Altın alacaklar dikkat... Ons altın 6 ayın en düşüğünde! Peki altın fiyatları düşecek mi yükselecek mi?

Altın fiyatlarında yaşanan son gelişmeler, yatırımcıların odağında. Petrolün yeniden 95 doları geçmesi dünyada enflasyon korkusunu depreştirdi, bunun etkisiyle ABD 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi son 16 yılın zirvesi olan yüzde 4.64’e yükseldi. Bu doları daha da güçlendirip, ons altını 6 ayın en düşük seviyesine geri çekti. Peki altında tekrar yükselişe geçecek mi?

Yayınlanma: 29.09.2023 - 11:50
Altın alacaklar dikkat... Ons altın 6 ayın en düşüğünde! Peki altın fiyatları düşecek mi yükselecek mi?
Abone Ol google-news

Fed’in faizin yüksek kalacağına işaret eden açıklamaların 10 yıllık tahvil getirilerini 16 yılın en yüksek seviyesine taşıması altın piyasasına soğuk duş etkisi yaptı. 6 ayın en düşük seviyesine inen fiyatlar, 1.850 doları kırarsa yılın en düşük seviyesini hedefleyebilir.

Petrolün yeniden 95 doları geçmesi dünyada enflasyon korkusunu depreştirdi, bunun etkisiyle ABD 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi son 16 yılın zirvesi olan yüzde 4.64’e yükseldi. Bu doları daha da güçlendirip, ons altını 6 ayın en düşük seviyesine geri çekti. Fiyatlarda ana destek hattının gerilediği ons altında satışların sürmesi 1.810 dolara kadar düşüş getirebilir.

DOLAR ENDEKSİ 9 AYIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

Ekonomim'den Evrim Küçük'ün aktardığına göre, Fed’in şahin politikasının bir süredir devam ettirmesi neticesinde dolar endeksi güçlenirken, bu hafta 107 seviyesine kadar uzanarak son 9 ayın en yüksek seviyesini kaydetmiş oldu. Dolardaki güçlenme birçok varlık sınıfına satış baskısı getirirken, altın da payına düşeni alarak 1.875 doların altına indi.

"SOĞUK RÜZGARLAR ALTINA FAZLA YÜK BİNDİRDİ"

Ons altında düşüş yönlü işlemler 1.875– 1.885 bandında kalırsa altının kısa vadede toparlanma şansı artar. Tarihsel olarak bu bandın kuvvetli destek olarak çalıştığı belirtilebilir. 1.905 seviyesi üzerinde 1.910 – 1.923 dolar direnç bölgesi aşağıda ise 1.865– 1.850 destek olarak izlenebilir. Buranın altında ise yüklü satış riski var.

Değerli metal analisti, Neils Christensen’e göre 10 yıllık tahvil getirilerinin yüzde 4,5’in üzerinde olmasından kaynaklanan soğuk rüzgarlar altına fazla yük bindirdi. Analist, düşüş eğiliminin spot piyasada fiyatları 2023’ün en düşük seviyesi olan 1.810 dolara geri çekebileceğini ifade ediyor.

Forex.com’un kıdemli piyasa stratejisti James Stanley de, “Son düşüş hamlesi oldukça hızlı oldu” diyor ve ekliyor: “Mart ayının en düşük seviyeleri artık bir hedef olabilir ve 1.850 doların kırılması bunu tetikler.” Bannockburn Global Döviz Genel Müdürü Marc Chandler benzer şekilde, “ Sarı metalin geçen ayki desteğin altına düşmesi nedeniyle 1.840 dolara düşmesini bekliyorum” diyor. Analiste göre teknik görünümün iyileşmesi için fiyatların 1.920 doların üzerinde hareket etmesi gerekiyor.

"ONS ALTIN KISA VADEDE SAVUNMASIZ KALDI"

OANDA kıdemli piyasa stratejisti Edward Moya, Avrupa’nın zayıflayan ekonomisinin dolar endeksinin 106 puanın üzerine çıkmasında da önemli bir faktör olduğunu belirtiyor. Kendisi, ABD ekonomisinin diğer ülkelere kıyasla oldukça dirençli kalması nedeniyle işlemcilerin doları tahtından indirmesinin zor olacağını da sözlerine ekliyor. Moya’ya göre, Wall Street'in güçlü dolar nedeniyle altın, daha fazla teknik satış karşısında savunmasız kalabilir.

ALTININ ONSU NE KADAR OLACAK?

Altın kısa vadede baskı altında kalmaya devam etse de bazı analistler değerli metale ilişkin uzun vadeli yükseliş görünümünü koruyor. Saxo Bank’ın emtia stratejisi başkanı Ole Hansen, altının temel görünümünde değişim için ons başına 1.800 doların altına kesin bir kırılma görmesi gerektiğini dile getiriyor.

Artan enerji fiyatlarının yavaşlayan ekonomik büyümeyle birleştiğinde stagflasyonist bir ortam yarattığını ve bunun sonunda altın fiyatlarını ons başına 2.000 doların üzerine çıkaracağını beklediğini ekliyor.

ANZ ekonomistleri, de Fed’in kurşunu tükeneceğinden ve daha fazla faiz artırma alanı daraldığından yılın son çeyreğinde fiyatların artacağını düşünen kanatta yer alıyor. ANZ ekonomistleri kıymetli metalin yılı 2.000 dolara yakın bir seviyeden kapatacağı öngörüsünde bulunuyor. Blue Line Futures baş piyasa stratejisti Phillip Streible, ağustos ayının en düşük seviyelerinin altına düştükten sonra altını portföylerinde artıracaklarını söylüyor.



İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler