Büro-İş her geçen gün azalan emekli ikramiyesinin 30 yıldaki kaybını hesapladı: ‘Eskiden ev alınırdı şimdi konteyner’

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, emekli ikramiyelerinin kuşa döndüğünü belirterek “30 yıl önce 30 yıl hizmet veren bir kişi ikramiyesi ile başını sokacağı bir ev alabiliyordu. Bugün ancak bir konteyner alabiliyor” dedi. Hamzaçebi, aylık bağlama oranlarının mutlaka yükseltilmesini istedi.

Yayınlanma: 25.10.2023 - 04:00
Büro-İş her geçen gün azalan emekli ikramiyesinin 30 yıldaki kaybını hesapladı: ‘Eskiden ev alınırdı şimdi konteyner’
Abone Ol google-news

Hamzaçebi, Meclis’e sunulan 12. kalkınma planınında yer alan emeklilik hedeflerini değerlendirdi. “Planda aylık bağlama sisteminin kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik edecek ve mali yük getirmeyecek şekilde yeniden düzenlenmesi hedefleniyor” diyen Hamzaçebi, diğer hedefleri “Sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla emeklilikte yaşam süresi artışı ile uyumlu otomatik ayarlamaya ilişkin çalışmalar yapılması. İlaç ve tedavi harcamalarının daha etkin hale getirilmesi” diye sıraladı. 

MEZARDA EMEKLİLİK 

Hamzaçebi, “kişilerin mali yük getirmeden istihdamda kalmasının” hiç emekli olmadan vefat edene kadar çalışması anlamına geleceğine dikkat çekti. Bunun için de daha önceleri yüzde 76 seviyesinde olan aylık bağlama oranlarının kademeli olarak yüzde 28’lere kadar düşürüldüğünü belirten Hamzaçebi, şunları söyledi:

“Hükümetin olası senaryoları içerisinde emekli olma yaşını yükseltmek akla ilk gelen seçeneklerden birisi. Bundan 30 yıl önce 30 yıl hizmet verip prim ödeyen bir kişi emekli ikramiyesi ile başını sokacağı bir ev alabiliyordu. Bugün ancak bir konteyner alabilir. Emekli maaşları artık kiraları karşılamıyor” diye konuştu. 

YÜZDE 76 BEKLENTİSİ

Hamzaçebi, seçim meydanlarında emekli ve emekçilere “mavi boncuk” dağıtırcasına farklı konuşup oy isteyen AKP’nin, iktidar olunca tam tersi politikalar uyguladığına dikkat çekti. Emeklilik priminin peşin ödendiğini kaydeden Hamzaçebi, “Çalışanların maaşları yoksulluk sınırının üzerinde olmalı, aylık bağlama oranları da eskiden olduğu gibi yüzde 76’lara çekilmelidir. Zam, tazminat, ek ödeme benzeri ödemeler emekli keseneğine sayılmalıdır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler