Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
NATO'dan Suriye İçin 7 Operasyon Planı
Türkiye’nin Suriye sınırına füzesavar sistemleri kurulması için NATO’dan talepte bulunduğu yönündeki iddialar konusunda Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı’nın birbirinden farklı açıklamaları kafalarda soru işaretleri yarattı. Son noktayı koyan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, sınıra Patriot yerleştirilmesi yönünde bir talebin olmadığını, ancak bunun “ihtimaliyet planları” çerçevesinde olduğunu açıkladı.
\nDüşünceden ‘plan’a geçildi
\n“İhtimaliyat planı” askeri bir terminoloji. Türkiye, Suriye krizi boyunca iki kez resmen NATO’nun siyasi karar organı Kuzey Atlantik Konseyi’ni (NAC) toplantıya çağırdı. Her ikisini de NATO anlaşmasının 4. maddesi çerçesinde “danışma” amaçlı topladı. İlki, keşif uçağımızın düşürülüşü sonrasında oldu. İkincisi ise Suriye tarafından gelen top ateşiyle can kayıpları yaşadığımızda. Haziran sonunda yapılan ilk toplantıdan sonra askeri kanat SACEUR’ye Türkiye’nin olası bir saldırıya karşı savunulması için “prudent thinking (zihinsel hazırlık)” talimatı verilmişti. Ekim ayında yapılan ikinci toplantı sonrasında ise “contingency planning (ihtimaliyet planlaması)” aşamasına geçildi.
\nYıkma değil\t ‘savunma’ amaçlı
\nAskeri ve diplomatik kaynaklardan öğrendiğimiz kadarıyla bu planlama aşaması tamamlanmış durumda. Cumhuriyet’e gelinen nokta hakkında bilgi veren yetkililer, yapılan ihtimaliyet planlamasının “Suriye’de Esad rejimini yıkma” amaçlı olmadığının altını çiziyor. Yani planlama Suriye’ye NATO askeri girmesini öngörmüyor. Sadece NATO üyesi Türkiye’nin gerektiğinde savunulması ve korunması amaçlı planlar yapılmış durumda. Türkiye saldırıya uğrar ve NATO anlaşmasının 5. maddesi çerçevesinde ittifakı ortak savunmaya çağırırsa atılacak adımlar böylece belirlenmiş oluyor.
\nOperasyon \t\tsenaryoları masada
\nNATO askeri planlamacıları, Suriye’de yaşanan iç çatışmanın sıçrama olasılığına karşı ittifak üyesi Türkiye’nin korunması için 6; çatışmanın bölgesel (Ürdün ve Lübnan) yansımalarını önlemek için de bir olası operasyon planını hazırlayarak masaya koymuş durumda.
\nBu planlar \t\tsırasıyla şunlar:
\n1. Bir milyon mülteci kapıda: Halep’te Esad birliklerinin büyük bir katliamı sonrasında Türkiye sınırına bir milyon Suriyelinin akın etmesi olasılığına karşı “insani yardım” operasyonu.
\n2. Balistik füze saldırısı tehdidi: Suriye’nin Türkiye’deki hedeflere balistik füze ya da uçakla havadan saldırı düzenlemesi ihtimaline karşı füze savunma sistemi tedariki. Türkiye’nin böyle bir tehdit sezmesi ya da NATO’nun algılaması durumunda müdahale edilecek. Patriot füzesavar füze sistem bataryaları bunun için gerekli.
\n3. Kimyasal silah tehdidi: Esad rejiminin elindeki kimyasal silahlara karşı savunma senaryosu. Bunların sadece hükümet tarafından kullanılması değil aynı zamanda aşırı grupların eline geçmesi olasılığına karşı da planlama yapılıyor.
\n4. Hava gücünün yok edilmesi: Suriye’nin havadan saldırı kapasitesinin ortadan kaldırılması. Özellikle de insani yardım amaçlı bir operasyonun başlaması durumunda, mültecilerin toplandığı bölgelerin ve çevre illerin korunması amaçlı. Suriye Hava Kuvvetleri’nin hem uçuş hem de saldırı yeteneğinin ortadan kaldırılması planlanıyor.
\n5. Denizden abluka: Suriye’deki kimyasal silahların terörist gruplar tarafından ülke dışına çıkarılmasını önlemek için denizden abluka altına almak.
\n6. Uçuş yasağı: Esad rejiminin kendi ülkesi içindeki hedeflere hava saldırılarını engellemek için uçuşa yasak bölge ilan edilmesi.
\nBM şartına\t\t gerek yok
\nBu altı plan NATO üyesi Türkiye’nin korunması ve savunulması için hazırlandığı için ayrıca bir BM Güvenlik Konseyi kararına ihtiyaç duyulmuyor. NATO Konseyi, Türkiye’nin güvenliğinin tehdit altında olduğu kararı alırsa, bu planlardan bir ya da birkaçı uygulamaya konulacak.
\nYedinci plan ise BM Güvenlik Konseyi kararı gerektiriyor. Suriye’nin çevresindeki diğer ülkeler olan Ürdün ya da Lübnan’da insani yardım ihtiyacı durumunda, BM’nin olası bir talebi doğrultusunda da NATO operasyon planları hazırladı.
\nPatriot ‘şimdilik’ gündemde yok
\nSuriye’den Türkiye’ye yönelik bir balistik füze tehdidi algılaması henüz oluşmadığı için sınıra füzesavar sistemi (Patriot) yerleştirilmesi yönünde bir karar alınmış değil. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da söylediği gibi Türkiye’nin de bu yönde NATO’dan bir talebi bulunmuyor.
\nHazırlıklar için \tson bir ay
\nYaklaşık dört ayda hazırlanan ihtimaliyet planlarının uygulamaya konması için bir siyasi onay ve en az bir aylık süreye ihtiyaç var. NATO işleyişine göre öncelikle “ihtimaliyet planı”nın, “Konsey onaylı direktife (NID)” dönüştürülmesi gerekiyor. Askeri karargâh SACEUR ve son siyasi onay makamı NATO Konseyi’nin bu kararı almasının ardından operasyon için düğmeye basmaya hazır hale gelinmesi için 4-5 haftalık bir süreye ihtiyaç var.
\nTabii Esad rejimi, halkına ya da Türkiye’ye yönelik çılgınca bir saldırıda bulunmazsa. Çünkü öyle bir felaket, herhangi bir takvim beklenmeksizin NATO’nun Suriye’ye acil müdahalesini kaçınılmaz hale getirecektir.
\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!