Öztin Akgüç

Kaba Bir Seçim Tahmini

17 Nisan 2011 Pazar
\n

\n

Seçim tahminim, ne gözlemlere ne de ciddi yapılmış bir araştırmaya, ankete dayanıyor. Basit bir aritmatikle seçim sonuçlarını hesaplamaya çalışıyorum. Gözlemlerime, yakın hatta biraz uzak çevremin eğilimlerine bakarak seçim tahmini yapmak, beklenti açıklamak yanıltıcı olur. Çevreye bakarak, konuştuğum kişilere dayanarak bir seçim tahmini yapmaya kalkışsam, sonuç; AKPnin hiç şansı yokşeklinde açıklanır. AKPnin gizli ve açık oy depoları bilindiğine göre, yakın çevreye bakarak seçim tahmini yapmak gerçekten anlamsız ve yanlı olur. Bu nedenle belli verilere ve varsayımlara dayanarak yapılacak tahmin daha gerçekçi, gerçekleşme olasılığı yüksek olabilir.

\n

***

\n

Seçimlere fiilen 8 siyasal parti katılıyor. Bu partilerden 3nün AKP-CHP-MHP- yüzde 10.0 seçim barajını aşacağına kesin gözü ile bakılıyor. Geriye 15 tane, seçim barajı altında kalacak parti bulunuyor. BDPnin bazı seçim ittifakları ile bağımsız adaylarla seçime katılacağı dikkate alındığında, baraj altında kalacak siyasal partilerin alabileceği oy yüzde 10.0-12.0 aralığında tahmin edilebilir. Gerçi seçim barajı altında kalacak parti sayısı 15 ama, bunların bir bölümü tabela partisi, büyük bir bölümünün, her birinin alabileceği oy oranının yüzde “1”in altında kalacağı kesin; ancak bindelerle ifade edilebilecek. Gerçi DP ve Saadet partilerinin alabilecekleri oy yüzde “1” sınırını aşabilir. Belki Büyük Birlik Partisi ile Demokratik Sol Parti başta olmak üzere bir iki parti daha yüzde “1” sınırını zorlayabilir ama yine de baraj altı 15 partinin yüzde 12.0den fazla oy alabileceğini varsaymak gerçekçi olmaz.

\n

BDPnin seçim ittifakları ile bağımsız (!) adaylarla seçime katıldığı ve bu seçimde bazı sivil toplum örgütlerince desteklenen bağımsız aday çokluğuna bakıldığında, BDP artı bağımsızların alacakları oy oranının yüzde 8.0-9.0 dolayında olacağını varsaymak yanıltıcı değildir. BDP artı tüm bağımsızların alacakları toplam oy yüzde “8” sınırını bir ölçüde aşabilir.

\n

MHPnin bu seçimde alacağı oy, belki de Türkiyede siyasal görünümü, iktidarı değiştirebilecektir. MHP eğilimli olanlar tepki gösterecek ama MHPnin alacağı oyun yüzde 12.0-yüzde 14.0 bandında kalacağını varsaymanın çok da hatalı olmayacağını düşünüyorum.

\n

***

\n

Yüzde 10-12 oy baraj altı 15 parti, en az yüzde 8.0 oy BDP ve tüm bağımsızlar, yüzde 12-14 oy MHP; bu varsayımlar altında AKP ve CHPnin alabilecekleri en fazla oy, tüm oyların ancak üçte ikisi kadar olabiliyor.

\n

Yukarıdaki varsayımlar, çözümleme, aritmetik doğru ise, bazı anketlerin ortaya koyduğu gibi AKPnin yüzde 50.0 dolayında oy alması, CHPnin de yüzde 30.0u aşması olasılığı gözükmüyor. Gerçekçi tahmin AKPnin oy oranının yüzde 40.0; CHPnin de yüzde 30.0 sınırının biraz altında kalacağı şeklinde olabilir.

\n

AKP yanlısı yayın organları, sözde tarafsız araştırma kurumları, AKPye moral vermek ya da vatandaşa bak AKP iktidarını koruyacak, ayağını denk al iletisini verebilmek için, yüzde 50.0 dolayında oy tahmini açıklıyorlar ama bu tutum bana, korkuya karşı gürültü çıkarmak gibi geliyor.

\n

MHP yüzde 15.0, CHP de yüzde 30 sınırını zorlayabilirse koalisyon ufukta görülecektir. Bu sonuç da çok uçuk bir beklenti değildir.

\n

Bu seçimde Doğu ve Güneydoğu illerimizin 2007ye göre daha az, İstanbul, Ankara, İzmir illerinin daha çok milletvekili çıkaracak olması, sınırlı da olsa CHP lehine, AKP aleyhine bir etki doğuracaktır.

\n

AKPye oy vermeye niyetli ancak bunu açıkça söyleyemeyen örtülü yandaşlar Türkiyede esas sorun muhalefettir diyerek listeleri dillerine dolayarak okları CHP ve MHP üzerine çekmeye, gündemi değiştirmeye çalışıyor.

\n

Kritik bir yolda yürüyerek, önce en kritik sorunu AKP iktidarını çözmemiz gerekir. Sonra sıra ikincil sorunların çözümüne gelir. Yukarıdaki aritmetik, AKPnin 12 Haziranda oy oranının son yerel seçimlerdeki düzeyini aşamayacağını gösteriyor. Bir partinin oy oranı düşmeye başladıktan sonra, bu eğilimi kısa sürede yukarıya çevirmek için önemli olayların yaşanması gerekir. AKPnin oy oranı, yüzde 37.0 düzeyinin de altına düşerse, aşağıya inişi kimse durduramaz. Liste tartışmalarına kapılmadan, 12 Haziranda kritik noktayı aşma yönünde oy kullanmak akılcı bir davranış olur.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları