Yılmaz Şipal

'Cemiyeti Akvam' ve Birleşmiş Milletler

03 Ekim 2011 Pazartesi
\n

\n

Günümüzde dünyayı düzene sokmaya çalışan Birleşmiş Milletlerin temeli sayılan kurum, Cemiyeti Akvamadı altında 1920 yılında İsviçrede kurulmuş.

\n

Cemiyeti Akvam, sözlüklere göre Kavimler Derneğianlamına geliyor.

\n

Cemiyeti Akvamın amacı, ülkeler arasında yaşanabilecek sorunları barışçı yollarla çözme olarak belirlenmiş.

\n

Dünyada barışı sağlamak amacı ile kurulanCemiyeti Akvamtüm çabalarına karşın, Almanyanın 1939 yılında Polonyayı işgal etmesiyle başlayan, 2. Dünya Savaşını engelleyememiş. 1945’te savaşın bitiminden sonra dağılmış.

\n

Bir yandan insan haklarını korumaya çalışıp diğer yandan kolonileşme ve manda sisteminin güvencesikonumunda olmasının yarattığı çelişki en büyük eleştiri konusu olmuş.

\n

Bugün, Cemiyeti Akvamın yeriniBirleşmiş Milletleralmış durumda.

\n

1945’te kurulan Birleşmiş Milletler (BM), dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir işbirliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüt olarak bilinir.

\n

Birleşmiş Milletler kendisini,adaleti ve güvenliği, ekonomik kalkınmayı ve sosyal eşitliği uluslar arasında tüm ülkelere eşit biçimde sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluşolarak tanımlıyor.

\n

Birleşmiş Milletler adını alan ve en başta ABD olmak üzere, diğer gelişmiş ülkelerin güdümündeki bu küresel kuruluş, geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelere de demokrasiyi, adaleti, güvenliği ve eşitliği götürmeyi ve paylaştırmayı kendine amaç edinmiş ve amacına ulaşmak için de insan haklarıüzerine bol bolbildiriler yayımlamış.

\n

Bu bildirileri ben, Birleşmiş Milletlerden masallar olarak algılamaktayım.

\n

Bunlardan en en önemlisi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirisiolarak biliniyor. 1948de kabul edilmiş 30 maddeden oluşan bu bildiriyi, ABD Başkanı Eleanor Roosevelt, “Bütün insanlık için bir Magna Carta olarak tanımlamış”. Bildirinin imzalandığı 10 Aralık, Dünya İnsan Hakları Günüolarak kutlanmakta.

\n

Bir masal anlatımı ile kaleme alınmış İnsan Hakları Evrensel Bildirisinden alıntılar:

\n

Madde 1: Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdanla donatılmışlardır, birbirlerine kardeşlik anlayışıyla davranmalıdırlar.(…)

\n

Madde 4: Hiç kimse, kölelik ya da kulluk altında tutulamaz; her türden kölelik ve köle ticareti yasaktır.(…)

\n

Madde 16: () Evlilik, ancak evlenmeye niyetlenen eşlerin özgür ve tam oluruyla yapılır. (…)”

\n

İnsan Hakları Evrensel Bildirisine yanıt oluşturacak gerçek yaşamdan alıntılar.

\n

(1)Küçük yaştaki kızlar seçilmeleri için sıraya diziliyor, tanımadıkları kişilerle para karşılığı evlendiriliyor.

\n

(…) İç Anadolu kentlerinde evlenemeyen veya dul kalan erkekler, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinden çocuk yaştaki kız çocuklarını eş olarak satın alıyor’. Kız çocukları, 1000 ile 5 bin lira arasında satılıyor’. Bu yolla binlerce kız çocuğu evlendiriliyor. (...) (Cumhuriyet 16 Ağustos 2011)

\n

(2) Türkiyede kızların yüzde 31.7si küçük yaşta evlendiriliyor. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsüne göre ise Türkiyede 5 milyondan fazla çocuk gelin bulunuyor (…)” (Cumhuriyet, 25 Eylül 2011)

\n

Görüşümüze göre, Birleşmiş Milletler, 21. yüzyılda Cemiyeti Akvam” (Kavimler Derneği) görüntüsü vermekte.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

'Bedava' Yaşamak 22 Ekim 2012

Günün Köşe Yazıları