3 Koltuk Boşalıyor - 4:Cemaat: Bedel Zamanı!

15 Aralık 2011 Perşembe
\n

\n

3 koltuk sorunu, gelecek 2.5 yılı belirleyeceği için, analizi sürdürüyoruz.

\n

3 koltukta gerçekleşecek büyük değişikliklerin salvo ateşlerini seyretmeye başladık. Şimdilik kesine yakın bir nokta var: Başbakan Erdoğan Köşke çıkmak istiyor, bunun için Cumhurbaşkanlığı seçimine katılacak; seçilirse (bunu da tartışmalıyız, tüm muhalefet ortak aday çıkarırsa, eğlenceli bir seçim olabilir!) 5 yıl Cumhurbaşkanı olacak.

\n

Başbakanın, anayasayı da değiştirerek Başkanlık Sisteminin ilk adayı olarak seçilmek istediğini biliyoruz. Eğer bu konuda kesin kararlıysa, yeni anayasa uzlaşmalarında müthiş açılımlargörebiliriz: Al sana anayasa maddesi, ver bana Başkanlık sistemi”. Bu yolun da imkânsızlıklarla dolu olduğu biliniyor. Büyük bir olasılıkla Erdoğan, Gülün kullandığı yetkilerle yetinecek!

\n

Son yazıda, Başbakanın Köşke çıkmasıyla siyasete ara verecekolmasını, topal ördekolarak nitelendirmiştik. Başbakan, topal ördekliği engellemek için, Gülü dışarıyagöndermek istiyor. (Erdoğan, topal ördekliğini, parti ve Başbakanlıka getireceği adamlarıile dengelemeye çalışacak) Bunun kamuoyunu yaratmak için, uşak-yalaka renkli kalemlerin devreye girdiğini de görüyoruz... Türkiye ne kadar itibarlıymış büyükmüş BM sekreterliği gerçekleşebilirmiş bir dizi palavrayla Gülün eline elma şekeriverilmeye, parti liderliğine ve Başbakanlıka yanaştırılmamaya çalışılıyor.

\n

Öte yandan, sözde anketlerle, Başbakanlıka ve parti liderliğine en çok kim isteniyor haberleri pompalanıyor... Başbakanın anket, plan ve programında karanfil var, papatya var ama Gülyok! Erken başlayan peşrev seyrediyoruz.

\n

***

\n

Gül, durumu değiştirebilir mi? Ancak Cemaat desteğiyle bunu deneyebilir! Şike Yasasına veto, bu ittifakın provasıydı!

\n

Cemaatın Erdoğana tavır alabilmesinin ve parti/iktidar içinde (ilk kez!!) başka ittifaklara girmeye cesaret edebilmesinin ardında, hem parti-iktidar-halk içindeki yuvalanmasının hacmi, hem de Erdoğanın partiyi ve başbakanlığı bırakarak topal ördekdurumuna düşmesi var!

\n

Yoksa Cemaat, her zaman (yükselen) bir iktidar kanadı altında kalmayı ana politika benimsemiş bir örgüttür (*). Erdoğan güç yitirmeseydi, Cemaat ona karşı çıkmaya cesaret edemeyecek ve verilenlerle yetinecekti!

\n

Cemaat, üçüncü eşit güç olarak büyüdüğünü düşünmektedir! Dolayısıyla tepelerde 3 Koltuk için 3 Güç çarpışmaktadır!

\n

Gül iktidarıaltında, iktidar ortaklığı güçleneceği için Cemaat daha büyüyebilir.

\n

Üçlü güç denemesinde hepsinin zayıf yönü bulunuyor: Erdoğanın topal ördekliği; Cemaatin siyasi bir korumacılığa siyasi iktidarın kanatları altına muhtaçlığı ve Gülün Parti içinde zayıflığı

\n

***

\n

Ama şunu vurgulamalıyız: Ne Gül için ne de Cemaat için iktidar sorunu kolay değildir. Dahası, Erdoğanın topal ördekliğine rağmen, bu ittifakın kazanma şansı daha zayıf gözükmektedir! Cemaat, Erdoğanın otoriter ve güçlü kişiliğini görmemektedir! Hastalık ve nekahat zamanı, Erdoğana ortalığı gözleme ve gelecek stratejisini gözden geçirme zamanı tanımıştır.

\n

Erdoğan ile Cemaat arasında, eski ittifakın yürüyeceğini artık sanmıyorum. Camlar kırılmıştır. Cemaat, varlığını, Erdoğanın iktidar ve gücüyle eşitlediği zamandan beri, bu böyle!

\n

Erdoğan, bunu haklıolarak, kabul etmez, edemez. Çünkü, iktidarı milletin elinden çekip alan odur...

\n

Daha zaman var. 2013te, Gül ile Erdoğan arasındaeşit koşullarlabir görev değişikliği olmazsa, sert çatışmalar yaşanabilir. Tabii, Gülün partiye resmen üyeliği de gerekli, bu arada!

\n

Erdoğan, işi kolaylaştırmak için Gül-Cemaat ittifakını engellemek isterse, Cemaate boyun eğmek durumuyla karşı karşıyadır: İsteklerini kabul edecek ve Cemaate devlette, hükümette ve toplumda daha geniş alanlar açacak!

\n

Bu yol, Erdoğan için giderek Cemaatin siyasi kuklası durumuna çıkar!

\n

Erdoğan, böyle bir kuklalığı şüphesiz ki zul sayar!

\n

Bazı yorumlara göre, Cemaat-AKP ittifakı bozulmaz. Tartıştığımız bu değil. Cemaat, kendisi için en uygun koşulları yaratmak için, liderlikte kimin olacağı konusuna ağırlık koyuyor. Cemaati AKPsiz düşünmek neredeyse olanaksızdır. Ama tersi için aynı şeyi söylemek, çok da doğru değildir!

\n

Ama bu politika oyununu kaybetmesi durumunda, bir de bedeli olacaktır!

\n

Cemaat, artık bir siyasi iktidar odağıdır! Bunun da bedelini er geç ödeyecektir!

\n

(*) İsrail meselesinde Erdoğana karşı tavır alması, küresel olarak ABDnin eteği altına sığınmasından ileri gelir... Cemaatin bu politikasını gelecek sayıda irdeleyeceğim.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları