Yaşasın Yolsuzluk!

08 Ocak 2015 Perşembe

Etkisinden hiç ama hiç kurtulamadığım; hâlâ “kült” filmlerin başında gelen, adeta sürrealist manifesto sayılan bir film vardır. İspanyol Fernando Arrabal’ın “Viva La Muerte” adlı filmi... “Viva la Muerte” yani “Yaşasın Ölüm!”ün İspanyolcası. 1971 yapımıydı. O yıllarda seyretmiş olmalıyım... Kimi sahneleri hâlâ gözümün önündedir...
Viva la Muerte” İspanyol faşistlerin sloganıydı. İspanyol, Alman, İtalyan, Türk, Arap hiç fark etmez... İspanyol İç Savaşı’ndan bu yana ölüme tapanların, ölümü kutsayanların, sloganı oldu. Sözüm ona “namus” için, “ahlak” için, “iktidar” için, “ideal” için, ölümü ve öldürmeyi yüceltenlerin sloganı.
Viva la Muerte” filminde Arrabal’ın vurguladığı “düşman” sadece faşizm ya da faşist polis, faşist iktidar değildir. Faşizmden bin kat daha tehlikeli olan insanların kendilerini ve birbirini aldatmasıdır. Zulüm ve işkence, yalanı doğruymuş gibi kabullenmekle, başlar. Başkalarına da kabul ettirmekle yayılır.
Nereden çıktı şimdi bu film demeyin! Günlerdir yaşadığımız gerçekleri gördükçe bu filmi anımsıyorum. Ölüme değil, yolsuzluğa teslim oluşu, yolsuzluğu “aklamamızı”, yolsuzluğu nasıl kutsallaştırdığımızı görüyorum. “Yaşasın Yolsuzluk!” sesleri yükseliyor her yandan!
Tıpkı bir film sahnesini izlermiş gibi o dört bakanın yüzlerini, sözlerini, tavırlarını izliyorum.Gülüşleri, yürüyüşleri, duruşları... Önce söyledikleri, şimdi dedikleri... Hiçbiri silinmeyecek... Ama ne kadar kötü oyuncular. Kendileri bile inanmıyorlar oynadıkları role...
(Ah nerede “Viva la Muerte”nin anneyi oynayan o muhteşem oyuncusu Nuria Espert!)

Yeni Türkiye’nin sloganı
Bundan böyle Yeni Türkiye’nin yeni sloganı “Yaşasın Yolsuzluk” olmalı.
Yaşasın Yolsuzluk! Yolsuzluk kutsalımızdır! Yolsuzluğumuza kimse karışamaz! Yolsuzluğumuza dokunan ölür!
Ya yolsuzluktan yanasın yani bizden ya da yok olmaya mahkûmsun! Kim ki yolsuzluğa biat etmez, silinip gidecektir!
Daha çok yolsuzluk, daha yeni Türkiye! Daha çok yolsuzluk, daha çok Rönesans! Daha çok yolsuzluk, daha çok gökdelen, daha çok rant, daha çok doğa katliama, daha çok zenginlik, daha çok ayakkabı kutusu.
Yolsuzluk kartopu gibidir. Yuvarlanmaya başladı mı, çığ gibi büyür! Yaşasın büyüyen ve yayılan Yolsuzluk!
Daha çok yolsuzluk, daha çok ayırımcılık! Yolsuzluğa tapmamız bundandır!
Yaşasın Yolsuzluk! Çünkü yolsuzluk darbeyi önler! Çünkü hastalara şifa, kellere saç, yoksullara sadaka verir!
Yaşasın Yolsuzluk! Çünkü yol yordam öğretir. Çünkü yoldan çıkanları, yolunu şaşıranları, yol kesenleri, kötü yola düşenleri hizaya sokar.
Yaşasın Yolsuzluk! Haydi Yeni Türkiye, sen bu kapkara yolda devam et!
 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları