BOP’ta Yeni Dalga: Mezhep Farklılığı...

09 Ocak 2016 Cumartesi

Büyük Ortadoğu Projesi’nde (BOP) Kuzey Afrika’dan Ortadoğu’ya, devletlerin sınırlarını, halklar ve kabileler arasına fit sokarak değiştirme girişimi Irak dışında başarısız kalınca, yeni bir dalga başlatılmış gibi görünüyor. Özellikle Ortadoğu’da mezhep farklılıklarını kaşıma sürecine girilmiş.
İran ile Suudi Arabistan arasındaki gerginlik ve restleşme anlaşılan o ki, bizdeki mezhepçileri de harekete geçirmiş. Bizdekilerin Suudi hayranlığı bilinmeyen bir şey değil. Ama televizyonda yapılan değerlendirmeyi duyduğumda ağzım bir karış açık kaldı.
İş, İslamiyeti siyaset için kullanmayı aşmış, İslamiyeti de örselemeye vardırılmıştı. Ekrandaki kişi Suudilerin Sünniliğinden söz ediyor, böylece de Suudi yandaşlığına aklınca kılıf hazırlıyordu.

*** 

Mezhep farklılıkları üzerinden anlaşmazlıklara yeni bir boyut kazandırmanın ne kadar kolay olduğunu görebilmek için mezhep sayılarına göz atmak bile yetiyor. Sünni kaynaklara göre İslamiyette (Müslüman sayılmayanlar dışında) 76 mezhep var.
Bunun 4’ünü Fırka-i Naciye, 72’sini de Fırka-i Dalle (Fırak-ı Dalle) olarak ikiye ayırmışlar. İlki doğru yolu bulmuş olanlar ki, Sünni dört mezhebi kapsıyor.
İkincisi ise doğruluktan ayrılmış olarak nitelendiriliyor ve 6 ana mezhebe ayrılıyor. Ama onların da alt mezhepleri var.
Örneğin Mutezile 20, Şia 20, Hariciler 22, Mürcie 5, Neccariye 3 mezhep ve alt mezhebe ayrılıyor. Alt dalı olmayan tek mezhep Müşebbehe.
Ayrıca bir de İslamiyetin dışına çıktığı ileri sürülen ve Batıniye kapsamında sayılan mezhep sayısı da 6. Bunlar da Karamıta, Saibiye, İsmailiye, Mübarekiye ve Babekiye. Bizler, bunlardan sadece ikisini bilebiliyoruz. Korsanları nedeniyle Somali’daki Karamıta, Ağa Han nedeniyle de İsmailiye.
Demek istediğim özetle şu. Bir mezhepten söz edince, genelde tümünü kapsamıyor.
Kendi aralarında da farklı yaklaşımlar var. Bu da anlaşmazlıklara şiddetin ya da silahın karışmasını kolaylaştırıyor.

*** 

Bizim dinci siyasetçilerin Suudi hayranlıklarını anlayabilmek de gerçekten zor.
Türbe ziyaretlerine büyük önem verip Atatürk Devrimi sürecinde kapatılmış olan türbeleri açmaya başlayan Demokrat Parti’nin Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri’yi yüceleştirirken düştükleri çelişki anlaşılır gibi değil.
Çünkü Suudilerin mezhebi, Hariciliğin alt mezhebi olan Vehhabilik.
Değil türbe ziyareti, ana-baba mezarlarını ziyaret bile Allah’a eş koşmak olarak nitelendiriyor.
Söylenenlere göre Hazreti Muhammed’in türbesini bile yerle bir etmeye niyetlenmişler ama becerememişler.
Türkiye’de kimi şehirlerde Hazreti Muhammed’i doğrudan görmüşlerin (Sahabe) türbeleri var ama Suudi Arabistan’da bir tane bile yok.

*** 

Çıkar ilişkileri söz konusu olduğunda ne ödünler verilebileceğinin yeni örneğine de tanıklık etmek bize düşmüş durumda.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları