Ülkü Tamer

'Kolayca Yayımlatan' Yazarlar

21 Nisan 2012 Cumartesi
\n

Genç bir şairle tanıştım geçen hafta. Üç dergide şiirleri yayımlanmış. Merhababile demeden ilk sözü Sizin kuşak ne kadar şanslıoldu.

\n

Neden?diye sordum.

\n

İlk kitaplarınızı bile kolayca yayımlattınız. Ben şiir kitabımı bir yayınevine önerdim. Reddettiler. İnsanda şiir yazma hevesi bırakmıyorlar. Ne yapmamı önerirsiniz?

\n

Hevesle birlikte şiiri de bırakındedim. Yazdıklarınızı da yırtın atın.

\n

Yüzüme baktı uzun uzun.

\n

Sizin kuşak ne kadar şanslıdiye tekrarladı.

\n

Bir şey söylemedim.

\n

Ezra Poundun şiiri geldi aklıma. Şöyle bitiyordu:

\n

Ey Mercury, bir tütüncü dükkânı ver bana

\n

Ya da hangi mesleğe yazarsan yaz

\n

İnsana her zaman beyninin gerektiği

\n

Şu kahrolası yazarlık mesleğinden başka.

\n

Ama hangi mesleğe yazılırsa yazılsın, Poundun yazmayı bırakmayacağı kesindi.

\n

***

\n

Bizim şanslı kuşağı düşündüm sonra. İlk kitaplarını kolayca yayımlatan kuşağı.

\n

Benim ilk kitabım a dergisi yayınları arasında çıkmıştı. Derginin giderlerini Onat Kutlar, Kemal Özer, Adnan Özyalçıner, Doğan Hızlan, Konur Ertop, Erdal Öz, Ferit Öngören, Demir Özlü ve ben karşılıyorduk. Ayda onar lira vererek. Edip Cansever de, iş güç sahibi olduğu için ayda otuz lira veriyordu. Kitapların basım giderlerini yazarların kendileri ödüyordu. İlk kitabımın, Soğuk Otların Altındanın basımı Ataç Kitabevine çevirdiğim Kırmızı Yapraklardan (William Faulkner) aldığım ücretle karşılanmıştı. Onat İshakın, Adnan Panayırın basımını cepten ödemişti.

\n

Cemal Cemal Süreya, Üvercinkanın basılabilmesi için Yeditepe Yayınlarına 750 lira vermiş, parasını kitap satıldıktan sonra geri almıştı.

\n

Kemal Özerle Edip Cansever de öyle.

\n

Ercüment Uçarı, ilk şiir kitabının, Cümbüşçübaşının yayımlanması için Seçilmiş Hikâyelere 500 lira vermişti. Yayınevi, yazarın parasını 1 lira fiyatla satılan kitabından kendisine 500 tane göndererek ödemişti.

\n

İkinci, üçüncü kitaplarımın giderlerini de ben karşıladım. Sonunda Memet Fuat, Virgülün Başından Geçenleri sahiplendi de kitap de yayınlarıarasında yer aldı.

\n

Bizim kuşaktan sadece Erdal Öz şanslıydı. İlk kitabı OdalardaVarlık Yayınları arasında çıktı, üstelik Yaşar Nabi telif ücreti de ödedi kendisine.

\n

İlk kitaplarını kolayca yayımlatan bizim şanslı kuşak böyleydi işte.

\n

***

\n

Bu tür çileler sadece bizim ülkede çekilmiyor. Bazı yabancı yazarları düşünüyorum. Sözgelimi, edebiyatın doruklarındaki James Joyceu.

\n

Yazarın Dubliners(Dublinliler) adlı öykü kitabı, tam 22 yayıncının kapısından dönmüştü. 23. yayınevi kitabı basmayı kabul etti.

\n

Richard Bachın ülkemizde de ilgi uyandıran Jonathan Livingstone Seagullını (Martı) 18 yayınevi geri çevirdi. Sonunda Macmillan yayımladı kitabı. Bachın adı uzun süre best-sellerlistelerinin tepesinden inmedi.

\n

Çok satan başka kitaplara bakalım.

\n

Satışı 40 milyona ulaşan Tavuk Suyuna Çorba dizisinin ilk kitabı Chicken Soup for the Soul33 yayınevi tarafından reddedilmişti.

\n

Richard Hookerın M*A*C*Hi 22, Thor Heyerdahlın Kon-Tikisi 20, Irving Stoneun Lust for Lifeı (Yaşamak Hırsı) 17, Frank Herbertin Duneu 13 yayınevinin kapısından döndü.

\n

Bizim genç yazar ise ilk kitabı (üstelik şiir) bir yayınevi tarafından reddedilince yazmaya küsüyor.

\n

Yayımlatmak zor zanaat. Ama yazmak daha da zor.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Notlar... 5 Ocak 2013
Yoksul Köylü 29 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları