Güneydoğu’da HDP sendeledi

HDP, referandum sürecinde güçlü olduğu illerde beklediği sonuçları alamadı.

Yayınlanma: 17.04.2017 - 00:20
Abone Ol google-news

Güneydoğu illerinde HDP ve CHP’nin oluşturduğu Hayır cephesinin oyları 1 Kasım seçimlerine oranla düşerken, katılım oranı da yüzde 75 ile yüzde 80 düzeyinde gerçekleşti. HDP Genel Merkezi’nde partinin önde gelen isimleri sandıkların kapanmasıyla birlikte YSK sistemi üzerinden verileri takip etmeye başladı. Genel Merkez’in bulunduğu sokak polis tarafından barikatlarla kapatılırken, parti görevlileri de Genel Merkez’e gelen ziyaretçileri tek tek arayarak içeri aldı. HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’la birlikte 13 milletvekilinin tutuklu olması; bölgede pek çok il ve ilçe belediyesine kayyum atanması HDP’nin özellikle Güneydoğu illerinde yaptığı kampanyanın beklenilen sonucu vermemesine neden oldu. Kesin olmayan ilk sonuçlara göre Güneydoğu illerinde 16 Nisan referandumuna katılım oranı yüzde 75 ile 80 düzeyinde kaldığı hesaplandı. 7 Haziran Genel Seçimleri’nde Güneydoğu bölgesinde katılım oranı yüzde 84.5 olmuştu. HDP’de Güneydoğu illerinde katılım oranının en az yüzde 85’in üzerinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Referandum sonuçlarını Hayır oyu kampanyası yürüten CHP ve HDP’nin 1 Kasım sonuçlarıyla karşılaştırıldığında ortalamada yüzde 10’a yaklaşan bir düşüş yaşandığı gözleniyor. 1 Kasım seçimlerinde HDP ve CHP’nin Diyarbakır’da yüzde 74.35 oranında olan oy oranı, referandumda Hayır cephesinde yüzde 67.57 olarak gerçekleşti.

İtiraz edeceğiz

HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir, anayasanın toplumsal bir mutabakat olması gerektiğini, ancak referandum sonuçlarına göre böyle bir mutabakatın oluşmadığını gösterdiğini söyledi. Baydemir, pusula eksikliği veya mühürsüz pusulaların oy kullanımında kullanılmasının, HDP’li müşahitlerin sandık başlarına alınmamasına yönelik YSK’ye itiraz edeceklerini söyledi. Baydemir, “Bir ajans seçim sonucunu belirleyemez. Seçim Kanunu çok açık: Mühürsüz oy pusulası ve mühürsüz oy zarfı kullanırsa bunlar geçersizdir. YSK’ye yapacağımız bütün itirazlar sonuçlanıncaya kadar seçimlerin kesinleşmediği hususunu kamuyonu bildirmek istiyoruz.”

Tutanaklar uyuşmuyor

Baydemir, ellerindeki 668 adet ıslak imzalı tutanaktaki hayır sayısıyla YSK’ye ulaşan tutanaklar arasında farklar olduğuna işaret ederek, “Bizdeki tutanaklardaki hayır sayısı YSK’ye ulaşan tutanaklardan daha fazla” diye konuştu


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler