Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Kaba Bir Seçim Tahmini
Seçim tahminim, ne gözlemlere ne de ciddi yapılmış bir araştırmaya, ankete dayanıyor. Basit bir aritmatikle seçim sonuçlarını hesaplamaya çalışıyorum. Gözlemlerime, yakın hatta biraz uzak çevremin eğilimlerine bakarak seçim tahmini yapmak, beklenti açıklamak yanıltıcı olur. Çevreye bakarak, konuştuğum kişilere dayanarak bir seçim tahmini yapmaya kalkışsam, sonuç; “AKP’nin hiç şansı yok” şeklinde açıklanır. AKP’nin gizli ve açık oy depoları bilindiğine göre, yakın çevreye bakarak seçim tahmini yapmak gerçekten anlamsız ve yanlı olur. Bu nedenle belli verilere ve varsayımlara dayanarak yapılacak tahmin daha gerçekçi, gerçekleşme olasılığı yüksek olabilir.
\n***
\n• Seçimlere fiilen 8 siyasal parti katılıyor. Bu partilerden 3’nün AKP-CHP-MHP- yüzde 10.0 seçim barajını aşacağına kesin gözü ile bakılıyor. Geriye 15 tane, seçim barajı altında kalacak parti bulunuyor. BDP’nin bazı seçim ittifakları ile “bağımsız” adaylarla seçime katılacağı dikkate alındığında, baraj altında kalacak siyasal partilerin alabileceği oy yüzde 10.0-12.0 aralığında tahmin edilebilir. Gerçi seçim barajı altında kalacak parti sayısı 15 ama, bunların bir bölümü tabela partisi, büyük bir bölümünün, her birinin alabileceği oy oranının yüzde “1”in altında kalacağı kesin; ancak bindelerle ifade edilebilecek. Gerçi DP ve Saadet partilerinin alabilecekleri oy yüzde “1” sınırını aşabilir. Belki Büyük Birlik Partisi ile Demokratik Sol Parti başta olmak üzere bir iki parti daha yüzde “1” sınırını zorlayabilir ama yine de baraj altı 15 partinin yüzde 12.0’den fazla oy alabileceğini varsaymak gerçekçi olmaz.
\n• BDP’nin seçim ittifakları ile bağımsız (!) adaylarla seçime katıldığı ve bu seçimde bazı sivil toplum örgütlerince desteklenen bağımsız aday çokluğuna bakıldığında, BDP artı bağımsızların alacakları oy oranının yüzde 8.0-9.0 dolayında olacağını varsaymak yanıltıcı değildir. BDP artı tüm bağımsızların alacakları toplam oy yüzde “8” sınırını bir ölçüde aşabilir.
\n• MHP’nin bu seçimde alacağı oy, belki de Türkiye’de siyasal görünümü, iktidarı değiştirebilecektir. MHP eğilimli olanlar tepki gösterecek ama MHP’nin alacağı oyun yüzde 12.0-yüzde 14.0 bandında kalacağını varsaymanın çok da hatalı olmayacağını düşünüyorum.
\n***
\n• Yüzde 10-12 oy baraj altı 15 parti, en az yüzde 8.0 oy BDP ve tüm bağımsızlar, yüzde 12-14 oy MHP; bu varsayımlar altında AKP ve CHP’nin alabilecekleri en fazla oy, tüm oyların ancak üçte ikisi kadar olabiliyor.
\nYukarıdaki varsayımlar, çözümleme, aritmetik doğru ise, bazı anketlerin ortaya koyduğu gibi AKP’nin yüzde 50.0 dolayında oy alması, CHP’nin de yüzde 30.0’u aşması olasılığı gözükmüyor. Gerçekçi tahmin AKP’nin oy oranının yüzde 40.0; CHP’nin de yüzde 30.0 sınırının biraz altında kalacağı şeklinde olabilir.
\n• AKP yanlısı yayın organları, sözde “tarafsız” araştırma kurumları, AKP’ye moral vermek ya da vatandaşa “bak AKP iktidarını koruyacak, ayağını denk al” iletisini verebilmek için, yüzde 50.0 dolayında oy tahmini açıklıyorlar ama bu tutum bana, korkuya karşı gürültü çıkarmak gibi geliyor.
\n• MHP yüzde 15.0, CHP de yüzde 30 sınırını zorlayabilirse koalisyon ufukta görülecektir. Bu sonuç da çok uçuk bir beklenti değildir.
\n• Bu seçimde Doğu ve Güneydoğu illerimizin 2007’ye göre daha az, İstanbul, Ankara, İzmir illerinin daha çok milletvekili çıkaracak olması, sınırlı da olsa CHP lehine, AKP aleyhine bir etki doğuracaktır.
\nAKP’ye oy vermeye niyetli ancak bunu açıkça söyleyemeyen örtülü yandaşlar “Türkiye’de esas sorun muhalefettir” diyerek listeleri dillerine dolayarak okları CHP ve MHP üzerine çekmeye, gündemi değiştirmeye çalışıyor.
\nKritik bir yolda yürüyerek, önce en kritik sorunu AKP iktidarını çözmemiz gerekir. Sonra sıra ikincil sorunların çözümüne gelir. Yukarıdaki aritmetik, AKP’nin 12 Haziran’da oy oranının son yerel seçimlerdeki düzeyini aşamayacağını gösteriyor. Bir partinin oy oranı düşmeye başladıktan sonra, bu eğilimi kısa sürede yukarıya çevirmek için önemli olayların yaşanması gerekir. AKP’nin oy oranı, yüzde 37.0 düzeyinin de altına düşerse, aşağıya inişi kimse durduramaz. Liste tartışmalarına kapılmadan, 12 Haziran’da kritik noktayı aşma yönünde oy kullanmak akılcı bir davranış olur.
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev