadan sorgulayan en çalışkan hocamız...”
‘Kentbilim’cilik
Bir gün önce de Ankara Enstitüsü Vakfı, şehirciliğin öz Türkçe karşılığı olan “kentbilim” tanımının sahibi, ülkemizin uluslararası onurlarından “kentbilimci” hocamız Ruşen Keleş’e “armağan” olarak “2012’de Konut, Kent ve Proje” paneli düzenlemişti.
Başkentimizde nice anılara tanıklık etmiş Anadolu Kulübü’ndeki toplantının yorgunluğunu atamadan Eskişehir’deki söyleşisine yetişen Keleş’in “delikanlı”lığı için bir arkadaşımız kulağıma diyordu ki: “Bu dinçliği ve coşkuyu nice gençlerde bile artık göremiyoruz. Gerçek hocalığın ancak umut yüklü bir enerjiyle yapılabileceğini de yaşamıyla öğretiyor.”
Nitekim aynı akşam “dinlenme” yemeğinde bir başka davet gündeme geldi... Keleş hemen tüm sayfaları çoktan dolmuş ajandasındaki yurtiçi ve yurtdışı “öğretmenlik” seyahatlerinin arasında “boş gün” bulamadığında şu “akil adam”ları düşündüm; sakın “fikir”lerinin alınması için hiçbir yere çağrılmadıklarından bu garip “gezip tozma” listesine girmiş olmasınlar?
Tepebaşı söyleşisi
Ruşen Keleş söyleşisinde dedi ki: “Yeni Büyükşehir Belediyeleri Yasası’nda 16 bin köyümüzle birlikte 3600 belediyemizden 1600’ünün tüzel kişiliklerine son verilmesi, demokrasinin güçlendirilmesini değil, giderek ortadan kaldırılmasını hedefleyen bir anlayışı sergiliyor.”
Tarihi Kentler Birliği’nin de danışmanı olan hocamız, aynı yasanın yerel demokrasiyi adeta “tırpan”lamasına rağmen, ülkedeki hemen tüm belediye birliklerinin “suskun haller”i sorulduğunda ise şunu söyledi: “En önemli sorunumuz, özerk kurumlarımızın demokrasiyi savunmak yerine sessizliği yeğlemeleri. Bunu da başka bir buluşmada konuşuruz.”
Hocam hemen bekliyoruz; ama o “özerk” kurumların temsilcileriyle birlikte...
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!