Uzayda hayatta kalabilen Tardigradlar 'fıçı haline' geliyor

Bilim insanları, "su ayısı" olarak da bilinen ve uzayda hayatta kalabilen mikroskobik canlılar olan tardigradların büründükleri "fıçı hali"nin serbest oksijen radikalleriyle tetiklendiğini tespit etti.

Yayınlanma: 07.02.2024 - 09:28
Uzayda hayatta kalabilen Tardigradlar 'fıçı haline' geliyor
Abone Ol google-news

CNN'in haberine göre, Amerikalı bilim insanları, kanser ve yaşlanma gibi olumsuzluklarla ilişkilendirilen serbest radikal grupların, tardigradları "fıçı hali"ne geçirdiğinden şüphelendi.

Hipotezlerini test etmek için tardigradların üzerine peroksit damlatan bilim insanları, oksijen radikallerinin "sistein" amino asidine bağlanarak tardigradlara "fıçı haline geçme" sinyali verdiğini tespit etti.

Araştırmanın yazarlarından Amanda Smythers, önceki çalışmalarda, tardigradların serbest oksijen radikallerinden korunmak için "fıçı haline" geldiği varsayılırken, yeni çalışmada geri döndürülebilen süreç sayesinde türün zorlu şartlarda hayatta kaldığını aktardı. Bilim insanları, sonuçların, koruyucu bir kabuk oluşturabilecek itfaiye teçhizatı veya kemoterapi ilaçlarının üretiminde kullanılabileceği bilgisini paylaştı.

Araştırmanın sonuçları, "Plos One" dergisinde yayınlandı.

TARDİGRADLAR, FIÇI HALİNDEYKEN 8 BACAĞINI VE KAFASINI GÖVDESİNE GÖMÜYOR

Tatlı ve tuzlu sular, nemli bitkiler ve kumda yaşayan tardigradlar, aylarca sıfırın altında 190 derece soğukta, yüksek tuz derişiminde, vakumda ve uzayda hayatta kalabiliyor.

Normal boyutları 0,5 ila 1,5 milimetre olan tardigradlar, "fıçı hal"ine girdiğinde 8 bacağını ve kafasını gövdesine gömüyor, vücutta depoladığı su miktarını azaltıyor ve metabolik faaliyetlerini normal düzeyin yüzde 1'ine düşürüyor.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler