Çalışma Meclisi beş yıl aradan sonra toplanırken konfederasyonlara 10’ar dakika süre verildi: Sorun çok, zaman yok

Emekçilerin temsilcileri grev hakkından toplu sözleşmeye, düşük maaşlardan enflasyona birçok sorunu dile getirdi. DİSK Başkanı Çerkezoğlu gelecek dönemin “emeğin yüzyılı” olmasını istedi.

Yayınlanma: 30.04.2024 - 04:00
Çalışma Meclisi beş yıl aradan sonra toplanırken konfederasyonlara 10’ar dakika süre verildi: Sorun çok, zaman yok
Abone Ol google-news

Kapsamlı bir hazırlık yapılmadan, “Türkiye Yüzyılında Çalışma Hayatı: Emeğin, Sendikal Örgütlenmenin ve İstihdamın Geleceği” konusuyla gerçekleştirilen iki gün sürecek Çalışma Meclisi dün başladı. Bir otelde düzenlenen toplantıda panellerin gerçekleştirildiği platformun bir yanında Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, diğer yanında da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafı yer aldı. Çalışma Meclisi’nin açılışında başkanlığını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yaptığı panel düzenlendi. Panele Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu-Sen Başkanı Önder Kahveci, KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, TOBB Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Büyüksimitci ile TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar katıldı. 

10 DAKİKA SÜRE

Katılımcılara konuşma için 10’ar dakika süre verildi. Bakan Işıkhan konuşmasında sık sık Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a atıf yaptı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, sıkıntıların işçi için de memur için de aynı olduğunu söyledi. Asgari ücret konuşulunca “asgari zamcıların” hemen harekete geçtiklerini belirten Atalay, bu kişilerin cezadan anlamayacaklarını, “parayla ilişkilerini kesmek gerektiğini” vurguladı. Atalay, ekonomide kötü yönetimin bedelini işçi, memur, emeklilerin ödediğini, kamu sözleşmesinin “yerle bir olduğunu” söyledi. Atalay, yetki davalarının 7 yıl sürdüğüne işaret ederek, “7 yıl sonra ne iş kalıyor, ne sendika, ne birşey kalıyor” dedi. 

‘SERMAYE HAKİM’

 Patronlar, siyasi iktidarlar, belediyeler nerede isterlerse orada örgütlenmek zorunda kalınıldığına dikkat çeken Atalay, tepkisini “böyle şey olur mu ya” diyerek dile getirdi. “Meclis’te neden işçi yok” diye soran Atalay, “Olamazlar. Çünkü dünyada da benim ülkemde de sermaye, emperyalistler hakim” diye konuştu. Atalay, emek olarak yeteri kadar korunmadıklarını vurguladı. 

İŞVEREN ‘ESNEKLİK’ İSTEDİ

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, “güvenceli esnekliğin” geliştirilmesi gerektiğini savundu. Sosyal yardımların vergiden muaf olmasını isteyen Akkol, iş sağlığı ve güvenliğinin kırmızı çizgileri olduğunu söyledi. Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, iş güvencesinin birinci öncelikleri olduğunu belirtti. Şu anda kamuda 950 bin kişinin  sendika hakkına sahip olması gerekirken örgütlülüğün dışında kaldıklarını  dile getiren Yalçın, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Yasası’nın değiştirilmesini istedi. 

MALİYE’NİN KEYFİ...

Toplu sözleşmelerin uygulanmadığına işaret eden Yalçın, “Maliye’nin iki dudağı arasındaysa, Maliye’nin keyfine göre yapılacaksa sözleşmenin ne anlamı var ?” diyerek tepkisini dile getirdi. Bazı kurumların yazılara dönüş yapmadıklarını belirten Yalçın, vergide de adalet talep etti.

‘KURUMUŞ SÖĞÜTTEN DÜDÜK OLMAZ’

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Ekonomik Sosyal Konsey’in (ESK) 2009’dan beri toplanmadığını belirtirken, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun da katılımcılıktan ve temsilden uzak olduğunu söyledi. Bu komisyondan sağlıklı karar çıkmayacağını belirten Arslan, “Kurumuş söğütten düdük olmaz” dedi. Arslan, AB’de asgari ücretlilere sosyal destek verildiğini, Türkiye’de ise asgari ücretin geçim ücreti haline geldiğini söyledi. Komisyonda 6-7 milyon kişinin ücretinin belirlendiğini, bunun Türkiye’nin en büyük sözleşmesi olduğunu dile getiren Arslan, “Bu yapıyla Türkiye’nin en büyük sözleşmesini yapamayız. Yaparsak böyle olur” dedi. 

‘YAZIKTIR...’

