Özlem Yüzak
Özlem Yüzak ozlem.yuzak@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Davos’ta ne kararlar alındı?

28 Ocak 2017 Cumartesi

Dünya Ekonomik Forumu’nun Davos’ta düzenlenen yıllık toplantıları sona erdi. Peki, geride ne kaldı, somut ne adımlar atıldı diye soracak olursanız, işte size alınan karar ve başlayacak olan yeni uygulamalardan birkaçı:
1 Norveç hükümeti tarafından desteklenen 400 milyon dolarlık bir fon oluşturuldu. Fon, ormanların yok olmaması için uğraşan ülkelerde kullanılacak. Fon, ayrıca 1.6 milyar dolarlık ormansızlaşmayı gerektirmeyen tarım yatırımlarını destekleyerek yeni istihdam yaratılmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.
2 Bir salgın hastalık meydana geldiğinde hızlı bir şekilde kullanıma sokulabilecek aşılar geliştirmek ve böylece salgınların yayılmasını önlemek amacıyla Salgın Hastalıkları Önlemek İçin İnovasyon (CEPI) resmen kuruldu.
3 Sorumlu, kapsayıcı ve sürdürülebilir küresel bir pil tedarik zinciri oluşturmak için bir kamu-özel sektör koalisyonu oluşturuldu. Lityum iyon pil pazarının 2024 yılına kadar 70 milyar dolara ulaşması bekleniyor ancak ne yazık ki pil üretimi, “çocuk işçiliği, işçiler için sağlık ve güvenlik riskleri, çevresel etkiler” gibi bir dizi olumsuzluk içeriyor.
4 Aralarında dünyanın en büyük tüketici ürünleri, perakendecileri ve geri dönüşüm firmalarının da bulunduğu 40’a yakın ve şirket ve hükümet, plastik ambalajların yeniden kullanım ve geri dönüşüm oranlarını mevcut yüzde 14’ten yüzde 70’e yükseltme planını onayladılar.
5 Kimi sosyal girişimcilik projelerinin yaşama geçmesi için gerekli fon destekleri sağlandı. Bunlardan biri Water.org’un, 3.5 milyon insana temiz su sağlamaya yardımcı olmak için Stella Artois’le 1.2 milyon dolarlık yeni bir ortaklık oluşturması. Bir başka sosyal girişim olan GoodWeave International ise tedarik zincirlerinde modern köleliği durdurmak için Sourcing Freedom adlı yeni bir uluslararası programı açıkladı. Tüm dünyada zorla çalıştırılan 21 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor.
6 Bazı büyük IT ve telekom şirketleri, krizden etkilenen toplumlarda dijital nakit ödemelerin daha iyi yapılmasına yönelik altı ilke üzerine anlaşmaya vardı. Dijital nakit, girişimciliği teşvik etme ve yerel ekonomileri güçlendirme konusunda önemli bir unsur.

Bitcoin’in yükselişinin ardındaki sır
Sanal para Bitcoin, 2016’yı geride bırakırken yılın en çok kazandıranları arasına girdi. Bir yıl içinde yüzde 107 değer kazanan Bitcoin, böylelikle birçok para birimini, borsayı ve emtiayı geride bırakarak en çok getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Peki, neden? Dünya Ekonomik Forumu’nun internet sayfasındaki bir yazıda bunun nedenleri şöyle sıralanıyor: Olağandışı gelişmeler insanları farklı arayışlara yöneltiyor. 2015’te Yunanistan, Avrupa Birliği’nden ayrılmakla tehdit ettiğinde, yatırımcılar dijital para birimine yöneldiler. Aynı şey İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmak için sandığa gittiğinde ve Donald Trump’ın meydan okuduğu zaman da oldu. Çin, Hindistan ve Venezüella’daki son ekonomik sürprizler de Bitcoin’e ilgiyi arttırdı. ARK Investment Management’ın analistlerinden Chris Burniske, Bitcoin’e “felaket önlemi” adını veriyor.
“İnsanlar bunu altını kullandıklarına benzer şekilde kullanıyor” diyen Burniske sermaye piyasalarındaki gelişmelerden endişelendikleri zaman Bitcoin’i “riske kapalı ticaret” birimi olarak tercih ettiklerini belirtiyor. Bir devlet ya da resmi bir kurum tarafından düzenlenmeyen Bitcoin’i “madenci” adı verilen yazılımcılar dijital dünyada üretiyor. Bitcoin’in arkasında yatan bu teknoloji ise hızlı bir şekilde para gönderimini sağladığı için Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi kurumlar ile birçok merkez bankasının dikkatini çekiyor. Son yıllarda özellikle geleneksel para birimleri için riskler arttıkça, Bitcoin, hedge fonları, aracılar ve diğer kurumsal yatırımcıların ilgisini daha da çekti. Bitcoin’e en fazla ilgi gösterenlerden biri de Çinli yatırımcılar. Bunun da nedeni, Çin ekonomisinin son yıllarda yavaşlaması ve Çin’in para birimi Yuan’ın değer kaybının süreceği yönündeki beklentiler. Özellikle e-ticaret yaparken Bitcoin’in daha çok tercih edilmesi rakamlarda da kendini gösteriyor. CoinDesk haber sitesine göre bu yılın üçüncü çeyreğinde 1.1 milyon hesabın ödeme şekline Bitcoin eklendi. Reuters ise dolaşımdaki Bitcoin’lerin toplam değerinin 14 milyar dolarlık rekor bir seviyeye ulaştığını ortaya koydu.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bir garip ülke 13 Aralık 2024

Günün Köşe Yazıları