Umutlar yeşeriyor
Öztin Akgüç
Son Köşe Yazıları

Umutlar yeşeriyor

02.10.2024 04:01
Güncellenme:
Takip Et:

Teğmenlerin kılıç çatma töreni, antları, teğmen Ebru Eroğlu, İkra Kuyumcu, Şeyda Yıldırım’ın; Kara, Hava ve Deniz Harp okullarını birincilikle bitirmeleri, ODTÜ mezuniyet töreninde okul birincisinin bilime, bilgiye sahip çıkması, öğrencilerin kayyum rektöre gösterdikleri tepki, ülkenin geleceği için umutları yeşertirken malum bazı çevrelerin de hışımına uğruyor; öfkelendiriyor. Ülkede yaşanan ikilik yeni değil, kökü Osmanlı Devleti’nin dağıtılmasına topraklarının emperyal güçlerce paylaşılmaya, bölüşülmeye başladığı I. Dünya Savaşı yenilgisine değin uzuyor. Bir yanda emperyal bir gücün mandası altında ufak bir İslam ülkesi olarak varlık sürdürmek, öte yanda bağımsız, halk egemenliğine dayanan ulusal saygın devlet oluşturmak amacı.

Ülke işgal edilirken bir yanda ulusal bağımsız devlet kurulması amaçlı, ulusal savunma örgütleri Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri oluşurken öte yanda işgal güçleriyle dostluk cemiyetleri kurulması.

Bir yanda halkın kendi varlığını koruma, yabancı bir devletin egemenliğini kabul etmeme, ulusun bağımsızlığını sağlama amaçlı kurulan Kuvayı Milliye direnç hareketi; öte yanda Kuvayı Milliye’yi ezmek, dağıtmak için oluşturulan Kuvayı İnzibatiye.

Bir yanda Kuvayı Milliye’yi lanetleyen Şeyhülislam Dürrizade Abdullah, öte yanda Kuvayı Milliye’yi kutsayan, destekleyen Ankara Müftüsü Rifat Efendi (Börekçi).

Bir yanda Mustafa Kemal Paşa’nın “Vatanın tamamiyeti milletin bağımsızlığı tehlikededir. Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracak” temalı Amasya Tamimi, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin oluşturulduğu, ulusal devletin temelinin atıldığı Sivas Kongresi, buna karşın hemen ardından da din motifli, yabancı işgal güçlerince desteklenen, Bozkır, Anzavur, Şeyh Eşref’le başlayan, ulusal devlete karşı, Milli Mücadele sonrası dahi süren iç ayaklanmalar.

TBMM açılışı sonrası Mustafa Kemal, İsmet, Fevzi, Ali Fuat paşalar, Halide Hanım (Adıvar) önde gelen isimler olmak üzere onlarca yurtsever Divanı Harp tarafından idam ile cezalandırılmaları.

Savaş sonrası, bir yanda zafer kutlamaları, şölenler, öte yanda hayıflanmalar, “Keşke Yunan kazansaydı” esefi, “Yunandan kurtulduk, Mustafa Kemal’den nasıl kurtulacağız” kaygısı, Mustafa Kemal’den kurtulmak niyet ve çabası gizli açık hâlâ iç ve dış çevrelerce sürdürülüyor. Günümüzdeki Dürrizade, Dahiliye Nazırı Ali Kemal; Harbiye Nazırı Süleyman Şefik Paşa örneklerini yadırgamamak, yadsımamak gerekir.

Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’ndan günümüz Cumhur İttifakı’na değin her açıdan tüm sağcı partilerin dayanağı, siyasal malzemesi toplumdaki ikilik ayrışma olmuş, siyasal rant uğruna bu ayrışma körüklenmiş, törpülenmiş, kutuplaştırma stratejisiyle de sürdürülmektedir.

Ülkede kişisel çıkarları açısından sağa yakın bir kesimin ikili oyunu, takıyyeci ayrı bir aldatıcı görüntü vermekte dış çevrelerin etkili olmasına yol açmaktadır.

Siyasal ekonomi dahi toplumsal olayları, bağımsızlık savaşından bu yana süren ayrışmada ve ABD’nin BOP (GOP) projesi çerçevesinde aramak, değerlendirmek gerekir.

Mustafa Kemal’in askeri olmak onur başta olmak üzere belli nitelikleri gerektirdiğinden bazı kişi ve çevrelerin olumsuz tepkilerini de doğal karşılamak gerekir. Zaten Mustafa Kemal’in askeri olamazlar.

Mustafa Kemal Atatürk, ileri bir görüşle dahili ve harici bedhahlara (kötücüllere) karşı Cumhuriyeti gençlere emanet etmiştir. Gençlerin tutumu ülkenin umutlarını yeşertiyor.

Yazarın Son Yazıları

CHP’ye darbe, Kılıçdaroğlu

CHP’yi kuruluşu, tüzel kişiliği, bir asrı aşkın geçmişi ile günümüzün işgalci atanmış, figüran yönetiminden ayırmak gerekir.

Devamını Oku
12.08.2026
Sosyal refah devleti

Devleti; bir iktidar tarafından baskıcı, zorlayıcı ve ayrımcı bir şekilde yönetilen, belli kişi ve gruplara yarar sağlamaya yönelik bir düzenek veya örgüt olmaktan çıkarıp topluma hizmet eden, toplumun refahını ençoklamayı hedefleyen sosyal refah devleti konumuna getirmek amaçlanmalıdır.

Devamını Oku
05.08.2026
YENİ Parti ve CHP

YENİ Parti, CHP’de kalıp butlancı, işgalci, fırsatçı -nasıl tanımlarsanız tanımlayıngrupla mücadele etmenin alternatifi olmazlığı değil mücadelenin tamamlayıcısıdır.

Devamını Oku
29.07.2026
Kral çıplak

Öykü, öğretici, mesel olsun diye anlatılır, yazılır ama pek etkili olmaz.

Devamını Oku
22.07.2026
Memlekete hizmet tekeli-karteli

Memlekete hizmeti, Maliye Bakanlığı’nda hesap uzmanı olarak yirmi dört yaşımda öğrenmeye başladım.

Devamını Oku
15.07.2026
TCMB rezervi analizi

TCMB rezervleri; zaman zaman övünmelere, yargıya da intikal eden eleştirilere ve bu bağlamda yargı kararlarına konu olmaktadır.

Devamını Oku
08.07.2026
Amaç-sonuç?

Süreci başlatan Erdoğan-Bahçeli Cumhur İttifakı’nın amacı açık, Erdoğan’ın seçimi kazanmasıyla süreci sonlandırmak.

Devamını Oku
01.07.2026
Kurulu, yerleşik düzene başkaldırı

Kurulu, yerleşik düzenin, “müesses nizam”ın CHP’nin başına Kılıçdaroğlu’nu monte etmesiyle devlet aklı, devlet aklı politikası, derin devlet tartışılmaya başlandı.

Devamını Oku
24.06.2026
Süreci okumak yönetmek

Çözüm için olaya doğru yaklaşıp süreci öngörmek, yönetmek gerekir.

Devamını Oku
17.06.2026
Ekonomide hasatlık belirtileri

Ekonomide araz olarak nitelendirilebilecek tüm olgular, makroekonomik dengesizlikler, işsizlik, üretimsizlik, verim düşüklüğü, gelir dağılımı bozukluğu yaşanıyor

Devamını Oku
10.06.2026
Atatürk’ün CHP’sini sürdürmek

Geçenlerde kadim CHP’li bir arkadaşla karşılaştığımda gülerek “‘Yıllar sonra çalışkan, enerjik bir başkan bulduk” diyerek sevinç gösterisi yaptı.

Devamını Oku
03.06.2026
Karakter, onur

Karakter, bireyin kişiliğini oluşturan, ortaya koyan nitelikleridir.

Devamını Oku
27.05.2026
CHP’den beklentiler

Kurultay davası, yine beklentilere uygun ertelendi.

Devamını Oku
20.05.2026
Okura ilişkin gözlemler

Okura, okumaya ilişkin gözlemler, tekil, bölümsel, kısmi de olsa genelleştiğinde yaşanan sorunların ana nedenlerinden biri olabilir.

Devamını Oku
13.05.2026
İttifakların zafiyeti

Kişilerin, değer yargıları, bakış açıları yaklaşımları, olayları değerlendirmesinde, yorumunda etkili olur.

Devamını Oku
06.05.2026
Emperyalizm-boğazların kontrolü

NATO’ya ilişkin yeni düzenlemelerin yapılacağı, İstanbul’da deniz unsur komutanlığından söz edildiği günümüzde, emperyalizmin boğazların kontrolü konusunda plan, niyet ve emellerinin gözden kaçmaması gerekir.

Devamını Oku
22.04.2026
CHP’ye uyarılar

Anket yönteminde; denek seçimi, anketör ve deneklerin ürkmesi, beklentileri veya çıkarlarını koruma güdüsüyle gerçek düşünce ve görüşlerinden farklı yanıtlar vermeleri gibi sorunlarla karşılaşılabilir.

Devamını Oku
15.04.2026
Aptallıktan sakınma

Savaş, doğa yıkımı, çevre kirliliği, siyasal ve finansal krizler, savurganlık; iktisadın ussallığı, akılcı davranışıyla bağdaşacak olaylar değildir.

Devamını Oku
08.04.2026
Laiklik dine saygı gösterir

Laiklik, siyasal ve toplumsal sistemin din ve devlet ayrılığı ilkesi, anlayışıdır.

Devamını Oku
01.04.2026
Kalkınmacı devlet

Kalkınma yalnız bireylerin gelirlerinin artması değil eğitim, sağlık, çevresel olarak yaşam kalitesinin yükselmesidir.

