Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
'Troya'nın 20. yıl ödülleri
Troya Folklor Araştırmaları Derneği 2012 sanat ödülleri töreninde 20. yaşını da kutladı
‘20 yıldır ilkeli, üretken, paylaşımcı sanatçı ve aydınların yanındayız.’
Bu söz, Troya Folklor Araştırmaları Derneği’nin 13 Ocak akşamı Beşiktaş’taki Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlediği geleneksel “Kültür Sanat Ödülleri 2012” töreni ve “20’nci yaş günü” buluşmasının davetiyesinde yazılıydı...
Her yıl olduğu gibi, emektar sanat sevdalımız Gülsen Tuncer ile Ender Yiğit’in sundukları gecede, “Daha Dün Gibi” adlı özel gösterim ise tıpkı teması gibi unutulmazların arasına girdi.
Dernek Başkanı Halil Kazankaya, ödüller için özetle diyor ki, “Ulusal kültürümüzü korumada, yaşatmayı ve bu yolla çağdaş kültüre ulaşma ilkesinde emeği geçmiş, yıllarını kültürümüzü araştırmaya, zenginleştirmeye, gelecek kuşaklara bir miras olarak bozulmadan aktarmaya adamış, uğraş ve başarılarıyla çağdaş, demokratik, laik, aydınlanmacı kültürümüzün oluşumuna katkıda bulunmuş bilim insanı, sanatçı ve kurumlara her yıl ödül vermeyi gelenek haline getirdik.”
Bu gelenek doğrultusunda şimdiye dek “kesintisiz” 19 kez verilen ödüller bu yıl şöyle açıklandı: Atatürkçülük Ödülü, Türkkaya Ataöv; Çağdaş Halk Müziği, Kıraç; Edebiyat, Yaşar Kemal; Fotoğraf, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu; Halkoyunları, Peppe Çizgi Fimi; Halk Müziği, Arif Sağ; Plastik Sanatlar, Remzi İren, Pertev Naili Boratav; Halkbilim, Ali Haydar Avcı; Sinema, Mithat Alam; Şiir, Enver Ercan; Tiyatroda Ferhan Şensoy ve Troya Özel Ödülü, Sanatçı Girişimi.
Yurtseverlik Okulu
Balkanlar’dan Kafkaslar’a tüm bölgelerden halkoyunları ve folklor zenginliklerimizi yaşatmak, tanıtmak ve genç kuşakların öğrenmelerini sağlamak için yoğun çalışmalar yapan derneği 1992’de efsanevi başkan İlhan Gülek ve arkadaşları kurdu...
Ulusal onur değerlerimizi sahiplenmenin örneklerini sergileyen derneğin, “Lozan Barış Antlaşması’nı hatırlatma ve kutlama”, “Köy Enstitülerini kuruluş yıldönümlerinde anma”, “Allianoi için öyküleriyle su türküleri”, “Uğur Mumcu ve diğer devrim şehitlerimizin anılması” gibi etkinliklerini merak edenler için, internet sitesinde “Biz Kimiz?” başlığı altında özetle şunlar yer alıyor:
“Yeni Dünya düzeni, küreselleşme, ümmetçilik gibi kavramlarla ulusal kültürümüzü, çağdaş değerlerimizi, Atatürk ilke ve devrimlerini yok etmeye çalışan ‘Troya Atları’na dikkat çekmek amacıyla adımızı Troya olarak belirledik.
Amacımız, halk kültürümüzü derlemek, sonuçlarını yurtiçi ve yurtdışında tanıtmak, gelenek, görenek ve âdetlerimizden yola çıkarak çağdaş kültürümüzün oluşumuna katkıda bulunmaktır. Atatürk ilke ve devrimlerinin halk kültürümüz üzerindeki etkilerini araştırmak, korumak ve yaşatmaktır.
Halkbilimine gönül vermiş halkbilimcilerimize vefa ve duyarlılık gösteren, birikimlerini paylaşan ve gelecek kuşaklara aktarmak adına etkinlikler yapan derneğimiz, uygarlık ve kültürel miraslarımıza sahip çıkmayı ilke edinen küçük-büyük tüm gönüldaşlarını ayrımsız kucaklamaktadır.”
Troya Folklor Araştırmaları Derneğimizi ve 20’nci yıl ödüllerini alanları kutluyor, nice 20 yıllar diliyoruz…
\n
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama