Arap basını muhalefet çatlağını böyle gördü: 'Erdoğan'a meydan okumada başarısız oldular...'

Dünya, İYİ Parti lideri Meral Akşener'in ani çıkışıyla tartışmaların odağına gelen muhalefet blokuna dair gelişmeleri birinci gündem olarak duyurdu. Arap basını da konuya büyük ilgi gösterdi.

Yayınlanma: 04.03.2023 - 17:16
Arap basını muhalefet çatlağını böyle gördü: 'Erdoğan'a meydan okumada başarısız oldular...'
Abone Ol google-news

İYİ Parti lideri Meral Akşener'in sert ifadelerle sürpriz bir şekilde "6'lı ittifaktan çekildiğini" duyuran açıklamasının yankıları tüm dünyada öncelikli gündem olmaya devam ediyor. Arap basını da konuya yoğun ilgi gösteriyor.

Dubai merkezli Gulf News'te, muhalefet liderlerinin 12. kez bir araya gelmesinin ardından seçimlere kısa bir süre kala Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı ortak bir aday üzerinde anlaşamaması nedeniyle doğan kriz masaya yatırıldı.

"ÇÖZÜLME İHTİMALİNİ ARTIRIYOR..."

Haberde, ülkenin ikinci büyük muhalefet partisi olan İYİ Parti'nin, muhalefetin geri kalanını, muhalefetin adayı olarak yarışmak isteyen "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kişisel hırslarına boyun eğmekle" suçlamasıyla birlikte Cuma günü siyasi bir krizin ortaya çıktığını bildirdi.

Gulf News'e göre, "Akşener ittifaktan çekilmekten kaçınsa da kamuoyu önünde yaptığı eleştiriler ve alternatif aday önerileri, Erdoğan karşıtı muhalefetin çözülme ihtimalini giderek arttırıyor..."

"MUHALEFETİN ŞANSINI AZALTIYOR"

Gazete öte yandan, uzmanlardan aktardığı yorumlarda, "Aday üzerinde devam eden çekişme ve kritik konulardaki temel vizyonunu aktarmadaki başarısızlığı, muhalefetin şansını azaltıyor" ifadelerine yer verdi.

Habere göre, geçen yılın başlarında daha fazla seçmen muhalefetin kazanacağını tahmin ederken son birkaç ay içinde algı giderek Erdoğan'ın lehine değişti.

"MEYDAN OKUMA BAŞARISIZ OLDU"

Riyad merkezli Al Arabiya, konuya ilişkin haberinde, "Muhalefet, önceki yerel ve genel seçimlerde, yirmi yıldır iktidarda olan Erdoğan'a karşı ciddi bir meydan okuma sergilemekte başarısız oldu. 2019'daki yerel seçimlerde Erdoğan'ın partisi AKP'den İstanbul ve Ankara da dahil olmak üzere büyük belediyelerin kontrolünü ele geçirmesinden bu yana ise muhalefet partilerinin işbirliği sıklaşmıştı" ifadelerine yer verdi.

Arabi21'de yer alan bir analizde ise "Muhalefet bloku içindeki çatışmaların Erdoğan'ın kazancını artıracağı; Akşener'in masadaki müttefiklerini İYİ Parti'ye karşı komplo kurmakla suçladığı" ifadelerine yer verildi.

SİYASİ DEPREM

Öte yandan bir başka makalede de Türkiye'yi vuran şiddetli deprem üzerinden bir benzetme yapılarak durum şu sözlerle tarif edildi: 

"Türkiye, birçok kenti vuran, yüz binlerce evi yıkan, milyonlarca insanı yerinden eden, dehşeti ve yıkımı ile yurttaşları meşgul eden, siyaset konuşmaktan uzak tutan büyük depreminin yaralarını sarmaya devam ederken bugün yeni bir depreme uyandı fakat bu deprem farklı bir türde ve farklı bir şiddete sahip..."

Makale şu sözlerle devam etti:

"Bu sefer evler yıkılmadı ama siyasetin, senaryoların ve tasarıların yok olmasıyla sonuçlandı. Evler yerine toplumu dizayn etmek gibi tek bir amaç için çalışan bu senaryo ve tasarılar; en başta Erdoğan'ı devirmek, başkanlık sistemini değiştirmek ve yeniden parlamenter sisteme dönmek çevresinde yoğunlaşıyordu."


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler