Obama Uyarıldı! Faturası...

03 Nisan 2012 Salı
\n

Tarzan Güç Durumda!

\n\n\n

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütünün (KAAÖ) Libyada ne işi var? dedi, ardından Sam Amcanın talimatı ile KAAÖye savaş uçakları ve gemileri ile katıldı.

\n

Katılmakla kalmadı, sivilleri silahlandırdığı da 30 Kasımda Topkapı Sarayında bir Libyalının ortalığa ateş saçmasından sonra anlaşıldı.

\n

9 Aralıkta bu köşede Türkiyenin Silah Sorumsuzluğu başlıklı yazımda açıklamıştım. Bir toplantı için İstanbula gittiğim otelde, Libyadan tedaviye gelen yaralılar da kalıyordu. Muammer Kaddafi karşıtı Libyalılar serbestçe silah alıp ülkelerine dönüyorlardı. Silahlar, Erdoğana ödül veren Kaddafinin güçlerine yöneltiliyordu!

\n

Bu yazıma resmi makamlardan açıklama gelmedi. Ancak geçen hafta MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükatamanın soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, 1195 Libyalının Türkiyede tedavi gördüğünü, dönen 784ünden 155inin 1.452 silah götürdüğünü açıkladı.

\n

***

\n

Başbakan Erdoğan, Eylül 2009da Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esadın Ankara ziyaretinde, ABden esinlenerek Şengen de varŞamgen de var…” şakası ile konuk bakanla dostluğunu vurgulamıştı. Ama sonra Esad ne şengen, ne şamgen değil, yengen oldu! Çünkü Sam Amca, kulağımızı çekivermişti.

\n

Aynı yazı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlunun ekonomik alanda uygulanacak dokuz ekonomik yaptırımla birlikte Suriye ordusuna her türlü silah ve askeri malzemenin satışı ve sağlanmasının durdurulduğuna ilişkin açıklaması ile başlamıştı.

\n

Suriye çıkışlı yabancı ajansların, Şam yönetiminin Türkiyeden silah sevki yakınmalarına ilişkin haberlerinin ardı arkası kesilmediğini belirten yazı şöyle noktalanmıştı: Aynı silah satma olayı Suriye sınırında da geçerliymiş. Suriye yetkililerinden gelen silah yakınmalarının kökeninde Türkiyenin bu sorumsuz silah satışı olayı yatıyormuş.”

\n

***

\n

Türkiye ile Suriye arasında yatırımlar, ticaret durdu. Lehimize olan ticarete karşı Şam yönetimi yaptırımları uyguladı. Büyükelçi geri çekildi. Türkler boşaltıldı. Meslektaşlarımız kayboldu.

\n

Türkiyeye sığınanların sayısı 20 bine yaklaşıyor. Van depreminde Türk halkının katkıları ile güç bela oluşturulan çadır kentler - kurma konutlar devlet bütçesinden karşılandı. Esad, parti gazetesinde bu durumu (Erdoğan) Suriye halkını düşündüğünü söylüyor ama kendi topraklarında teröristlere ev sahipliği yapıyor sözleriyle yorumladı.

\n

***

\n

Arap Birliği 22 yıllık bir aradan sonra Bağdatta toplandı. Suriye davetli değildi. Bundan önceki toplantıya Türkiye de katılmıştı.

\n

Demokrasiden uzak hanedan diktası yaşayan ülkelerden Katar ve Suudi Arabistan, Esad karşıtlarının silahlandırılmasını önerdiler. Ev sahibi Başbakan Nuri el Maliki basın toplantısında bu öneriye şu sözlerle karşı çıktı:

\n

Suriyede rejim bir yıldır ayakta, düşmedi, düşmeyecek, neden düşsün ki?

\n

Karşıtların silahlandırılması bölgede daha tehlikeli gelişmelere yol açar. Ateşe körükle gitmek yerine söndürmeliyiz.

\n

AKPnin eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Şam, Riyad, Kahirede görev yapmış emekli bir büyükelçi. Yakış bir üniversitede kendi hükümetinin Suriye siyasasını şöyle eleştirdi:

\n

Esad yönetiminin kısa sürede devrileceğini öngörerek yanlış bir siyasa izlendi. Bugün Suriyede günde 80 kişi ölüyorsa, Esad rejiminin çökmesi durumunda ülkede çıkacak daha büyük kargaşada yarın 160 kişi ölecektir. Ayrıca Türkiye sınırında Kürtler ve Alevilerin yaratacakları özerk bölünmeler tehlikeli gelişmelere yol açacaktır.

\n

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Komisyonunun üç üyesinden birisi olan Prof. Dr. Yakın Ertürk, Ankara Temsilcimiz Utku Çakırözere şöyle diyor: Suriyede karşıtlara silah vermek tehlikelidir. Etnik yapılar ve halklar arasındaki barış ve toplumsal doku bu silahlanmayla yok edilir. Hepsi militarize olur, Suriye Guatemalaya dönüşür.

\n

***

\n

Suriye olayı BM gündemindeydi. Uluslararası diplomasi çözüm getiremedi. Eski Genel Yazman Koffi Annan komşularla da görüşüp Suriyede arabuluculuk yapmaya çalıştı. Önerdiği planı kimileri kabul etti, kimileri etmedi.

\n

Suriye Halkının Dostları birinci toplantıyı Tunusta yaptı. Sonuç, lafı güzaf Pazar günü, bu dostlardan 70 ülke İstanbulda ikinci toplantıda buluştu. Sonuç, sıfır elde var sıfır. Dostlar, bundan sonra Pariste toplanacak. Sonuç, dostları alışverişte görün

\n

Komşuda her gün onlarca insan ölüyor Her geçen gün Türkiye ekonomisine kambur üzerine kambur yükleniyor. Sonuç: ŞengenŞamgen Yengen

\n\n\n\n\n

Başbakan Erdoğan uluslararası nükleer doruk için gittiği Korede ABD Başkanı Barack Husein Obama ile görüştü. Görüşmesinden sonra İsrailin İranı vurması felaket olur dedi, Obamayı uyardım! sözleri ile de mangalda kül koymadı.

\n

Sonrasında bakanları ile Tahrana uçtu. Daha havadayken uyardığı Obama adına Ankaradaki Büyükelçisi Francis Ricciardone İrana uygulanan yaptırımlara Türkiyenin de katılmasını, petrol ve doğalgaz alımının azaltılmasını beklediklerini açıkladı. Bu sözler Korede kimin kimi uyardığını ortaya koydu!

\n

Ankaraya dönüldüğünde Tahran görüşmelerine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız İrandan petrol alımının yüzde 20 oranında azaltılacağını, açığın Libya ve Suudi Arabistandan karşılanacağını açıkladı.

\n

Libyadan ek olarak 1 milyon ton petrol alınacaktı. Libya ve Suudi Arabistandan petrol taşıma işi için yabancı limanlarda atıl duran tankerlere gün doğdu.

\n

Yıldız, bununla da yetinmedi \t1 Nisan şakası gibi Doğalgaza yüzde 18.7, elektriğe yüzde 9.2 zam yapılacağını açıkladı. Yıldız mert davranıp Dünyanın yükü omzumuzda. Zammı baskı altında yaptık!deyiverdi. Kimin baskısı?

\n

Bakan ekledi: Rusyadan aldığımız doğalgaz fiyatında 18 Şubatta yüzde 10 indirim sağlandı. Bu indirim olmasaydı Bu kadar zamma şükür…”

\n

Vatan gazetesini akaryakıt ticareti yapan bir şirketimiz yayımlıyor. Dün Ali Ağaoğlunun Gazıklanıyor muyuz? başlıklı yazısında şöyle deniliyordu: Uluslararası piyasalarda ABD doğalgaz fiyatları 10 yılın en düşük seviyelerine gerilerken bizde doğalgaza zam geldi.

\n

Sam Amcanın İran yaptırımları ile dünya piyasalarında petrolün fiyatı 122 dolara yükseldi. Bundan önceki resmi açıklamada, fiyat 130 dolara yükselmeden Türkiyede zam yapılmayacağı söylenmişti. Ama Sam Amcanın buyruğu ile zamlandık! Tabii akaryakıt, doğalgaz, elektrik zamları da enflasyonu tetikleyecek Sonrası mı? Siz düşünün!

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları