Hangisi 'Biz'iz?

07 Aralık 2011 Çarşamba
\n

Pazartesi günkü Radikal, Adaletten Özel Ayarbaşlıklı kapak yazısında Adalet Bakanlığının, Halk Anayasası Taslağıkonulu bir kitapçık hazırlayan gençler için Özel Yetkili Ankara 11. Ceza Mahkemesi tarafından 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığını duyuruyordu!

\n

Haberin devamında, aynı gence bir de Türklüğü aşağılamaksuçundan dava açılması için yasa gereğince izin istenince bakanlığın olmazdediği bildiriliyordu.

\n

Ne zamandan beri Adalet Bakanlığından sağduyulu ses bekleyen bir kişi olarak haberi ilgi ile okudum. Bakan Erginin imzasını taşıyan ret yazısındaki Düşünce özgürlüğü, sadece beğenilen fikirler için değil, rahatsız olanlar için de geçerlidir. Bu, demokrasinin olmazsa olmaz unsurları çokseslilik ve hoşgörünün gereğidirgerekçesi nedeni ile Sayın Bakanı kutlamak istedim.

\n

Ama aynı gün bir başka gazetemizde, BirGünde o kutlamayı geçersiz kıldıracak başka bir habere yer verilmiş olması, Sadullah Ergin için yazacağım övgü yazısını yarıda bıraktırdı.

\n

Ankarada oturduğu mahallede duvarlara Faşizme ölüm. Tek yol devrimyazıları yazdığı için tutuklanan ve 6 aydır cezaevinde bulunan 19 yaşındaki Fırat Barık için savcılık 10 yılı aşkın ceza isteği ile dava açmıştı!

\n

68 kuşağının ülkemize armağanı olan tek yol devrimya da faşizme ölümgibi duvar yazılarının 12 Mart ve 12 Eylül darbecilerini hedef aldığını söylemeye gerek var mıdır?

\n

Ama, 19 yaşındaki bir gencin ne dün ne de bugün suç sayılması olanaksız olan bu görüşe inandığı için tutuklanmasını; hele cezalandırılma isteği ile yargılanmasını nasıl açıklayabileceğiz?

\n

İnsanlarımıza, eğitim yolu ile çağımızda birden çok yololduğunu dolayısıyla düşünen kişilerin tren ya da tramvay makinistleri gibi tek yol üstünde gitmeyeceğini anlatmıyorsak, kabahat Fırat Barıkların mı omuzlarına yüklenecektir?

\n

Öyle anlaşılıyor ki, hâkim ve savcılarımızın azımsanmayacak bir bölümünün öncelikle yaşadığımız çağın baş döndürücü bir devinim ile almakta olduğu yol hakkında yeterli donanımları bulunmamaktadır.

\n

19 yaşındaki Fırata Sen tek yol diyorsun çocuğum. Bu söylediğinin çoğulculukla taban tabana zıt olduğunu bilmiyor musun?demeyi ihmal etmiş bir devletin, ABnin kapıları bana niçin kapalı?” diye sızlanmaya hakkı yoktur.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları