Kolombiya hükümeti, ELN'nin siyasi statüsünü tanıdı

Kolombiya hükümeti ve silahlı isyancı örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasında Meksika'da başlayan ikinci tur barış görüşmeleri, "ELN'in siyasi statüsünün" tanınmasıyla tamamlandı.

Yayınlanma: 11.03.2023 - 07:45
Kolombiya hükümeti, ELN'nin siyasi statüsünü tanıdı
Abone Ol google-news

Meksika'nın başkenti Meksiko'da, Kolombiya hükümetine bağlı barış delegasyonu ile ELN temsilcileri arasında 14 Şubat'ta başlayan ikinci tur müzakereleri ELN'in siyasi statüsünün tanınmasıyla sona erdi.

Ortak bildiri yayımlayan taraflar, "Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun (ELN), silahlı bir isyancı örgüt olarak tanınması göz önüne alındığında, ulusal hükümetin anayasal ve yasal yetkileri kapsamında, çözüm elde etmeyi amaçlayan siyasi nitelikteki müzakereler ve diyaloglar kabul edildi" ifadesine yer verdi.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Francia Marquez'in de hazır bulunduğu görüşmelerde, devlet ile ELN arasındaki ikili ateşkes konularında da ilerleme oldu.

Kolombiya hükümeti delegasyonu başkanı Otty Patino açıklamasında, barış yolunda ortak bir vizyon oluşturduklarını belirterek, "Ateşkes kadar en acil, samimi ve hassas konuları ele almaya başlayabildik ve ayrıca vatandaş ve toplumun katılımının kapılarını ardına kadar açtık" değerlendirmesinde bulundu.

ELN heyetinin baş müzakerecisi Pablo Beltran ise ikili, ulusal ve acil bir ateşkes sağlanması için ilk adımların atıldığına işaret ederek, "Kapsamlı ve kalıcı barışa ulaşmak için hepimiz değişmeliyiz, barışın tasarımına ve uygulanmaya geçmesine katılmalıyız" dedi.

Meksika, Venezuela, Şili, Norveç ve Brezilya barış görüşmelerinin garantörü olurken İsveç, Almanya, İsviçre ve İspanya ise destek ve işbirliğinde bulunmak üzere "yoldaş" ülke olarak hareket ediyor.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler