AB'nin Yazgısı...Ağlar mısın, Güler misin?

29 Haziran 2012 Cuma
\n

\n\n\n

Bu satırların yazıldığı saatlerde Brükselde Avrupa Birliğinin (AB) iki günlük doruk toplantısı başlamıştı. Pazar günü de Kıbrıs Rum Yönetimi, AB Dönem Başkanlığı altı aylık bir süre için Danimarkadan devralacaktı.

\n

Yunanistan, İspanya, Portekiz, İrlandadan sonra Rumlar da ekonomik çöküntü içinde oldukları için ABden ilk aşamada 4 milyar Avroluk destek istediler. AB, bu rakamın 10 milyara çıkabileceğini öngörüyor.

\n

İrlanda 75, Portekiz 78, İspanya 100, Yunanistan da 130 milyar Avroluk yardımları ABden ve Uluslararası Para Fonundan (UPF) istediler. İşin ilginç yanı AB musluğunun başında bir kadın, Almanya Başbakanı Angela Merkel, UPFnin başında da bir başka kadın Christian Lagarde bulunuyor. Dünya ekonomisinin geleceği bu iki kadının dudaklarından çıkacak sözlere bağlı

\n

Merkelin Hıristiyan Demokrat Partisinin Ekonomi Kurulu Başkanı Kurt Lauk Kendisi bir ekonomik bunalımın ortasında iken Rumlar bunalımları nasıl yönetir? dedi ve şöyle ekledi: Sosis deposunun başına köpek konulamaz!

\n

Hakaretin bu kadarına da doğrusu pes! Lauk bununla da yetinmedi Hatta İspanya, Portekiz, İrlanda, Yunanistanın da dönem başkanı olmamalarını önererek bu ülkeleri de köpek konumuna koydu.

\n

Rumlar, ekonomik desteği uydusu oldukları Yunanistandan sağlayabilirlerdi. Ancak Kendisi muhtaç-ı himmet bir dede, nerde kaldı gayriye himmet ede…” ya da Kelin merhemi olsa kendi başına sürer…” gibilerden bir durum olduğu için Rusya ile Çinin kapılarını çaldılar. Rusya deniz üssü isteyince o kapı kapandı. Çin, anında hayır dedi.

\n

Rumlar bırakın Lauka tepki vermeyi Şu andaki donanımımız yetersiz. Dönem başkanlığını Danimarka ile birlikte yapalım…” demek zorunda kaldılar.

\n

Rumların dönem başkanlığı ikincil bir sorun. Avronun yazgısıve 10 yıllık borçlanmayı karşılamak amacıyla Avro havuzunun kurulup kurulmaması, kurulacaksa havuzun doldurma boşaltma işlemlerinin nasıl yapılacağı, Merkelin istemediği Avro tahvilinin çıkarılmasının işe yarayıp yaramayacağı doruğun temel gündemini oluşturuyor.

\n

Merkel, toplantı öncesinde Fransız Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile görüştü. Nicolas Sarkozy ile aralarından su sızmayan Merkel, Hollande ile görüşmesinden önce şu açıklamayı yaptı:

\n

Doruktan beklentileri bildiğimden, yeterince sık söylenmeyen şeyi en baştan tekrarlayacağım. Hükümetlerin borç bunalımlarını bir seferde atlatabilecekleri, çabuk, basit ve sihirli bir formül yok!

\n

ABdeki ekonomik bunalımın öncüsü Yunanistanda, iki seçim sonrasında üçlü bir koalisyon hükümeti kuruldu. Merkez Bankası Başkanlığından Maliye Bakanlığına atanan Vassilis Rapanos hastaneye kaldırıldı, 12 saat içinde istifa etti. Başbakan Antonis Samaras da göz ameliyatı oldu.

\n

Böyle olunca bunalımı çözmekle yükümlü iki yetkili Brüksel doruğuna katılamadı. Rapanosun yerine Yunanistanda önemli bir ekonomi araştırma örgütünün başkanı Yannis Sturnaras getirildi. Sturnarasın adı oldum olası, AB, UPF ve AB Merkez Bankası başkanlarının telefon defterlerinde hep başta geliyormuş.

\n

Brüksele onun yerine bakan yardımcısı Yeorgios Zanis, Devlet Başkanı Karalos Papulias başkanlığında katılıyor. Şu anda yüzde 22yi aşan işsizliğin bulunduğu Yunanistanda Sturnarasın kemer sıkma uygulamasına ilk aşamada 11 milyar Avro daha makaslaması gerekiyor.

\n

Avro dışına itilme kaygısına kapılan Yunanlar ile İspanyolların son haftalarda bankalardaki paralarını çekmelerinin, bunalımı daha da körüklediği bildiriliyor.

\n

Ortak para birimi Avronun devreden çıkmasının, Almanyanın ekonomisinde yüzde 10luk bir daralma sonucunda 5 milyonluk işsiz ordusu yaratacağı tehlikesine dikkat çekiliyor. İsviçrenin bankacılık devi UBSnin öngörüsüne göre ise Almanyanın kaybı yarım trilyon Avroya ulaşabilir. Bu rakam ise Almanyanın ulusal gelirinde yüzde 40lık bir kayıp demek.

\n

***

\n

Kıbrıs Rumlarının dönem başkanlığına kızan Türkiye ise ABye küsüp ilişkilerini donduracağını açıkladı Avrupa fokur fokur kaynarken, tavşan dağa küsüyor ve dağın haberi olmuyor. Türkiye, bulaşıcı küresel ekonomik bunalıma karşı devekuşu rolünü üstlenip gerekli önlemleri almıyor.

\n

\n\n\n

\n\n\n

İlkemiz daima Atatürkün dediği gibi Yurtta sulh! Cihanda sulh! oldu AKPnin sıfır sorun sözleri de Atatürkün sözlerinin bir başka biçimde tekrarlanması gibiydi, hoşumuza gitmişti. Ancak günümüzde sıfır sorunun yerini sorunlar yumağıaldı.

\n

Suriyenin askeri uçağımızı düşürmesi sorunlar yumağını iyice arapsaçına çevirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriyeden Türkiye sınırına yaklaşan her askeri unsur tehdit olarak değerlendirilecek…” diye gürledi. Suriye sınırına uçaksavar yerleştirmekle yetinildi.

\n

Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü, (KAAÖ) 4. maddesindeki üye ülkeye saldırıyı görüşmek için Brükselde toplandı. Sonuç kınama”... Askeri müdahaleyi öngören 5. madde ağza bile alınmadı.

\n

Erdoğan, telefonda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin üzgün olduğunu öğrendi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, KAAÖnün 4. maddesinin gündeme getirilmesinin gerginliği tırmandırdığını açıkladı.

\n

Rusya Silah Satışları Merkezi Başkanı İgor Korotçenko Türkiye, Rusyanın Suriyeye verdiği hava sistemini kontrol için bu uçağı gönderdidedi. Nev York Times gazetesi bile Türk uçağının casusluk amacıyla uçtuğunu öne sürdü. Salı günkü yazımızda uçağın kalktığı Malatyada Erhaç Havaalanı ile Kürecikteki radar üssü bağlantısına ve Suriyedeki Rus varlığına dikkati çekmiştik.

\n

1998’de dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş savaş üniforması ile sınırda boy gösterip tehdit ettiğinde Suriye, Apoyu ülke dışına çıkarmak zorunda kalmıştı. Ağızdan laf bir kere çıkar... Şimdilerde o komutanların bazıları hapiste, bizimki ilk Türk eğitim uçağında bir mont içinde gövde gösterisinde.

\n

Bu arada PKK dört askerimizi daha şehit etti. Bu kez Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özeli ağlarken gösteren resimleri göremedik. En büyük ağlakların başında gelen Feto hazretlerinden Özele destek geldi. Koskoca TSKnin komutanına gelen bu destek ile Feto ile ağlakdaş oldular Ağlar mısın, güler misin?

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları