Yılmaz Şipal

'Uluslararası Barış Günü'

05 Eylül 2011 Pazartesi
\n

Türkiyede, Dünya Barış Günü1Eylülde kutlanmakta.

\n

Ancak başvuru kaynaklarında ise Uluslararası Barış Günü olarak 21 Eylülün benimsendiği ve kararlaştırıldığı aktarılmakta.

\n

(1) Dünya Barış Günü () 21 Eylül tarihinde kutlanıyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 1981deki 57. birleşiminde, Genel Kurulun açılış günü olan eylül ayının üçüncü salı gününü Uluslararası Barış Günü ilan edilmiştir.

\n

Yıllar sonra Genel Kurulun 7 Eylül 2001 tarih ve A/RES/55/282 sayılı kararı ile 21 EylülBarış Günüolarak kabul edilmiştir. Birleşmiş Milletler, Barış Gününde dünya çapında çatışmaların önlenmesi ve barışın tesisi yolunda bilinçlenmeyi amaçlıyor. (…)

\n

Eskiden Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve Varşova Paktı üyesi ülkeler barış içinde bir dünya mücadelesi görevini hatırlatmak amacıyla Hitler faşizminin 1939 yılında Polonyayı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı’nı başlattığı tarih olan 1 Eylülü Dünya Barış Günüolarak ilan etmiştir. SSCBnin ve Varşova Paktının dağılmasından sonra hiçbir ülke 1 Eylülü Dünya Barış Günü olarak kutlamadı. (Wikipedi)

\n

(2) 1 Eylül Dünya Barış Günüolarak sadece Türkiyede ve KKTCde kutlanıyor (PEN Türkiye Merkezi).

\n

(3) Birleşmiş Milletler Türkiye Sitesinin BM Günleri listesinde 21 Eylül Uluslararası Barış Günüolarak yer almış.

\n

BM Özel Günleri (Kaynak Birleşmiş Milletler Türkiye Sitesi):

\n

Uluslararası Barış Günübütün dünyada 21 Eylülde kutlanırken, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde ise 1 Eylül günü kutlanmakta.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

'Bedava' Yaşamak 22 Ekim 2012

Günün Köşe Yazıları