Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Sınıf Tahtasına Değil, Beyinlere Akıl...
Ahh! O her sınıfı akıllı tahtalarla, tablet bilgisayarlarla donatmaya kalkışan mantık... Sen öğretmenleri yerden yere vur, yıllardır atama bekleyenleri hâlâ oyalayıp dur, üç kuruş maaşa talim ettirerek onları ek işler yapmak zorunda bırak ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Çelik’in yaptığı gibi “özür dileriz bu yıl da kaynağımız kısıtlı, atamalarımız söz verdiğimiz gibi olamadı” diyerek işin içinden sıyrıl... 16 milyon öğrenci ve 700 bin öğretmen pazartesi günü yeni öğrenim yılına başladılar. Var olan tüm sorunlara yenilerini ekleyerek... Öğretmen açığı 147 bin. Ve 400 bin öğretmen hâlâ atama bekliyor. 22 öğretmen ise atamaları yapılmadığı ve işsizlikle baş edemedikleri için bunalıma girip intihar etti.
\nAhh! Eğitimin kalitesini sadece, milyarlarca lira vererek satın alacağın teknoloji ile arttıracağını sanan, böyle yaparak bir yandan halkın gözünü boyarken öte yandan bilgisayar ve donanım pazarına devasa bir kapı açan o müthiş zekâ!.. Önceki gün Milliyet gazetesinde Güngör Uras yazdı: “İstanbul’daki ilkokullardaki öğrencilerin yüzde 90’ının evinde bilgisayar varmış. Öğrenciler bilgisayar kullanmayı biliyor. Öğretmenlerin ise çoğunun (maalesef) bilgisayarı yok. ‘Sınıftaki bilgisayarı kullanmada zorlukla karşılaştığımızda öğrencilerimiz yardımcı oluyor’” diyorlarmış.
\n***
\n4 yıl içinde 16 milyon adet tablet PC’nin ilköğretim ve liseli öğrencilere dağıtılacağı projenin adı Fatih Projesi. Projenin büyüklüğü 7.5 milyar USD. Anlayacağınız Türkiye’ye mal satacak firma bir anda kocaman bir pazar payına sahip oluverecek. Alphan Manas küçük bir araştırma yapmış. Aktaralım: “Konu 16 milyon tablet PC olunca bütün büyük abiler Türkiye’ye üşüşmüş durumda. Yerli üreticiler de binbir ümitle bu piyasadan ne kadar pay kaparız derdine düşmüşlerdir. Wall Street analisti Gordon Brown’ın araştırmasına göre 499 USD’lik iPad’in Apple’a maliyeti 270 USD. Bunun için de Çin’deki üreticiye üretim için yapılan ödeme 10 USD. Fatih Projesi’ni alacak firmanın Türkiye’de üretim yapması şart koşulacakmış: Ortalama ünite başına 7 USD üretim maliyeti Türkiye’de kalacak yani? Bu çok komik olmuyor mu? Şimdi gelin safiyane bir şekilde basit bir hesap yapalım: 16 milyon ünitede ihaleyi alacak firma yüzde 25 bile marj ile çalışsa 1.875 milyar USD kâr elde edecek. Bu inanılmaz bir rakam. Peki ne yapılması gerekiyor? Bu konuda yurtdışında teknoloji firması satın almamız lazım. Çünkü hem Türkiye dünya çapında bir markaya sahip olacak, hem de bu markanın en büyük kullanıcısı olacak. Unutmayalım Tayvanlı HTC firması 1997 yılında, yani sadece 15 yıl önce kuruldu ve bugün itibarıyla pazar değeri Nokia’yı geçmiş durumda (yaklaşık 33.5 milyar USD). Size soruyorum, Türkiye’nin bu değere sahip 1 tane bile firması var mı acaba?
\n“Sınıflarda öğrenci sayısını 45’e indirmek için 5 yıl gerekiyor” diyor yetkililer... Hâlâ ülkenin birçok yerinde dersler boş geçerken, İstanbul’da ortalama kimi liselerde bile fen laboratuvarı yokken; sosyal aktiviteler yapılmazken, ezbere dayalı müfredatı ve eğitim sistemini çağdaşlaştırmak için en küçük bir çaba dahi sarf edilmezken sen tut “tablet ve akıllı bilgisayar” ile eğitimde çağ atlayacağını san... Halkı da buna inandır.
\n***
\nEğitimde çağ atlamak demişken gelin biraz da uluslararası arenada Türkiye’nin eğitimdeki yerine bir göz atalım. OECD tarafından her üç yılda bir yapılan PISA eğitim araştırması verilerinde daima son sıralarda yer aldı. Uluslararası Öğrenci Başarısını Belirleme Programı olan PISA, öğrencilerin okuduğunu anlama, matematik ve fen alanlarındaki bilgilerini ölçüyor. Ve 2000- 2009 yılları arasında bu ölçümlerde bir nezbe bile artış olmadı. OECD 2011 eğitim raporu daha yeni açıklandı. Rapora göre 55-64 yaş arasında Türkiye ‘en azından lise diplomasına sahip’ kişi sayısı itibarıyla Portekiz ile birlikte OECD ülkeleri arasında en kötü durumda olan ülke. 2009 itibarıyla Türkiye’de 5-14 yaş arası okullaşma oranı yüzde 91.3 olarak ölçüldü. Bu alanda OECD ortalamasının ise yüzde 98.6 düzeyinde olduğu belirtildi. Yine Türkiye, 3-4 yaşındaki çocukların yüzde 9’undan azını okullaştıran tek ülke.. Veriler sürüyor ama yazacak yer kalmadı... İsterseniz haftaya konuyu sürdürelim... Ancak bitirirken şunu vurgulayalım. Bütünsel bir eğitim atağı içinde akıllı tahtalara da öğrencilere dağıtılacak tabletlere de asla karşı değilim. Bunlara harcanacak paralara da... Sorun eğitim sisteminin tüm çatlaklarını bilmemize karşın bunları yok varsayarak sadece bilgisayardan medet uman mantıkta...
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti