Starlink uydusu nedir? Starlink uyduları kaç tane? Starlink uyduları zararlı mı?

Elon Musk’a ait Starlink uydularının zincir şeklindeki geçişi İstanbul semalarında görüntülendi. Starlink uyduları nedir? Kaç tane Starlink uydusu var?

Yayınlanma: 24.07.2022 - 11:56
Starlink uydusu nedir? Starlink uyduları kaç tane? Starlink uyduları zararlı mı?
Abone Ol google-news

SpaceX şirketi, dün 46 tane Starlink uydusunu yörüngeye gönderdi. Uydular Türkiye'de de pek çok noktada görüldü.

STARLİNK UYDULARI NEDİR?

Starlink, Amerikan uydu şirketi SpaceX tarafından uydu interneti erişimi sağlamak üzere inşa edilmiş bir uydu takımyıldızıdır. SpaceX haberleşme ağı haberleri ilk olarak Ocak 2015'te kamuya açıklandı. Açıklamalarda tüm ana taşıyıcı (backhaul) iletişim trafiğinin %50'sini taşımaya yetecek bant genişliğini destekleyebilecek bir yetenekte olduğu ve yoğun şehirlerde yerel internet trafiğinin %10'una kadar olan kısmı karşılayabileceği belirtiliyordu. CEO Elon Musk açıklamalarında, projenin düşük maliyetli küresel geniş bant internet yetenekleri için önemli bir talebi karşılayacağını ifade etmiştir

STARLİNK UYDULARI KAÇ TANE?

SpaceX firması yörüngeye 42.000 uydu fırlatmayı amaçlıyor. SpaceX'in şu an için yörüngeye 12 bin uydu gönderme izni bulunuyor.  24 Mayıs 2019 tarihinden itibaren SpaceX'in yörüngeye gönderdiği 3 binden fazla Starlink uydusu var. Projenin 2027'de tamamlanması hedefleniyor.

STARLİNK UYDULARI ZARARLI MI?

Binlerce uydunun 340 ila 1.550 km arasındaki yörüngeye yerleştirilecek olmasının gök bilimi üzerinde olası etkilerinin olabileceği  ve uzun vadede uzay çöplüğü oluşacağı endişelerine yol açtı. Rakip şirketler, özellikle yörüngede yarattığı kirlilik ve oluşturduğu güvenlik riskleri sebebiyle SpaceX'i eleştiriyor. Aralarında birçok dev ismin bulunduğu bu rakip şirketler; Elon Musk'ın uydularının kendi uydularının sinyallerini engellediğini iddia ediyor. Çin, Starlink projesi kapsamında fırlatılan uyduların uzay istasyonu için tehlike oluşturduğu gerekçesiyle Musk'ı, Birleşmiş Milletler (BM) Uzay İşleri Ofisine (UNOOSA) şikayet etti. UNOOSA'ya sunduğu belgede Çin, temmuz ve ekim aylarında SpaceX'in fırlattığı Starlink uydularının uzay istasyonuna çarpmasını önlemek için "çarpışma kontrol önlemleri" uygulamak durumunda kaldığını açıklamıştı.

Elon Musk ise Starlink uydularının uzayda çok fazla yer kapladığı yönündeki iddiaları reddetti. Musk, Starlink projesine ilişkin eleştiriler konusunda, uzayda milyarca uydu için yer olduğunu belirtti.

Uzayın muazzam büyüklükte ve uyduların çok küçük olduğunu ifade eden Musk, “Kimsenin bir şey yapmasını engellemedik.” dedi.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler