Gülümsemeyi eksik etmeyin!

10 Temmuz 2015 Cuma

Karaburun Ütopyalar Toplantısı bitti, benim kalbim orada kaldı. (Bakınız dünkü gazete) Ütopyaların mayasında biraz Rönesans, biraz Hümanizma, bolca başkaldırı var. Üçünün harmanlanmasıyla düş gücü kanatlanıyor, gerçek daha düşsel; hayallerimiz daha gerçek oluyor. Koşup yakalamaya çalıştıkça sizden uzaklaşan ufuk çizgisi gibi. Ama asla vazgeçmemiz gereken... O nedenle Don Kişot’luğa devam! Zaten Karaburun’daki bu toplantı da bir avuç Don Kişot’un marifetiydi.

Masaüstü Hadiseler
Yıllardır Ütopyalar Toplantısı’nın açılışı hep Kamil Masaracı’nın karikatür sergisiyle yapılıyor. Neden? Nedir bunun hikmeti diye sordum, gazetemizin çizeri, oda arkadaşım Kamil’e. Yanıt şöyle geldi:
“2001’de Cumhuriyet’te Ütopyalar Toplantısı ile ilgili bir haber çıkmıştı. Konu BOŞ ZAMAN’dı.. Ve benim Boş Zaman’ım vardı atladım gittim Karaburun’a... Her yıl ordayım. Boş Zaman’larımı hep biriktirdim şimdi DOLU ZAMAN’ım oldu.2001’den beri Ütopyanın Ütopik Karikatürcüsüyüm.”
Bu yılki karikatür sergisinin adı: “Masaüstü Hadiseler”di.
“Her yıl değişik konularda ortaya karışık, ütopyayla barışık sergiler açıyorum. Bu yılki sergi MASAÜSTÜ HADİSELER: Yani ütopyayı Masa’ya yatırdık!”
İnsanca ütopyalara, masa üstünde yeme içme, aşk, meşk, politika ve anti politika, kültür ve kültür düşmanlığı bol bol yer verilmiş her karikatürde...

Karikatürlü Evler
Kamil Masaracı, güldürürken düşündüren, düşündürürken güldüren sanatçılardan. Bir özelliği de “Kültür” konularına aklını ve yüreğini fena halde “takmış” olması. Düşünce üreten, sanat eserleri üretenlerin karşılaştıkları insanlık dışı halleri en çok dillendiren o. Okuyan, düşünen, tiyatroya giden, konser dinleyen, sergi dolaşan, sanat etkinliklerini izleyenlerin karşılaştıkları kabusları, saçmalıkları en çok çizgiye döken yine o. (“Kültürlü Hadiseler” adlı albümünü bu sayfaları okuyan herkese öneririm.) Kimi zaman tek ya da iki sözcükle kimi zaman boş balonlarla kişilerini konuşturan o.
Kamil Masaracı Türkiye’deki “Karikatürlü Evler”in de fikir babası. Baştan sona gönüllü bir çalışma. Bugüne dek onun öncülüğünde 7 “Karikatürlü Ev” açıldı.
İlki Karaburun’daydı. (2008).
Sonra sırayla Milas (2010), İskenderun (2011), Küçükkuyu (2012) ve Tepebaşı- Eskişehir-Tepebaşı (2012) Ayvalık (2014) ve Avanos (2014). Bu evlerde ne mi yapılıyor: Çocuklara ve gençlere yönelik ücretsiz karikatür dersleri, atölye çalışmaları, ustalarla söyleşiler, Türkiye ve dünya karikatür ve mizah kitaplıkları, sergiler, başka tüm sanat etkinliklerine ev sahipliği.
“Karikatürlü Ev” projesiyle Türkiye’de bir ilke imza atan Kamil Masaracı’nın bu çalışmaları, Mizah Üretenler Derneği ve Anadolu Karikatürcüler Derneği’nce ödüllendirildi.
Ülkemde karikatürün ve mizahın gücü sonsuz. Bu evler hızla çoğalıyor ama yetersiz. Keşke daha da çoğalsa... Öyle ihtiyacımız var ki akıllıca gülümsemeye! Benden söylemesi Kamil Masaracı önerilere açık: Başvuru adresi: kamilmasaraci@ gmail.com
Siz siz olun, ütopyalarınızın peşinden koşmaya devam edin. Yaşamınızdan gülümsemeyi eksik etmeyin.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları