Sarıgül Haziranda CHP'de

22 Şubat 2013 Cuma

Yapılan tüm anketlerde CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adaylığı için Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgülün açık ara önde olduğu bilgisini duyururken CHP lideri, Sarıgüle davet için fazla beklemeyebilirtahmininde bulunmuştuk. Özellikle İstanbuldan gelen sinyaller bu tahmini doğruluyor. Kılıçdaroğlu, Sarıgülün CHPnin İstanbul belediye başkan adayı olarak açıklanmasıyla tamamlanacak bir strateji ve takvim üzerinde çalışıyor.

\n

Arabulucu Özkan

\n

CHP ile Sarıgül arasında oldukça ciddi bir güven bunalımıyaşanıyor. Partide, Sarıgülün CHPye gelse bile büyükşehir adayı olmayacağı, Kılıçdaroğlunun koltuğu için yarışacağı kanaati çok güçlü. Sarıgül de bu inanışı tekzip eden güven uyandırıcı bir açıklama yapmış değil. Aldığımız bilgilere göre güven eksikliğinin giderilmesi için geçmişte DSPde Bülent Ecevitin sağ kolu olarak görev yapan Hüsamettin Özkan arabuluculukyapıyor.

\n

Koltuk kaygısı \ttaşımıyor

\n

Kılıçdaroğlu ile Sarıgül henüz yüz yüze, ikili bir görüşme yapmış değil. Ancak her ikisi de bir araya geldikleri Özkan aracılığıyla birbirlerine dolaylı mesajlar gönderiyorlar. Kılıçdaroğlunun son bir ay içinde Özkan ile iki kez buluşarak Sarıgül meselesini konuştuğu ileri sürülüyor. CHP lideri, süreci partideki en yakın kurmaylarıyla dahi paylaşmadan tek başına götürüyor. Sarıgül konusunda tereddütleri olsa da Ya koltuğum gidersekaygısı taşımadığı belirtiliyor. İstanbulu CHPye kazandırma olasılığı kimin daha yüksek ise koltuğunu kaptırma pahasına bile olsa seçime onu aday gösterme konusunda kararlı. Kamuoyundaki Sarıgül rüzgârı sürdükçe, Kılıçdaroğlunun eğilimini de kesinleştirecek.

\n

Şölen havasında davet

\n

Peki Sarıgül kararıne zaman ve nasıl kamuoyuna açıklanacak? Kılıçdaroğlunun kafasında şekillenmeye başlamış bir takvim de var. Yerel seçimler 2014 Mart ayında. CHP lideri İstanbul adayını oldukça erken açıklayacak. Kafasında, adayını yaz başındaaçıklama düşüncesi var. Önümüzdeki günlerde olağanüstü bir gelişme olmazsa haziran başı gibi Sarıgülün CHPye geçişi ile İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adaylığı bir arada açıklanacak. CHP lideri bu geçişi öyle sessiz sedasız yapma niyetinde de değil. İstanbulda büyük bir törenle ve şölen havasında açıklayacak İstanbul adayını....

\n

MERKEL’İN GÜNDEMİ TİCARET

\n

Almanya Başbakanı Angela Merkel iki günlük ziyaret için pazar günü Türkiyeye geliyor. Kahramanmaraştaki Alman Patriot bataryasını ve Kapadokyayı ziyaret ettikten sonra resmi temaslar için Ankaraya gelecek. Ziyarette öne çıkacak başlıklar şöyle:

\n

1. Çözüm Türkiyede: Anayasa ve İmralı sürecini, ülkesinde 800 bin Kürt barındıran Merkel yönetimi yakından izliyor ve destekliyor. Türkiyenin PKKnin Almanyadaki finans kaynakları ile mücadele taleplerine Elimizden geleni yapıyoruz ama sorunun asıl çözüm yeri Almanya değil Türkiyeyanıtı veriliyor.

\n

2. Vizesiz giriş zor: Türkiyenin AB üyeliğine karşı tutumu bilinen Merkel, müzakerelerin sürmesini ise destekliyor. Ankaranın istediği Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat kolaylığı konusuna ise güvenlikgerekçeleriyle mesafeli duruyor.

\n

3. Patronlarla geliyor: Merkelin ziyareti sırasında Ankarada iki ülkenin sanayi devlerinin yöneticilerinin katılacağı Türk-Alman CEO (Patronlar) Zirvesi­­­ de yapılacak. Avrupanın derin bir ekonomik krizden geçtiği dönemde Merkelin amacı Türkiye üzerinden Alman ürünlerine yeni pazarlar bulabilmek. Türkiyenin yatırım beklediği Volkswagenin patronu ise Ankaraya gelmiyor.

\n

4. Suriyede yeni adım yok: Suriyeye müdahaleye sıcak bakmayan Almanya, Esadın gidişini sağlayacak diplomatik temaslar, muhalefetin birleştirilmesine destek ve mültecilere insani yardımla yetinilmesinden yana.

\n

ŞANLI HİÇ İSTENMEMİŞ Kİ!

\n

Başbakan Erdoğan ve AKP yetkilileri Almanyayı terörle mücadelede yeterince işbirliği yapmamakla itham ediyor. Bunun son örneği DHKP-Cnin ABD Büyükelçiliğine yaptığı saldırı sonrasında geldi. Ankara, intihar saldırısını düzenleyen Ecevit Şanlı konusunda Almanyanın uyarıldığını söyledi. Alman diplomatik kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Türkiye hiçbir zaman Almanyadan Şanlının iadesi ya da sınır dışı edilmesi talebinde bulunmamış. Aralık ayı sonunda Ankaradan Berline Bu şahıs bazı hazırlıklar içinde olabiliruyarısı gitmiş. Ocak ayında ise Almanyadan Şanlı bizde yokyanıtı verilmiş. Şanlının Almanyada bulunduğu süre içinde, Ankaradan resmi bir iade ya da sınır dışı talebi hiç olmamış.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları