İsrail resmen din devleti oldu

İsrail meclisi Knesset, Arap vatandaşlara karşı ayrımcılığı körükleyeceği ve Yahudi dini kurallarının uygulanacağı gerekçesiyle karşı çıkılan tartışmalı “Yahudi ulus devlet” yasa tasarısını kabul etti. Muhalefetin tepkisi “Demokrasinin ölümü ilan edildi” oldu.

Yayınlanma: 19.07.2018 - 21:58
Abone Ol google-news

İsrail meclisi Knesset, Arap vatandaşlara karşı ayrımcılığı körükleyeceği ve Yahudi şeriat kurallarının uygulanacağı gerekçesiyle karşı çıkılan tartışmalı “Yahudi ulus devlet” yasa tasarısını kabul etti. İsrail’i Yahudilerin ulus devleti olarak tanımlayan tasarı, dün sabah yapılan oylamada muhalif milletvekillerinin tüm itirazlarına rağmen 55’e karşı 66 kabul oyu ile meclisten geçti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yasanın meclisten geçmesi sonrasında yaptığı konuşmada, “Mutlak bir çoğunluk, devletin Yahudi karakterinin nesiller boyunca aktarılmasına karar verdi. Bu tarihi bir an, çok yaşa İsrail devleti” ifadelerini kullandı. Knesset’in Arap milletvekillerinden Ahmed Tibi ve Ayeda Touma-Souliman Netanyahu’yu eleştirerek “Siz bir apartheid (ırk ayrımcılığı) yasası geçirdiniz. Bu yasa ırkçıdır” ifadelerini kullandı. El Cezire’nin haberine göre İsrail Komünist Partisi’nin Arap milletvekili Ayman Odeh ise yasanın Yahudiler dışındaki bütün vatandaşları ikinci sınıf vatandaş konumuna getirdiğini söyleyerek “Büyük bir şok ve kederle demokrasinin ölümü ilan edildi” dedi.

Arapça’ya özel statü

İsrail’in bir anayasası olmadığı için devletin anayasası niteliğindeki “temel kanunlarının” içine girecek olan yasayla İsrail devleti, tüm dünya Yahudilerinin temsilcisi etnik-dini bir devlet olarak tanımlanıyor. Yasada, “Yahudi devleti olan İsrail’in dünyadaki tüm Yahudilerin tarihi anavatanı olduğu, ülkede kendi kaderini tayin etme hakkının sadece Yahudilere ait olduğu ve hukukta bir boşluk olduğunda Yahudi şeriatının referans alınacağı, İsrail’in başkentinin Kudüs olduğu” ifadeleri yer alıyor. Yasada ayrıca devletin resmi dilinin İbranice olduğu ve şu anda bir diğer resmi dil olan Arapçanın ise sadece “özel statü” sahibi bir dil olduğu belirtiliyor.

İsrail’de bazı kesimler, Arapçayı resmi lisan olmaktan çıkaran, Yahudi dini kanunlarını Anayasa olarak referans gösteren yasa teklifinin, İsrail’i modern dünyadan ve demokrasilerinden izole edeceğini savunuyor.

Yasaya dünyadan da tepki yağdı. Avrupa Birliği sözcüsü, son değişiklikle İsrail-Filistin sorununa ilişkin iki devletli çözümün konuşulmasını daha zor hale geldiğini savundu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da,  “İsrail hükümetinin apartheid devleti kurma çabalarrını reddediyoruz” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler