Araba neye göre perte ayrılır? Aracın perte çıkmasına kim karar verir? Hangi durumlarda araç pert olur?

Kahramanmaraş merkezli toplamda 11 ili etkileyen depremler sonrası bölgedeki araçların binlercesi perte ayrıldı. Araba neye göre perte ayrılır? Aracın perte çıkmasına kim karar verir? Hangi durumlarda araç pert olur?

Yayınlanma: 10.03.2023 - 14:30
Araba neye göre perte ayrılır? Aracın perte çıkmasına kim karar verir? Hangi durumlarda araç pert olur?
Abone Ol google-news

Depremden etkilenen 11 ilde toplam motorlu kara taşıtı sayısı da Ocak 2023 itibarıyla 3 milyon 298 bin 433 olarak belirlendi. Bunların 1 milyon 546 bin 280'ini otomobiller oluşturuyor. En fazla araç sayısına sahip iller 750 bin 1'le Adana ve 601 bin 997'yle Gaziantep olurken, depremden en çok etkilenen illerden Hatay'da 557 bin 264 taşıt yer alıyor. Bu ili, 273 bin 435 araçla Şanlıurfa izliyor. Kahramanmaraş'ta da 272 bin 341 motorlu kara taşıtı bulunuyor. Bu araçlardan ne kadarının deprem nedeniyle hasar gördüğü ya da perte çıktığı ise bilinmiyor.

PERT NE DEMEK?

Dilimize Fransızca'dan geçen Pert TDK'ya göre değersizleşme ve zarar anlamına geliyor. Günümüzde bir aracın, trafik kazası ya da herhangi bir olay sonrasında kullanılamaz hale gelmesini tanımlamak için kullanılır.

ARABA NEYE GÖRE PERTE AYRILIR? 

Pert araç, yaptığınız herhangi bir kaza sonrası aracınızın tamir maliyetinin aracın piyasa fiyatının %60-70 oranlarına denk geldiği durumda yaşanan durumdur. 

ARACIN PERTE ÇIKMASINA KİM KARAR VERİR?

Bu belirlemeyi alanında yetkili eksperler yapar. Hazırlanan ekspertiz raporunda araç pert değeri, genel hasarları ve bu hasarların tutarları ayrıntılı olarak belirtilir ve bu rapordan hareketle araç pert olarak nitelendirilir.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler