Bulunduğu gün çalındı

28 Eylül 2010 Salı

Dünyanın en eski tapınağının bulunduğu Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’de yeni ortaya çıkarılan 11 bin yıllık bir heykel başı, daha kazı alanındayken çalındı.

Alman arkeolog Doç. Dr. Klaus Schmidt’in dünyada büyük yankı uyandıran Göbeklitepe Tapınağı, Urfa’ya 20 kilometre uzaklıkta Örencik köyü yakınında çok yüksek ve çıplak bir tepede bulunuyor. Göbeklitepe yabancı basında “Âdem ile Havva’nın yaşadığı yer” olarak yorumlanmıştı.

Arkeologlar kazıda birkaç gün önce, 40-50 cm. yüksekliğinde bir insan başı ve üzerinde bir yırtıcı hayvan (kartal olabilir) bulunan 11 bin yıllık bir yapıta ulaştılar. Heykelin devamını bulmak ve bulunduğu ortamı algılamak için kazıyı ertesi güne bıraktılar. Ancak, arkeologlar pazar sabahı kazı alanına döndüklerinde başın gece çalındığını saptayınca durumu Şanlıurfa Valiliği’ne, jandarmaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bildirdiler.

Vali Naci Okutan, savcı ve jandarma olay yerinde inceleme yaptıktan sonra bazı işçiler gözaltına alındı. Olayın kazı alanında çalışan işçiler arasındaki husumetten kaynaklandığı ve orada çalışanlar aleyhine bir düzenleme olduğu sanılıyor.

Jandarma, bölgede köylüler ve işçilerle birlikte bir alan taraması sürdürüyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü de “soruşturma sonuçlanıncaya ve güvenlik sağlanıncaya değin kazının durdurulduğunu” bildirdi. Kazı alanında yapılan incelemede, başın çalınmasından sonra geride bıraktığı boşluktan bir gövdesinin olmadığını, bir benzerinin birkaç hafta önce bulunduğu ve Şanlıurfa Müzesi’ne kaldırıldığı öğrenildi.

Göbeklitepe tapınağındaki heykellerin en önemli yanını o dönemde maden bilinmediği için bunların çakıltaşları ile yontularak yapılması oluşturuyor.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları