Yılmaz Şipal

'Yakın Tarihin Tanığı' ve Kaynayan Ortadoğu

24 Eylül 2012 Pazartesi
\n

Petrol denizinin üzerine uzanmış olan Ortadoğugiderek ısınmaya ve kaynamaya başlamış olduğu görüntüsü vermekte.

\n

İsrail ile Araplar arasındaki tartışma ve çatışmalar yerini Arap dünyasınınkendi arasında çıkan anlaşmazlıklara ve çatışmalara bırakmış olduğu da gözlenmekte.

\n

14 Mayıs 1948de Birleşmiş Milletler (BM) paylaşım planı uyarınca David ben Gurion tarafından İsrail Devletinin kuruluşu ilan edilir. 24 saat sonra, Mısır, Ürdün, Suriye, Lübnan ve Irak orduları saldırıya geçerek İsrail topraklarına girer. 15 Mayıs 1948 günü,yakın tarihin tanığıCumhuriyet gazetesi İsrail Devletinin kuruluşunu ve Arap ordularının Filistine girişini 1. sayfasında bütün Türkiyeye duyurur:

\n

- Amerika yeni kurulan Yahudi devletini resmen tanıdı.

\n

- Yahudi devletinin ilanı Tel Aviv (14 a.a). İsrail devletinin doğuşu, bugün Tel Avivde toplanan Yahudi Milli Konseyi üyeleri tarafından törenle ilen edilmiştir.

\n

- Arap orduları dün gece Filistin’e girdiler.

\n

- Mısır ordusu iki kasabayı ele geçirdi, ileri harekât devam ediyor.(Cumhuriyet Gazetesi, 15 Mayıs 1948)

\n

1967’de, İsraille, Arap ülkelerinden Mısır, Ürdün ve Suriye arasında savaş yeniden başlar. Bu üçüncü savaşa Irak, Suudi Arabistan, Sudan, Tunus, Fas ve Cezayir de asker ve silah yardımıyla katılır.

\n

Başlamasıyla bitmesi bir olan üçüncü Arap-İsrail savaşına, Altı Gün Savaşı adı verilir. 6 gün süren bu savaş İsrailin üstünlüğü ile son bulur.

\n

Savaşın sonunda Mısırdan Sina Yarımadasını, Suriyeden Golan Tepelerini ve Filistinin Gazze Şeridi ile Batı Şeria topraklarını alan İsrail, topraklarını dört katına çıkarmıştır. Savaş sonrasında Sina Yarımadasından Mısır lehine çekilen İsrail, ilerleyen dönemlerde diğer toprakları ilhak ettiğini açıklamıştır. Bu kararları tanınmadığı gibi İsrailin BM kararlarını da uygulamaması sonraki dönemde bölgede birçok sorunun kaynağını oluşturmuştur.

\n

6 Gün Savaşındaolup bitenlerher gün Cumhuriyet gazetesinin 1. sayfasında Türkiyeye duyurulur.

\n

Savaşın 1. Günü (5 Haziran 1967):

\n

- Tel Aviv, Hayfa, Kahire, Amman ve Şam bombalandı. Ortadoğuda Savaş. İsrail Kuvvetleri üç ayrı cephede çarpışıyor(Cumhuriyet Gazetesi 6 Haziran 1967).

\n

Savaşın 2. Günü (6 Haziran 1967):

\n

İsrail Kuvvetleri İlerliyor: Gazze düştü. Suriye ve Irak birlikleri de Kuzey İsrail sınırını geçtiler. Süveyş Kapatıldı).” (Cumhuriyet Gazetesi 7 Haziran 1967)

\n

Savaşın 3. Günü (7 Haziran 1967):

\n

İsrail Tiran Boğazını işgal ederek Akabe ablukasına son verdi. Suriye birlikleri İsrail topraklarında ilerliyor, ordusu Süveyşte. (Cumhuriyet Gazetesi 8 Haziran 1967)

\n

Savaşın 4. Günü (8 Haziran 1967):

\n

Mısır, Ürdün ve İsrail Ateşkesi kabul etti. ve İsraile teslim edildi. Savaş sona eriyor. (Cumhuriyet Gazetesi 9 Haziran 1967)

\n

Savaşın 5. Günü (9 Haziran 1967)

\n

- Kahire ve Şam Bombalandı. Nâsır önce istifa etti. Sonra erteledi.(Cumhuriyet Gazetesi 9 Haziran 1967)

\n

Savaşın 6. Günü (10 Haziran 1967)

\n

Ateşkes dün sağlandı.

\n

Rusya ve 6 müttefiki İsraile ültimatom verdi.

\n

Suriyenin başkenti 3 defa bombalandı. İsrail ordusu Şam yakınlarına kadar ilerledi. İsrail, eski sınırlarına çekilmeyeceğini bildiriyor.

\n

Bugün de kaynayan bir cadı kazanıkonumunda olan Ortadoğu”, yeni bir bölge haritası hazırlığı içinde olduğu görüntüsünü vermekte.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

'Bedava' Yaşamak 22 Ekim 2012

Günün Köşe Yazıları