Turhan Yücel

G.Saray'a Yazık Olur

11 Haziran 2011 Cumartesi
\n

Ünal Aysalı G.Saraya başkan seçilmeden önce ve sonrasındaki ilk günlerinde en ciddi destekleyenlerden oldum. Geçmişine, eğitimine, mali durumuna, duruşuna bakarak G.Saraya yararlı olacağını düşündüm, hâlâ da öyle düşünüyorum. Aysal, göreve gelişinden sonraki ilk icraatlarıyla beni yanıltmadı ama divandaki açıklamalarını dinlediğimde kendime gelemedim. Evet, G.Sarayın ciddi borç stoğu var ve bunları vadeye yaymak gerek. Ama aslına bakarsanız bu borcun çoğu G.Sarayın daha önceden sattığı şirket hisselerini geri almak için yapılmadı mı? Şimdi nereden çıktı yeniden hisse satışı. Biliyoruz ki bankalara 150 milyon dolarlık borca karşılık verilen 750 milyon dolarlık teminat içinde yüzde 38 oranında G.Saray hissesi de rehinli. Ama o başka bir husus çünkü 150 milyon dolara karşılık stat geliri, reklam geliri, yayın geliri yanında ek güvence şeklinde verilmiş. Yani doğrudan teminat değil.

\n

Oysa Aysaldan G.Saraylıların beklediği şu. Başkan; kendi şirketleri ve şahsi hesaplarını tutup, milyar dolarlık işler yaptığı bankaları karşısına alacak ve Benim başında olduğum kulübün 150 milyon dolar banka borcu var, buna karşılık 750 milyon dolarlık teminat vermiş. Şimdi ben sizden bu kredi veren bankaların yerine geçmenizi ve 150 milyon dolar borca karşılık 300 milyon veya 450 milyon dolar teminatı yeterli görmenizi istiyorum. Bunun dışındaki teminat gerekiyorsa ben size bu farkı şahsen taahhüt edeceğim diyecek. Böylece yeniden yapılandırılan borçlardan sonra teminat kapsamı dışında kalan 300-400 milyon dolar karşılığındaki tutar ile G.Saray yeni krediler alıp yoluna devam edebilir. Bu borçları Rivadan gelecek gelirle, stat hasılatıyla ve yeni gelirlerle kapatabilir. Burada tabu olan husus G.Saraya ait şirketlerin hisse satışı konusudur.

\n

G.Saraylılar Aysalı neden seçti ? Çünkü uzun zamandır, yaklaşık 10-15 yıldır G.Saray devamlı para sıkıntısı ile gündemde. Bu sefer paralı, itibarlı bir başkan seçelim ve bu konu kapansın diye düşündüler. Hisseleri satıp, gelir yaratma modelini seçimden önce Aysal telaffuz etseydi muhtemelen seçimi kazanamazdı. Çünkü aynı yolla Mehmet Helvacı da, Turgay Kıran da hisse satarak kulübe kaynak yaratabilirdi. O nedenle yol yakınken Başkan Aysalı uyarıyorum. G.Saray hisse satışına tabu olarak bakıyor çünkü AIG ve QVT olaylarının travması daha dün gibi hafızalarda. Kaldı ki siz bu borçları zaten mayıs sonunda 65 milyon dolar, ağustos sonunda 50 milyon dolar ödenecek diye biliyordunuz. Şimdi daha önceden bildiğiniz, vadesi gelmiş borçtan 20-30 milyon dolar fazlası çıktı diye hisse satmak da neyin nesi... G.Saray Genel Kurulu hisse satış yetkisi konusunda ne size, ne başkasına kolay kolay yetki vermez. Verse de ya süreyle ve geri alımınız taahhüdü ile verir ya da bunu başka güvencelere bağlar.. Hem siz başkan seçilmeden önce demediniz mi Ben tüm aletlerimle G.Sarayın hizmetinde olacağım diye. İşte aletlerinizi kullanma zamanı geldi... Yol yakınken bu hususları tekrar düşünün ve daha ilk 100 gün dolmadan sıkıntılı duruma düşmeyin. Hem size, hem G.Saraya yazık olur.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Papa'nın Dediği Gibi 3 Şubat 2012
BaşkanKim? 21 Ocak 2012

Günün Köşe Yazıları