Gümüşlük’ü nasıl bilirsiniz?

17 Mayıs 2015 Pazar

Yaz aylarında Ege ve Akdeniz’e koşan tatilciler artık sadece güneş, denizle tatmin olmuyor. Daha çoğunu, tatili zenginliğe dönüştürmek istiyor.
Hep derim ya, “Herkes kendi Bodrum’unu seçer” diye... Bodrum Yarımadası’nda son yıllarda 3 olay, bu “zenginleşme”yi uçurdu! Devlet Opera ve Balesi’nin Kale içindeki “Dans ve Bale Festivali”; Doğuş Grubu’nun Turgutreis’teki “D -Marin Festivali”; bir de Gümüşlük Klasik Müzik Festivali...

Rakı - balık ötesi
Bu sonuncusunun benim için çok özel bir yeri var... İlk günden beri gelişimini izledim: Arkasında hiçbir kurum yokken bir avuç insanın özverili çabası, azmi, kalite, evrensellik ve çağdaşlık tutkusu... Özellikle 2 piyanistin Gülsin Onay ve Eren Levendoğlu’nun didinmeleriyle gerçekleşen bir başarı öyküsü!

Önceden Gümüşlük’ü nasıl bilirsiniz deseler, ilk yanıtım: Rakı - balık olurdu. Buna da hiç itirazım yok. Bugün aynı soruya, unutulmaz konserler derim!
2004 yılında Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nin ilki düzenlendi. 12 yılda 400 kadar konser ve gösteriye ev sahipliği yaptı. 400 yıllık Ortodoks şapeli Eklisia’da gerçekleştirilen konserler, 2013 yılından beri, dünyanın yedi harikasından biri olan Mausolleion Anıt Mezarı’nın yapımında kullanılan taşların çıkarıldığı, bin kişiyi barındırabilen “Antik Taş Ocağı”nda gerçekleştiriliyor.

Akademi niteliği
Hepsi bu kadar değil, 2006’da bir de eğitimi kattılar işin içine...

Festivale gelen müzisyenler, “master class”lar açtı; genç müzisyenlere ustalık dersleri verdi. Dünyanın dört bir yanından Gümüşlük’e gelen virtüözlerden ders alma fırsatını yakalayan genç müzisyenler için müthiş bir deneyim!.
Festival kapsamında bugüne dek 400 genç müzisyen piyano, keman, viyolonsel, flüt, arp, orkestra şefliği, şan, kompozisyon ve gitar dallarında sertifika aldı. Açıldığı yıldan bu yana Gümüşlük Festival Akademisi’ne katılan 10 öğrenci yurtdışında tam zamanlı eğitim görme imkânı buldu.

Katkınızı istiyoruz
Şimdi sadede gelelim: Gelecek nesillerin daha bilinçli bir Türkiye’de yaşayabilmeleri için, klasik müzik kültürünü toplumun her kesime ulaştırabilmek için her yıl amansız bir sponsor arayışı sürdürülüyor! Ama ne acı ki bulunamıyor!
Artık ana sponsor aramaktan yorgun düşüp internet ortamında bir kampanya başlattılar: http:// igg.me/at/gumusfest
Dünyada sık uygulanan bir yöntem bu. Demokratik finans bulma yöntemi... Anonim kalabalıklar tarafından desteklenen faaliyetlerin kurtarıcısı... Vahşi kapitalizme karşı bir duruş...
Festivalin sanat yönetmeni Levendoğlu diyor ki: “Gerçekleştirilmek istenen faaliyet her ne ise, kalabalıkların kendisi tarafından da sahipleniliyor. Biz de yukarıdaki adreste böyle bir kampanya başlattık. Destekçilerimiz isimlerini isterlerse açıklayabiliyor ya da gizli tutabiliyor; Festival Dostlarına katılabiliyor ve çeşitli festival avantajlarına sahip olabiliyor.”
Benden duyurması: 2015 Gümüşlük Festivali sizi Festival Dostları üyesi olmaya ve Gümüşlük Festival Ailesini yaratma ve yaşatmasında köklü bir rol oynamaya davet ediyor. Girin internete yukarıdaki adreste dolaşın! Ne dünyalar keşfedeceksiniz! 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları