Sevil Arınan

Çocuk işçiler 4+4+4'le artacak

24 Eylül 2012 Pazartesi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 4+4+4 sistemi kapsamında çocuk işçiliğinin önlenmesi için genelge yayımladı. Ancak yeni sistem gereği öğrencilerin ortaokuldan sonra örgün eğitim kurumlarına devam etmesi koşulu yok. Ortaokulu 13 yaşında biterecek olan çocuklar, açık liseye devam edebilecek. Milli Eğitim Bakanlığı’nın açık liseye yaş sınırı getirmemesi nedeniyle çocuk işçiliğinin daha da artacağına dikkat çekiliyor. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Hasan Hüseyin Aksoy, genelgenin hiçbir değerinin olmadığını, çocuk işçiliğine dönük bir önlemin de yer almadığına dikkat çekti.

Bakanlığın genelgesinde, “Çocukların çalıştırılmasını önleyici tedbirler alınacak ve bu tedbirler hassasiyetle uygulanacak. Çocuk işçiliği riskinin yüksek olduğu mahalle ve semtlerdeki çocuklar ve aileleri tespit edilecek, çalıştırılmaları önlenecek. İşgücündeki çocuklar arasında eğitim-öğretimine ara veren veya okula hiç başlamamış çocuklar, eğitim-öğretime yönlendirilecek, yeni sistem ortamında (4+4+4) desteklenecek, izlenecek” denildi.

Genelgenin bir sonuç doğurmayacağı, 4+4+4 sistemiyle çocuk işçiliğinin daha da artacağına dikkat çekildi.

 

‘Bakanlık durumu kurtarmaya çalışıyor’

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Hüseyin Aksoy, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın sadece mülki amirlere birtakım anımsatmalar yaptığını dile getirdi. Aksoy, “Genelgede çocuk işçiliğini önlemeye yönelik bir ifade göremedim. Çocuk işçiliğine karşı hassas olacaklarsa önce Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendi eliyle yönettiği ve zorunlu tuttuğu mesleki eğitim adı altında verilen eğitimlerdeki ‘çocuk emeği sömürüsüne’ baksınlar. Yeni sisteme göre 13 yaşından sonra çocuk açık liseye gidebilecek. Yani okula gitme zorunluluğu yine yok. Onun için genelge durumu kurtarmak için tavsiye niteliğinde hazırlanmış. Genelgenin hiçbir değeri yok. Çünkü genelgede belirsizlikler var. Bu çocuklar da unutulacak” dedi.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları