Dostluk bitti, istifa etti

Burkina Faso'nun Tayvan'la ilişkini kesen ülkeler arasına girmesi istifa getirdi: Tayvan Dışişleri bakanı görevinden ayrıldı.

Yayınlanma: 24.05.2018 - 16:49
Abone Ol google-news


Tayvan'da yaşanan dipolatik kriz tüm hızıyla devam ediyor. Burkina Faso'nun da Tayvan'la ilişkisini kesen ülkeler arasına girmesinden sonra Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu istifa etti. Burkina Faso bir ay içinde Tayvan'la ilişkisini kesen ikinci ülke oldu. Böylece Tayvan'ın Afrika'da tek bir müttefiki kaldı: Svaziland Krallığı. Tayvan'ın dünya ölçeğinde resmi ilişki yürüttüğü ülkelerin sayısı ise 18'e indi. Bu ülkeler arasında Orta Afrika ülkesi Beliz ve Pasifik'teki Nauru var.

Çin Halk Cumhuriyeti bir süredir Tayvan'ın müttefiklerine baskı yapıyordu. Hatta Tayvan'ın Çin'in bir vilayeti olduğu yönündeki açıklamalarla ilgiyi üzerine çekmişti. Tayvan cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen baskılara karşı "sinmeyeceklerini" söyledi.

Bu gelişmeler yaşanmadan önce, Çin bir açıklama yaparak Tayvan'ın Avustralyalı yetkililerle görüşecek olmasına tepki göstermiş, bunun üzerine ABD dışişleri bakanlığı yetkilileri Pompeo'nun Tayvan'ı ziyaret etmesini hatta Tayvanlı yetkililerin Washington'a davet edilmesini desteklediklerini açıklamıştı.

Taipei'de acil bir basın konferansı düzenleyen Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen (üstte), Pekin'in uyguladığı düşmanca yöntemleri kınadı ve "dolar diplomasisi" oyununa girmeyeceklerini beyan etti ve "Çin dolar diplomasisiyle oynuyor ve ilişki kurmak istediği ülkelere yüklü miktarda para teklif ediyor" dedi.

(Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu)

Cumhurbaşkanından sonra söz alan Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu, istifasını sunduğunu beyan etti. Tayvan'ın Çin'in iktisadi yaptırımlarına karşı koymasının zor olduğunu ifade eden Wu, "Halkım gibi ben de üzüntülü, kızgın ve pişmanım" dedi.

Afrika'nın en büyük ticaret ortağı olan Çin ise bu suçlamaları reddediyor. Kısa bir açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanlığı "En kısa zamanda Burkina Faso'nun Çin-Afrika işbirliğine dahil olmasını beklediklerini" açıkladı. Eylül ayında Çin'de düzenlenecek Afrilalı liderler buluşmasında madencilik, inşaat ve bankacılık alanında yeni anlaşmaların imzalanması bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler