Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Özel Olimpiyatlarda Kısacık Bir Gün...
\n\n\n
ATİNA - Atina kavruluyor... Bir yanda bastıran yakıcı sıcaklar, bir yanda parlamento binası önünde her akşam süregelen protestolar... Halk öfkeli mi? Syntagma Meydanı’nda çadır kuranlar evet. Ama sokak normal yaşamında... Restoranlar dolu, mağazalar da... Ekonomik krizin belini büktüğü ülke bu mu diye soruyor insan ister istemez. Yunanlıların ekonomik krize ilişkin görüşlerine birazdan geleceğiz ama ondan önce kente 10 günden beri damgasını vuran önemli bir etkinlikten bahsetmek istiyorum. 13. Özel Olimpiyatlar Dünya Yaz Oyunları’na ev sahipliği yapan Atina’nın sokakları bu özel sporcularla her zamankinden çok daha renkli. Jamaika’dan Lübnan’a ABD’den, İran’dan, Çin’den Afrika ülkelerine dünyanın her yerinden gelen zihinsel engelli genç ve çocuklar gruplar halinde daracık sokaklarda dolaşıyor, küçük hediyelik eşyalara bakıyor, şakalaşıyor, başka ülkelerden gelen gençlerle sohbet ediyor. Down sendromundan otizme, çok farklı zihinsel engelli farklı ırk, farklı renkten yüzlerce insan olanca doğallığı, saflığı ve çocuksuluğu ile bambaşka bir dünyanın içine sürüklüyor sizi. Yaklaşık 50 yıl önce zihinsel engelli genç ve çocukların spor yoluyla yaşama katılmasına ortam sağlama amacıyla başlatılan uluslararası bir spor programı özel olimpiyatlar projesi. 185 ülkede yaklaşık 3.5 milyon zihinsel engelli sporcusu, 32 olimpik yaz ve kış oyunu, 250 bin antrenörü, 1 milyonu aşan izleyicisi, 1 milyon gönüllü çalışanı ile dünyanın en büyük amatör spor organizasyonlarından biri. Atina’da bu yıl 13.’üncüsü düzenlenen olimpiyata 7000 sporcu katıldı. Türkiye’den de P&G Türkiye ve Özel Olimpiyatlar Türkiye Organizasyonu’nun desteğiyle 106 özel sporcu yarışmalara katıldı. Basketbol, voleybol, yüzme, futbol, jimnastik ve masa tenisi branşlarında 43 madalya kazandılar. 11 altın, 14 gümüş, 18 bronz...
\nÖyle uzaktan izlemekle ya da basında çıkanları okumakla olayı gerçekten hissedebilmek mümkün değil. Olimpiyat alanında Almanya ile Türkiye’nin karşılaşmasını izledim örneğin. Yüzlerindeki azmi, birlik ruhunu, coşkularını, dayanışmalarını… Onların dünyasında bir noktada ülke, ten rengi, din, dil hiçbiri geçerli değil. Bambaşka bir boyutta yürüyor yaşam. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 3’ü zihinsel engelli. Bu oran, yaklaşık 170 milyon kişi anlamına geliyor.
\nP&G Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Karpat 8 yıldan beri özel olimpiyatlara Türkiye’den katılan sporculara destek olduklarını anlatıyor. Bugüne kadar 4 bin gencin ve ailelerinin yaşamına sporla dokunduklarını söylüyor. Proje engellilerin sosyalleşmeleri açısından da önemli bir misyon üstleniyor. Bu çerçevede engelli gençlerin spor yaparak fizik kondisyonlarının artmasına, özgüven kazanmalarına ve kişisel karar verme becerilerinin geliştirilmesine ortam sağlanıyor.
\n\n\n
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!