Türkiye’nin gelir eşitsizliğinde sondan 4. sırada yer aldığını, gayri safi milli hasıladan emeğin aldığı payın OECD’de yüzde 55-60’larda, AB’de yüzde 65-79’lerde, Türkiye’de ise yüzde 24 olduğuna dikkat çeken Arslan, “Yazıktır. Bu bize yakışmıyor” diye konuştu. 

‘HADİ ORDAN YA’

Sendikal örgütlemenin önündeki engellere işaret ederek, “İşçiler ya iş ya sendika tercihine itiliyor” diyen Arslan, “Türkiye’de iş güvencesi var. Hadi ordan ya. Böyle iş güvencesi olmaz. Örgütlenemiyoruz. Kapı dışarı ediliyoruz. Yetki davaları 4-5 yıl sürüyor. Yasa Parlamento’ya geliyor haberimiz olmuyor. Çalışma Komisyonu toplanmıyor. Çünkü yasalar ‘torba’ olarak geliyor. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülüyor. Komisyon başkanı isterse bizi davet ediyor” dedi. Arslan, iş kazalarının önlenemediğini belirterek, “Evlatlarımızı genç yaşta toprağa veriyoruz” dedi. 

‘ÇALIŞTIRACAK İNSAN BULAMIYORUZ’

TOBB Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Büyüksimitci esnek çalışma taleplerini dile getirirken, “Sanayide, tarımda çalıştıracak insan bulamıyoruz” dedi. 

‘SIFIR ZAM DEMEKTİR’

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, yoksulluk sınırının 60 bin lira olduğuna dikkat çekti. Refah payı verilmesini isteyen Kahveci, “Enflasyon kadar zam sıfır zam demektir” dedi. Emeklilik sisteminde revizyon isteyen Kahveci, “Şu anda sosyal güvenlik sistemimiz var mı ? Yasa olarak var” dedi. Kahveci, kamuda 32 ayrı istihdam biçimi olduğuna dikkat çekti. Mülakatların kaldırılmasını isteyen Kahveci, çalışanların bu ülkenin vergi rekortmenleri olduğunu söyledi. 

BAKANA SİTEM

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, ESK’nin 15 yıldır toplanmadığını, anayasının ihlal edildiğini söyledi. Bakan Vedat Işıkhan’a sitemlerini ileten Çerkezoğlu, bakanın heryeri ziyaret ettiğini ancak DİSK’in “kapısını çalmadığını” belirtti. Çerkezoğlu, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamanın hakları olduğunu dile getirirken, bakanın daha önce “talihsiz bir açıklama” yaptığını 1977’de Taksim’de 34 değil 41 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Çerkezoğlu, Türkiye’nin işçi haklarının en kötü olduğu 10 ülkeden birisi konumunda bulunduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin “asgari ücretliler toplumu” haline geldiğine işaret eden Çerkezoğlu, çalışanların yüzde 50’sinin asgari ücretli olduklarını dile getirdi. Çerkezoğlu, emeklilere 10 bin lira aylık verilmesini de eleştirdi. Çerkezoğlu, önümüzdeki dönemin “emeğin yüzyılı” olmasını istedi. 

‘PEMBE TABLO’ YOK

KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, Çalışma Meclisi’nin “hazırlıksız” yapıldığına, kendilerine 5 gün kala haber verildiğine dikkat çekti. “Pembe tablolar” çizilemeyeceğine vurgu yapan Koçak, “ortalama kiranın ortalama memur maaşı” haline geldiğini söyledi. Memur maaşlarının yoksulluk sınırının yarısı kadar olduğuna işaret eden Koçak, memurun grev hakkı bulunmadığına vurgu yaptı. Koçak, emekliliğin hayale dönüştüğünü belirterek, “65 yaşından önce emeklilik düşünülmüyor artık” dedi. Öğrencilerin okula aç gittiklerini belirten Koçak, “Giyim yardımıyla uğraşan bir Maliye Bakanı var” diye konuştu.

‘BUNU YAPAMAZSAK AYVAYI YERİZ’

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, ESK’nın bir an önce toplanmasını isterken, gençlerin artık kırsalda kalmadıklarına dikkat çekti. “Afganlar olmasa hayvancılıkta, küçükbaş hayvancılıkta yokuz” diyen Bayraktar, “Gençleri, kırsalda tutmamız lazım” dedi. 1 milyon çiftçinin 500 binlere kadar düştüğünü anlatan Bayraktar, çiftçinin prim ödeme gün sayısının da 7 bin 200’e indirilmesini talep etti. Bayraktar, “Bu Maliye Bakanını nasıl ikna edeceğiz o da ayrı konu” dedi. Gıdanın önemine işaret eden Bayraktar, “Bunu yapamazsak ayvayı yeriz” diye konuştu. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler