'Başbuğ'un Tutuklanmasına Kimse Demokrasi Demiyor'

08 Ocak 2012 Pazar
\n

\n\n\n

İngiliz gazeteci Gareth Jenkins, Türkiyede darbe iddialarını konu alan Ergenekon ve Balyoz davaları hakkında yabancı diplomatların, düşünce kuruluşlarının ve gazetecilerin görüşüne başvurdukları isimlerin başında gelir. Sunday Times, Al Ahram Weekly ve Turkey Analyst gibi yayınlara düzenli makaleler yazan Jenkins, ülkemizde daha çok, John Hopkins Üniversitesi İleri Uluslararası Çalışmalar Okulu (SAIS) için yazdığı Türkiyenin Ergenekon Soruşturması raporuyla tanındı. ABD ve Avrupada davalarla ilgili çok sayıda konuşma yaptı.

\n

Jenkins, Türk siyasetini ve TSKyi, bu soruşturma sürecinden çok önce takip eden biri. TSK üzerine kaleme alınmış The Turkish Military and Politics (Türkiyede Ordu ve Politika) ve siyaset konusundaki Political Islam in Turkey: Running West, Heading East (Türkiyede Siyasi İslam: Batıya Koşmak, Doğuya Dönmek) adlı kitapların yazarı.

\n

Jenkins dünkü görüşmemizde, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğun tutuklanmasını şöyle değerlendirdi:

\n

Bu tür web siteleri kara propagandadır ve hiçbir ordunun yapmaması gerekir. Ancak bunların yapılmış olması Başbuğun silahlı örgüt yöneticisi olması sonucunu doğurmaz. Bu tür siteleri ilk yaptıran komutan da Başbuğ değil. Akla Daha önceki komutanlar neden çağrılmıyor?sorusu da geliyor. Büyük olasılıkla özellikle Başbuğu hedef alan hukuki değil siyasi bir süreç gibi gözüküyor. Böyle algılandığı için, normalde bir Genelkurmay Başkanı’nın tutuklanmasından en çok memnun olması gereken BDP bile eleştirdi. Tutuklamaların sürerek kendilerinin de hedef olacağı yönünde kaygıları var çünkü. Böyle giderse Türkiyede hukuk sistemine hiç güven kalmayacak.

\n

Otoriterleşme: Askerden polise

\n

Jenkinse göre darbe soruşturmaları ve tutuklamalara yönelik içerideki güven sarsıntısı, dış dünyada da mevcut:

\n

İlgili ilgisiz o kadar çok insan tutuklandı ki artık inandırıcılığı sorgulanır hale geldi bu davaların. Ergenekon ilk gündeme geldiğinde, Türkiyede derin devletin ve uzantısı çetelerin temizleneceği yönünde Avrupalılara büyük bir inanç vardı. O yüzden AKP hükümetine açık ve tam destek verdiler. Ancak bu algı, son iki sene içinde tamamen değişti. Artık kimse bu yaşananlara demokrasi diye bakmıyor. Askeri otoriterleşmeden polis otoriterleşmesine geçiş olarak değerlendiriliyor. Ancak özellikle Arap Baharı sonrasında bu bölgede istikrarlı Türkiyeye ihtiyaç duydukları için yüksek sesle eleştirmiyorlar. Ki bu yaptıkları da vahim bir hata.

\n

TSK’nin morali bozuk

\n

Başbuğ ve üst düzey komutanların tutuklanmasının TSKye olumsuz etkileri olacağına da vurgu yapan Jenkinsin şu sözleri dikkat çekici:

\n

Başbuğ gibi bir komutan silahlı terör örgütü suçlamasıyla tutuklanıyor. Okyanusta görev yapan bir komutan gelip adalete teslim olmasına rağmen kaçar diye tutuklanıyor. Artık subayların kafasında Her an hapse atılabiliriz korkusu var. Bu korkuyla, bozuk moralle komutanlarının verdiği emirleri yerine getirmeleri güçleşebilir...

\n

Jenkins, Uluderede sivillerin bombalanmasında TSKde hâkim olan moralsizliğin de etkisi olduğu kanaatinde:

\n

Aktütün ve Dağlıcada Niye daha önce hareket etmediniz diye o kadar çok eleştirildiler ki. Uluderede operasyon için bu kadar acele etmelerinin ardındaki bir neden de bu olabilir. Bir asker için moral çok önemlidir. Morali bozuksa, kendisini riske girmiş hissediyorsa en sağlıklı kararları veremeyebilir.

\n

\n\n\n

Ankara Sanat Tiyatrosu’na destek

\n

\n\n\n

Türkiyenin en eski ve köklü özel tiyatrolarından Ankara Sanat Tiyatrosu (AST) geçen günlerde Ankara büromuz çalışanlarını ağırladı. Kurulduğu 6 Aralık 1963ten bu yana 158 oyunu sahneye taşımışlar. Biz, Aziz Nesinden uyarlanan Zübük ile son iki sezonun oyunu Giderayakı izledik ve çok beğendik. Çocuklara çevre ve temizlik bilinci aşılamak için de Dünyayı Kurtaran Çocukile Sihirli Parmaklarhafta sonları sergileniyor. Özel tiyatroların vergi borçları, izleyici azlığı gibi sebeplerle perde kapatmak zorunda kaldığı şu günlerde başkentin özel tiyatroculukta gururu olan ASTa hep beraber destek olalım.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları