Keşanlı Müftü Destanı!

30 Aralık 2011 Cuma
\n

\n\n\n

Keşan Müftüsü Süleyman Yeniçeri buyurmuş:

\n

Noel Baba baca ve pencereden giriyor. Doğru dürüst birisi olsa kapıdan girer. Noel bizim bayramımız değil. Kişi Hıristiyan gibi yaşayım derse, bu tehlikeli olur. Eğer içkili, şaraplı eğlence yapılıyorsa günahkâr olur.

\n

Eskiden din adamlarına Allah ile özdeşleşen bilge kişianlamında âlim adam denilirdi. Âlimler topluluğu, ulema sınıfını oluştururdu. Dolayısıyla din adamı cahil olmazdı. Hele hele bir müftünün cahil olması düşünülemezdi!

\n

İslamiyet, Muhammetten önceki tek tanrılı din ve peygamberleri kabul eden hoşgörülü bir dindir. Hıristiyanların peygamberi İsanın özgün adı Yeşua-Jesustur. İbranice Mesih (kutsal yağla ovulmuş) sözcüğünün Yunanca karşılığı olan Hristos, Batı dillerine Christ biçiminde geçmiştir.

\n

Hristossözcüğü tarihte ilk kez Antakyada Yahudilerce, Hıristiyanlığı benimseyen kişilere Nolacak o bir Hristos! biçiminde alaycı nitelikte kullanıldığı, zamanla kutsanmış anlamına dönüştüğü söyleniyor. Bilindiği gibi İncili 4 kişi yazmıştır. Aziz Luka Antakyada, Aziz Yuhanna Fırat Nehri üzerindeki Rumkalede yazmışlar. Bir başka deyimle Anadolu, İncilin yazımında da önemli rol oynamıştır.

\n

Anadolu, pek çok Hıristiyan azizi yaratmıştır. Bunlardan biri de İS 4. yüzyılda yaşamış olan Aziz Nikolas, iyiliksever, yardımsever bir insan olarak dinler tarihinde yer almıştır.

\n

İsanın 24 Aralıkta doğduğu kabul edilir. Romalılar’ca çarmıha (Farsça 4 çivi) gerilmesinden sonra Hıristiyanlarca 24 Aralık, Latince Natalis (doğuş)” anlamında kutsal gün olarak benimsenmiştir. Bu sözcük Fransızcaya Noel olarak, İngilizceye christmas (İsa töreni- şarap/ekmek) olarak geçmiştir.

\n

24 Aralık başka, 31 Aralık başkadır. 31 Aralık yılın son günüdür. Bu tarih Hıristiyanlarla ilgili değildir. Roma İmparatoru Julius Sezar, İÖ 46da İskenderiyeli gökbilimci Sosigenesden doğru dürüst bir takvim yapmasını istemiştir. Onun yaptığı takvim, İsanın doğumundan yarım yüzyıl öncesinden beri ve bugüne değin kullanılmaktadır.

\n

Sonraları İsanın doğum tarihine yakınlığından dolayı Batı dillerinde İsadan Önce - İsadan Sonra olarak ve Arapçadan Türkçeye Milattan Önce - Milattan Sonra (doğumdan önce - doğumdan sonra) olarak geçmiştir. Noeli kutlamak başka yeni yılı umutla karşılamaya hazırlanmak başkadır!

\n

Muhammetin Mekkeden Medineye göç tarihi ile başlayan Hicri Takvimher yıl onar gün öne çekildiği için, Müslümanlar Peygamberin mevlit - doğumunu gerçek gününde değil de göreceli bir tarihte kutlarlar. 2012de Sünniler 24 Ocakta, Şiiler de 29 Şubatta Kutsal Doğum Haftasını kutlamaya başlayacaklar.

\n

Hoba da şinanay adlı bir Ankara türküsü Keşanlı Müftünün Noel Baba yorumundan esinlenmiş olmalı ki şöyle der:

\n

Kalenin bayır düzü mevlam \t ayırdı bizi

\n

akıllı anan olsa evlendirirdi bizi

\n

kapıdan bacadan kapıdan \t\t bacadan çık da gel

\n

yâr şeytana uy da gel

\n

ananın çıkısını kap da gel babanın kasasını soy da gel

\n

hoba hoba şinanay şina \t \t\t şinanay

\n

***

\n

Tüm okurlarımızın ve halkımızın 2012 yılını sağlıklı, gönençli, mutlu, başarılı, barış ve huzur içinde geçirmelerini dilerim.

\n\n\n

Dalkavukluk mu Avukatlık mı?

\n\n\n

Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) İçtüzüğünün 14. Maddesi Meclis Başkanının görevlerini tanımlarken şöyle diyor:

\n

Millet Meclisini Meclis dışında temsil etmek…”

\n

Deneyimli siyasacısı ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek kıyak emeklilik yasa tasarısını eleştiren basın mensuplarını halkın dalkavukluğunu yapmakla suçladı. Bu dalkavuklardan biri de benim!

\n

Üç dönem milletvekilliği yapmış olup da bir daha AKPden seçilemeyecek olanlar için sus payı olarak TBMMden yangından mal kaçırırcasına çıkarılan kıyak emeklilik yasası, muhalefetçe de tepki gördü. Demek ki, CHP’li, MHP’li, BDP’liler de dalkavuk

\n

Çiçekin, Türk Dil Kurumunun Türkçe Sözlüğü, dalkavuk sözcüğünü şöyle tanımladığını bilmemesi olanaksız:

\n

Yaranmak kaygısı ile kendinden üstün olanlara karşı sahte bir hayranlık ve aşırı bir saygı gösteren kimse, ikiyüzlü, yüze gülücü, şaklaban.

\n

Basın dördüncü kuvvet olarak kabul edilir. Yasama Yürütme Yargı Yayın4Y kuvveti diyeceğimiz bu demokratik yasal oluşum, basına halkın dalkavukluğunu değil avukatlığını yapma görevini yüklemiştir.

\n

Vatan gazetesinde Bilal Çetin, bırakın emekli milletvekillerinin aylıklarını şu anda görevdeki halkın vekillerinin aylıklarını Bu maaşlar ABde yok…” başlıklı yazısında ekteki tabloda kıyaslamış:

\n

Bırakın Çiçekin dalkavuk dediği yazarları, AKP İstanbul Milletvekili Mesude Nursuna Memecanın eşi Salih Memecan bile Sabah gazetesinde halkın dalkavukluğunu karikatürleri ile yapmaktan çekinmemiş.

\n

Bu noktada insanın aklına Başkan, TBMMyi acaba Meclis dışında temsil ediyor mu”, sorusunu \tgetiriyor. Böylesine bir kıyak emeklilik tasarısını kabul eden AKP’nin TBMM’sini rahatlıkla, elbette temsil ediyor, denilebilir

\n

Dileriz yanlış hesap Bağdattan değil Çankayadan döner

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları