Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Ekonomik dengeler - Sıtkı ERGÜNEY
İster piyasa ekonomisi ister planlı ekonomi olsun, ulusal ekonominin doğru ve sağlıklı yönetilerek gelişmesi altı temel makro dengenin kurulması, iyileştirilmesi ve sürdürülebilirliğiyle mümkündür. Bu temel makro dengeler şunlardır: 1) Arz-talep, 2) tasarruf-yatırım, 3) dış ticaret ve ödemeler, 4) işgücü-istihdam, 5) gelir dağılımı, 6) enflasyon, kur, faiz.
Bunların birbirleriyle ilişkisi, ayrılmaz bütünlüğü, ekonomi ders kitaplarında anlatılmış, açıklanmıştır. Hiçbirinde “nas”la ilgili bir referans yoktur. Ekonomiyi yönetenlerin bunları iyi bilmesi şarttır.
Küreselleşmeyle birlikte iyice yozlaşan serbest piyasa ekonomisi modelinin “olmazsa olmazı kâr maksimizasyonu” nedeniyle ekonomiyi yöneten siyasilerin tercihleri, bu altı temel makro denge yönünde değil, kendilerine destek ve yön veren sermaye sınıfının çıkarları ve istekleri doğrultusunda olmuştur. Türkiye’de bu olguya son 20 yılda bir de siyasal İslam eklenerek sömürü düzeninin yönetimi kolaylaştırılmıştır.
LAİKLİKTEN KOPUŞ
Peki, bu düzen demokratik yolla değişebilir mi? Bu konuda iyimser olabilmek ne yazık ki güçtür. 60’lı yılların ikinci yarısında başlayan, 12 Mart 1971’de önü kesilmesine rağmen Bülent Ecevit önderliğinde tekrar canlanan sınıf bilinci, 12 Eylül 1980 darbesiyle felce uğratılmıştır. Türkiye, Turgut Özal’la birlikte siyasal İslamın temellerinin atıldığı bir ülkeye dönüştürülmeye başlanmıştır. Yirmi yıldır iktidarda olan AKP, siyasal İslamı öne çıkarmış, temel ekonomik dengeleri altüst etmiştir. Yirmi yıl boyunca “milletin desteğini” alarak iktidarda kalmak kolay değildir. Bunda, toplumun Osmanlı döneminden gelen, yerleşmiş, pekişmiş (başta kadercilik ve kulluk) yaşam felsefesi etkilidir. 1950’den sonra Demokrat Parti’yle başlayan ve sonraki iktidarların toplumun zaaflarından faydalanarak dini siyasete alet etmelerinin de etkisi büyüktür. O nedenle AKP, ekilmiş tarlanın mahsulünü biçmiştir, biçmektedir.
Bunca olumsuzluğa rağmen, seçmenin dörtte biri, AKP’yi, yüzde 42’si AKP’nin genel başkanı Erdoğan’ı desteklemektedir. Bu, doğru anlaşılması gereken bir paradokstur. Sorunun özünde ise hiçbir muhalefet liderinin dile getir(e)mediği “Türkiye Cumhuriyeti’nin laiklikten kopuşu” vardır.
SITKI ERGÜNEY
EKONOMİST
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!