Devamını Oku
25.03.2026
Çin kalkınması

Çin, yarı kolonyal, yarı feodal ülke olarak 2. Dünya Savaşı’nın ardından iç savaş da geçirdikten sonra 1 Ekim 1949’da Mao Zedong önderliğinde halk cumhuriyeti kurulmasıyla kalkınma sürecine girmiştir.

Devamını Oku
18.03.2026
Terörsüz Türkiye mizanseni

Mizansen, yarar sağlamak, kişi/ kişileri yanıltmak amacıyla önceden hazırlanan yapmacık düzen, tiyatro olarak tanımlanır.

Devamını Oku
11.03.2026
Yargıya güven/ güvensizlik

Yargı, hukuk düzeninin sağlanması amacıyla devletin mahkemeler aracılığıyla yerine getirdiği işlevdir.

Devamını Oku
04.03.2026
Ekonomide kısır döngü

Ekonomide oluşan kısır döngüyü, çözümsüz süreci, “ekonomiye giriş” el kitaplarında yer alan bilgileri aktararak nedenleriyle açıklamaya çalışacağım.

Devamını Oku
25.02.2026
BRICS

Devletlerarası ekonomik ve politik amaçlı bir organizasyon olan BRICS, 1998 yılında Rusya Dışişleri Bakanı Yevgeni Primakov’un Rusya, Hindistan, Çin arasında diyalog grupları, forum toplantıları düzenlemesiyle, kısaltma adıyla “RIC” olarak kurulmuştur.

Devamını Oku
18.02.2026
Kimin parası kime?

Devletin geliri, kamu hizmetlerini görmek, kamusal malları üretmek için gerçek ve tüzel kişilerden yasa ile topladığı para, vergi ve vergi benzerleridir.

Devamını Oku
11.02.2026
CHP ideoloji partisidir

İdeoloji, belirli amaç, görüş ve davranışların temelini oluşturan felsefi ve siyasal öğreti, fikirler sistemidir.

Devamını Oku
04.02.2026
Emperyalizm komplo teorisi değildir

Emperyalizm, kapitalist sistemin varlığını sürdürmesinin gereği, olmazsa olmaz koşuludur.

Devamını Oku
28.01.2026
Kalkınmada Hindistan örneği

Ekonomik kalkınma örnekleri olarak daha çok Çin, Güney Kore modelleri incelenirken Hindistan gündeme pek getirilmez.

Devamını Oku
21.01.2026
Uyuşturucu sorunu

Sorunlar, neden/nedenlerine doğru tanı konarak, nedenler ortadan kaldırılarak çözülür.

Devamını Oku
14.01.2026
Düğümlenen sorular

Teknik bilgim olmadığı için F-35, S-400’ler dahil ülkenin savunması ve dış politikasıyla ilgili sorular düğümleniyor.

Devamını Oku
07.01.2026
Belirsizliklerle yeni yıla giriş

Her yeni yıla girerken yılın mutlu, başarılı olması istenir, ümitle girilir.

Devamını Oku
31.12.2025
İlkesizlik tutarsızlık

İlke, bir alanda olayı tanımlayan temel kural, önerme, prensiptir.

Devamını Oku
24.12.2025
Yargı terörü

Terör, bir iktidarı, bir gücü zorla kabul ettirmek amacıyla sistemli şekilde şiddet kullanma, yıldırma, korkutma, tedhiştir.

Devamını Oku
17.12.2025
Sorun üretimsizlik, verimsizlik, kötü yönetim

Enflasyon, en yalın tanımıyla arztalep dengesizliği nedeniyle fiyatların yükselme sürecidir.

Devamını Oku
10.12.2025
Son kale CHP yıkılmamalıdır!

Kuvayı Milliye, Milli Mücadele, bağımsızlık savaşımıyla eşanlı din motifli dış destekli karşı hareket başlamıştır.

Devamını Oku
03.12.2025
Sosyal demokrasi

Sosyal demorasi, halkın katılımıyla sosyal refahı, gönenci ençoklama; halkın egemenliği, özgürleşmesi amaçlı siyasal düzendir.

Devamını Oku
26.11.2025
Örtülü kolonyalizm

Kolonyalizm, sömürgecilik bir devletin kendi sınırları dışındaki ülkeler üzerinde hegemonya, egemenlik kurarak ideolojik, kültürel, siyasal, ekonomik baskılarla siyasal, ekonomik çıkar sağlamasıdır.

Devamını Oku
19.11.2025
Cari denge net hata noksan

Ödemeler dengesinde “net hata noksan” kalemi...

Devamını Oku
12.11.2025
Birileri bizi kandırıyor

Başlık Halkın Haberi renkli sunucusu Ekrem Açıkel’den esinleme; ama fikir Montaigne “Halk doğru olan çok şeyi bilmemeli; yanlış olan çok şeye inanmalıdır”.

Devamını Oku
05.11.2025