Özlem Yüzak
Özlem Yüzak ozlem.yuzak@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Ar-Ge Tek Çıkış Yolu Olursa...

25 Temmuz 2012 Çarşamba
\n\n\n

Ar-Geye önem veren, üret-sat mantığı yerine bilgi ve know-howu önemseyen şirketlere sıklıkla yer veririm bu köşede. Bu kez de Türkiyenin yerli kalmayı başaran 3 ilaç şirketinden biri olan Sanovelden bahsetmek istiyorum. 36 yıl önce Galones Ecza deposunu açan Eczacı Erol Toksözün 1983 yılında kurduğu Sanovel İlaçı bugün iki oğlu Ahmet ve Zafer Toksöz kardeşler yönetiyor. İkisi de kimya mühendisi. Geçen hafta 2 kardeş ile bir araya geldik. 26 yıl önce 5 kişi ile kurulan şirkette bugün 3 bin 300 kişi çalışıyor. Sanovel, Ar-Geye ciddi kaynak ayıran ve geniş bir alanda söz sahibi olmaya çalışan bir şirket. 6 yıllık Ar-Ge çalışmasının sonucunda 10 milyon Avroya mal olan yeni ürününün adı Sanohaler”. Türkiyedeki 8 milyon astım ve Koah hastasına yönelik bir küçük cihaz. Sanohaler, Türkiye ve Avrupada patent koruması altına alınan ilk Kuru Toz İnhaler Cihazı.’ Ahmet Toksöz bu solunum cihazının bir ay önce piyasaya çıktığını belirterek Kullanımı son derece kolay. 4 yaşından itibaren çocuklar bile kullanabilir diyor. Hedef ise Sanohaleri Avrupaya ihraç etmek. Ahmet ve Zafer Toksözün ilaç sektörü ile ilgili hedefleri büyük. Yapılacak yeni yatırımlarla, solunum pazarının önemli oyuncularından biri olmak istiyorlar. İlaçta Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Ukrayna, Kosova ve Makedonyaya 10 milyon dolara yakın ihracat yapıyorlar. Ahmet Toksöz, Önümüzdeki sene Rusyaya, daha sonra ise Avrupa ve Amerikaya açılmayı hedefliyoruz diye anlatıyor. Sanovel, ilaç sektöründe ciro olarak 11. sırada ve cirosu 1 milyar TL. Silivride, ilavelerle 60 bin metrekare kapalı alana gelmiş büyük bir fabrikada halen 100ün üzerinde jenerik ilaç üretiyor. Kâr marjlarının sürekli düştüğü sektörde ayakta kalmanın tek yolunun Ar-Geye yönelerek farklı ürünler geliştirmekten geçtiğini vurgulayan Ahmet Toksöz, Avrupa Patent Ofisi başvurularında 2011 itibarıyla 32 başvuru ile 14. sırada olduklarını belirtiyor. Türkiyenin patent konusundaki düşük performansı ile kıyaslayınca hayli sevindirici. Kendi geliştirdikleri solunum cihazı sadece bir başlangıç belli ki, zira Toksöz kardeşler ilaç sektöründe gelecek vizyonlarını biyoteknoloji üzerine kurmayı planladıklarını anlatıyorlar. Sanovel TÜBİTAKın biyoteknolojiye verdiği küçük teşvikle birlikte klinik araştırmalar dahil 4 yılda yaklaşık 40 milyon Avroluk bir harcama yapmış ve 3 ilacı klinik aşamaya getirmiş.

\n

Sanovel belki Toksöz Holdingin amiral gemisi ama grubun başta gıda olmak üzere başka faaliyetleri de var. Bunlardan biri de 5 yıl önce TMSFden 77 milyon dolara satın aldığı ünlü Sarelle ve Tadelle markalarının sahibi Sagra. İki kardeş ilaç üretimindeki know-howu gıdaya uyguladıklarını belirterek Gıda ve ilaç imalat olarak birbirine benziyor. Biz de ilaçta imalat akışındaki mekanizmaları gıdaya uygulayınca kısa zamanda çok yol aldık diyorlar. Gıdada da ciddi Ar-Ge yaptıklarını anlatan Toksözler GDOsuz, transyağsız ve katkısız ürünlerle sektörde farklı bir konuma geldiklerini belirtiyorlar. Şimdi sırada Sarellenin dondurma hali var...

\n

Toksözlerin bir diğer arayışı ise şirket satın almak. Şu sıralar Avrupada çok sayıda şirket satılıyor. Neden krizi fırsata çevirmeyelim ki? diyorlar.

\n

Toksöz Holding yeni soyunduğu bir diğer alan da enerji. Baba Erol Toksözün karşı olması nedeniyle iki kardeş küçük bir projeyle başlamışlar. Orduda 45 MW büyüklüğünde bir HES kuracaklarını söyleyen Ahmet Toksöz, ÇED raporunu aldıklarını belirtiyor. Çevre örgütleri ve yerel halkın tepkisinin ne olduğu sorumuzu ise Bizim projede su kanalla, tünelle baraja gittiği için çevre sorunu yaratacak bir yanı yok diye yanıtlıyor. Zafer Toksöz de yeni yatırımlarını temiz enerjide sürdüreceklerini ve güneş enerjisi için 8-10 MW büyüklüğünde bir lisans almayı planladıklarını söylüyor.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bir garip ülke 13 Aralık 2024

Günün Köşe Yazıları