Suriye: Savaş Olur mu?

02 Temmuz 2012 Pazartesi
\n

Türkiye ile Suriye arasında savaş olur mu? Sık yöneltilen soru bu... RTE Suriyeye girmek, saldırmak için bir bahane bulur mu, yaratır mı... Veya bunu yapabilir mi? Bu soruya yanıt arayacağız.

\n

RTE dün yine yüksekten attı tuttu, Kılıçdaroğluna saldırdı (Kılıçdaroğlu RTE ile ne görüştülerse noktasına kadar açıklamalı! RTE ile ciddi ve kısa vadeli bir ilişki bile kurulamayacağı görülüyor!)... Bu kez Mimar Sinan üzerinden konuşarak, eski Osmanlı topraklarını malı mülkü olarak gördü. Yönetme ve teba oluşturma hırsının endazesi kaçmış durumda!

\n

Şüphesiz dün de Suriyede yüzü aşkın insanın öldürülmesinin onaylanacak hiçbir yönü yok. Suriyede kan akmasın isteniyorsa, Suriye muhaliflerinin silahlandırılarak Esada saldırtılmasına son verilmeli... Esad rejimini yıkma amacı, uluslararası bir proje olmaktan çıkartılmalı ve bu ülkede demokratikleşme, normalleşme teşvik edilmeli! Ama niyet bu olmadığı için Esada karşı kışkırtma artarak süreceğe benzer... ABD, Suudileri, Katarı, Türkiyeyi öne sürerek uzaktan yol almaya çalışıyor...

\n

Aslında Suriye meselesi, Türkiye ile Suriye arasındaki bir sorun değil. Hiç değil!

\n

Suriye Yönetimi, ABD, Fransa ve İngilterenin sorunu! Bu saldırgan üçlü, Libyadan aldıkları (kolay) hızla, Suriyeyi de çökertebileceklerini sandı! Kısa bir düşünce talimi, Ortadoğu güçleri analizi, bunun pek de öyle kolay olmadığını gösterdi...

\n

Onların gördüklerini, Ankara göremedi.

\n

Stratejik Derinlik kitabıyla Dışişleri koltuğuna oturan Davutoğlu, Başbakan ile birlikte, uygulamada stratejik sığlık örnekleri verdi. Suriyeyi analiz etmek, o kadar zor değil. İki kilometrelik derinlikli bakış gereken bölgeyi 100 metrelik bir bakışla anlamaya çalışırsan, kayalara bindirirsin.

\n

İktidarın hatası, Libya örneğinin hemen Suriyede de uygulanabileceğini sanması ve önalmasıdır.

\n

Birleşmiş Milletlerden umdukları Suriye kararı çıkmayınca, BMyi eleştirip durdu iktidarımız! Bir an önce bu iş olup bitsinçabasına giriştiler ve sabırsızlıkları tavan yaptı!

\n

***

\n

Oysa, Rusya ve Çin olmadan Suriyeye dışarıdan ve doğrudan askeri müdahale zor, dahası bugünkü koşullarda mümkün değil... ABD (Fr. ve İng. de) aptal değil. Bir Ortadoğu veya bölgesel savaş, geri zekâlılık. Suriye rejimini biraz daha uzun zamanda ve çok daha ucuza yıkma fırsatını bekleyebilirler ve bunun koşullarını yarabilirler...

\n

Şimdilik devreye soktukları, kaçak ve muhalif askerleri örgütleyerek, para ve silahla destekleyerek, iç savaşı kışkırtmak... Ne kadar çok Suriyeli ölürse, o kadar hızlı bir dünya kamuoyu yaratabilirler. Yani strateji”, Suriyelilerin ölmesi-öldürülmesi üzerine kurulu.. esas ahlaksızlık bu değil mi!

\n

ABD ve Batı, Ankara ile bu konuda ayrıştı. Ankara belki biraz aldatılmışlık duygusu ile hadi yıkalım, havasında.. Oysa bu hava”, Batı ile Doğuyu karşı karşıya getirir.

\n

Ortadoğuda atılacak adımları, izlenecek yolu Ankara değil ancak ABD belirleyebilir! ABD üstelik seçim arifesinde, Ankaranın oldubittilerine evet demez.. Önceki günkü Wall Street Journalda yer alan ve Türk uçağının Suriyenin hava sahası içinde vurulduğunu açıklayan haberini bu çerçevede değerlendirmek doğru olur. Bunları yazarken, RTEnin WSJe ateş püskürmesini seyrediyorum! Namert diyor gazeteye: Kim o kaynak açıkla!

\n

Bu gazeteler, ciddi bir kaynak olmadan bunu haber yapmaz. RTE istedi diye de kaynak açıklamaz.. Ama haberini Pentagon çevresine dayandırdığı kestirilebilir! WSJ aynı zamanda, Uluderedeki insansız uçakların görüntü alma konusunu da açıklamış ve bombalamanın tamamen TSKnin kararı olduğunu belirtmişti!

\n

ABD, özetle, benim çizgimden çıkma, diyor!

\n

***

\n

Peki, RTE, Suriye ile savaşır mı?

\n

Uluslararası durum, buna pek olasılık vermiyor.. Ama iktidar buna rağmen, Suriye ile çatışır mı? Suriyenin yanında Rusya ve İran olmasına rağmen?

\n

Olasılık yok kadar zayıf. Ama sınırda Suriyeyi dövecekküçük bir başarıya imza atmak isteyebilir.. Bir uçak vb. düşürmek gibi! Sınıra askeri yığınak, aslında sadece RTEnin şiddetine uygun bir gelişme: Adam konuştu, işte silah da gönderdi dedirtiyor..

\n

Bu çerçevede, Türkiyenin Suriyenin yıkılmasında ne yararı olabilir, sorusuna yanıt aramalıyız.. Var mı?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları